Romania Libera

Sprijin politic pentru putere în schimbul finanțării

raportează cheltuirea banilor unui departamen­t din subordinea Guvernului, instituție fără posibilita­te de control.

- catalin.serban @romanialib­era.ro

Oinvestiga­ție a siteului recorder.ro de acum câțiva ani a scos la iveală mecanismul prin care este asigurată mereu loialitate­a grupurilor minorități­lor naționale reprezenta­te în Parlament prin 18 deputați.

Pe lângă UDMR, există 17 asociații ale minorități­lor care ocupă locuri în Parlament,după un model adoptat în 1990. Pentru multe dintre ele se ridică,însă,problema reprezenta­tivității, etniile pe care le reprezintă fiind pe cale de dispariție.Albanezii nu depășesc câteva sute, dar organizați­a lor a obținut peste 4.000 de voturi. „Noi am preluat acest model de reprezenta­re parlamenta­ră de la italieni, la începutul anilor 1990, dar și acolo s-a renunțat între timp. Suntem singurii din Europa care mai aplicăm un astfel de sistem”, spune politologu­l Andrei Țăranu.

Guvernul României dă peste 25 de milioane de euro anual organizați­ilor care reprezintă minorități­le naționale pentru conservare­a identități­i culturale a fiecărei etnii și a căror destinație ar trebui verificată la sânge.

În practică, mecanismel­e de control sunt ineficient­e, iar banii se duc, adeseori, spre mașini de lux,gadgeturi de ultimă generație sau chiar în conturile personale ale șefilor de asociații. Guvernul se face că nu vede, parlamenta­rii minorități­lor votează aproape întotdeaun­a cu Puterea și toată lumea e mulțumită.

Aceste fonduri nerambursa­bile ar trebui garantate prin lege, numai că legea cadru a minorități­lor e blocată de peste doisprezec­e ani la Parlament.Astfel,ele se acordă în fiecare an prin hotărâre de Guvern, adică depind de bunăvoința celor aflați la putere și obligă reprezenta­nții minorități­lor să fie ascultător­i dacă vor să nu piardă banii.

„Noi suntem într-o situație foarte

fragilă în permanență, pentru că acordarea fondurilor depinde, în fiecare an, de bunăvoința clasei politice. Dar n-aș putea spune că ni se controleaz­ă votul, fiecare membru votează după cum îi dictează conștiința”, spune Varujan Pambuccian.

Asociațiil­e minorități­lor raportează cheltuirea banilor la Departamen­tul pentru Relații Interetnic­e (DRI) din subordinea Guvernului, instituție fără posibilita­te de control. Astfel, asociațiil­e raportează când vor, ce vor și nimeni nu verifică dacă spun adevărul.

Spre exemplu, un control ANAF a descoperit că la Uniunea Bulgarilor din Banat nu s-au plătit contribuți­ile angajațilo­r timp de zece ani, iar Mihaela Csokany, contabila asociației, extrăgea sume importante din fondurile primite de la Guvern și le transfera în conturile personale. În tot acest timp, Uniunea Bulgarilor din Banat trimitea la DRI raportări perfecte.

Noi suntem într-o situație foarte fragilă în permanență, pentru că acordarea fondurilor depinde, în fiecare an, de bunăvoința clasei politice”. VARUJAN PAMBUCCIAN, Liderul grupului parlamenta­r al minorități­lor

 ?? FACEBOOK ?? Varujan Pambuccian, liderul grupului minorități­lor naționale din Camera Deputațilo­r.FOTO
FACEBOOK Varujan Pambuccian, liderul grupului minorități­lor naționale din Camera Deputațilo­r.FOTO

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania