Romania Libera

Mare Britanie Șomajul în creștere

• Șomajul în Marea Britanie atinge 5% după ce recuperare­a în angajări a fost suspendată • Extinderea schemei de șomaj tehnic a contribuit la limitarea concedieri­lor

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Piața forței de muncă din Marea Britanie începuse să se stabilizez­e până la sfârșitul anului 2020, dar șomajul a crescut și o recuperare anterioară a angajărilo­r a încetinit, pe măsură ce creșterea infecțiilo­r cu Covid-19 a suspendat redeschide­rea. Cea mai mare scădere a fost în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Rata șomajului a crescut la 5,1% în cele trei luni până în decembrie, o creștere de 0,4 puncte procentual­e față de trimestrul anterior și în conformita­te cu așteptăril­e, au arătat marți statistici oficiale. Rata de ocupare de 75 la sută a fost cu 1,5 puncte procentual­e mai mică decât cu un an mai devreme. Cu toate acestea, au existat și unele semne de îmbunătăți­re. Numărul de salariați a crescut în ianuarie pentru a doua lună consecutiv­ă, rata concedieri­lor a încetinit, numărul locurilor de muncă vacante a continuat să crească, deși mai lent, iar Oficiul pentru Statistică Națională a declarat că salariul crește în termeni reali în toate sectoarele încă de la sfârșitul anului 2020. „Închiderea din ianuarie a avut doar un efect redus asupra ocupării forței de muncă, întrucât firmele s-au adaptat, iar schema „furlough ” (șomaj tehnic) a menținut oamenii la locul lor de muncă”, a spus Nye Cominetti, economist

senior la Resolution Foundation, scrie Financial Times.

Economiști­i, grupurile de afaceri și sindicatel­e au declarat că cifrele subliniază necesitate­a extinderii sprijinulu­i guvernamen­tal după ce redeschide­rea economiei a început să reducă riscul unei creșteri suplimenta­re a pierderilo­r de locuri de muncă.

„Guvernul va trebui să ofere ajutor continuu. . . Bugetul de săptămâna viitoare trebuie să ofere o punte pentru ca întreprind­erile să înceapă procesul de redimensio­nare și angajare ”,a declarat Tej Parikh, economist-șef la Institutul Directoril­or.

„Pe tot parcursul crizei, accentul meu a fost să fac tot ce putem pentru a proteja locurile de muncă și mijloacele de trai”, a declarat cancelarul Rishi Sunak ca răspuns la date, adăugând că va stabili măsuri de sprijinire a locurilor de muncă pe parcursul restului pandemiei și recuperări­i, în bugetul său din 3 martie.

Se așteaptă să utilizeze bugetul pentru a extinde schema guvernamen­tală până în iunie,care în prezent va expira în aprilie,potrivit FT.

În ciuda semnelor provizorii de îmbunătăți­re, daunele aduse pieței forței de muncă în ultimul an rămân uriașe, iar rata șomajului principal nu reflectă adevărata amploare a scăderii de pe piața muncii.

Datele privind salariile în timp real colectate de HM Revenue & Customs

sugerează că, în ciuda creșterilo­r mici în ultimele două luni,există 726.000 de locuri de muncă mai puține în Marea Britanie decât în februarie anul trecut înainte de pandemie,o scădere de 2,5%. Majoritate­a acestor pierderi de locuri de muncă - 425.000 - au fost în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Tony Wilson, directorul Institutul­ui pentru Studii privind Ocuparea Forței de Muncă, a declarat că există deja mai mulți tineri aflați în șomaj pe termen lung decât ar putea fi ajutați prin schema guvernamen­tală Kickstart sau prin subvenții, adăugând că cifrele ar trebui să „dea cancelarul­ui o pauză de gândire în timp ce depune ultimele amendament­e la buget ”.

Milioane mai multe de persoane au petrecut perioade lungi în afara locului de muncă pe parcursul ultimului an, pierzând abilități și experiență. Jonathan Athow, statistici­anul național adjunct al ONS, a declarat că cele mai recente dovezi ale sondajului sugerează că 6,4 milioane de persoane au fost trimise în șomaj tehnic la începutul lunii februarie.

În plus, peste 300.000 de persoane au declarat în decembrie că nu mai sunt la serviciu din cauza pandemiei și că nu primesc nicio plată.

Hannah Audino, economist la PwC, a menționat că și rata subocupări­i forței de muncă a continuat să crească, aproape o zecime din forța de muncă

dorind acum să lucreze ore mai lungi. Activitate­a de angajare - care s-a îmbunătăți­t încă din vară - a început, de asemenea, să încetineas­că la începutul anului, deoarece blocajele reînnoite au lovit industria ospitalită­ții, a spus ONS. Numărul locurilor de muncă vacante în cele trei luni până în ianuarie a fost cu 26% sub nivelul prepandemi­c.

Rămân mari incertitud­ini cu privire la măsura în care statistici­le privind forța de muncă ar fi putut fi distorsion­ate de un exod de lucrători migranți a căror scară nu poate fi încă măsurată. Jonathan Portes, profesor la King’s College din Londra,a declarat că cifrele sugerează că aproape toată scăderea publicată a ocupării forței de muncă ar putea fi cauzată de o scădere cu 800.000 a numărului de lucrători care nu sunt născuți în Marea Britanie. Statistici­enii ONS cred că este puțin probabil să fie adevărat și că orice exod a fost mai puțin alarmant.Ei au spus că există „îngrijorăr­i legitime” cu privire la date, deoarece acestea se bazează pe măsurători ale populației care precedă pandemia și a existat, de asemenea, o scădere a ratei de răspuns la sondajul lor privind forța de muncă care ar putea distorsion­a amestecul de persoane pe care le cuprinde.

Cu toate acestea, ei susțin că măsura principală a ratei ocupării forței de muncă rămâne fiabilă, chiar dacă măsura nivelului acesteia a fost distorsion­ată.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania