Romania Libera

ARMATA VA OFERI INDUSTRIEI NAȚIONALE COMENZI DE 2,5 MILIARDE DE LEI

În bugetul de stat pentru anul 2021, Ministerul Apărării a primit fonduri de 22,746 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 2,04 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) al României.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

În bugetul de stat pentru anul 2021, Ministerul Apărării a primit fonduri de 22,746 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 2,04 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) al României.

În anul 2021, România își respectă, pentru al cincilea an consecutiv, angajament­ul politic, asumat la cererea Statelor Unite, de a aloca cel puțin două procente din PIB pentru Apărare.

Angajament­ul privind investiții­le pentru Apărare adoptat la nivelul NATO prevede, pe lângă un prag minim de 2 la sută din PIB pentru Apărarea propriu - zisă, și o alocare de cel puțin 20 la sută din buget pentru echipament­e militare majore, iar România respectă această solicitare, anunță un comunicat de presă al Ministerul­ui Apărării Naționale.

MApN precizează că va oferi, în anul 2021, “plăți directe sau indirecte către furnizori din economia națională care pot depăși 2,5 miliarde de lei”. Drept comparație, în anul 2020, MApN efectuase plăți directe către operatori din economia României în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei.»

În funcție de cum se finalizeaz­ă procesele din instanță ale programulu­i de corvete și reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată fi demarate”.

NICOLAE CIUCĂ,

Ministrul Apărării Naționale

Avem un plan pe zece ani. Asta face posibile achiziţii care până acum nu au fost la îndemâna Ministerul­ui Apărării. Avem programele de înzestrare strategică şi suntem dispuşi să ducem aceste înzestrări la bun sfârşit”.

KLAUS IOHANNIS, Președinte­le României

În anul 2021, România își respectă, pentru al cincilea an consecutiv, angajament­ul politic, asumat la cererea Statelor Unite, de a aloca cel puțin două procente din PIB pentru Apărare. Angajament­ul privind investiții­le pentru Apărare adoptat la nivelul NATO prevede, pe lângă un prag minim de 2 la sută din PIB pentru Apărarea propriu zisă, și o alocare de cel puțin 20 la sută din buget pentru echipament­e militare majore, iar România respectă această solicitare, anunță un comunicat de presă al Ministerul­ui Apărării Naționale.

MApN precizează că va oferi, în anul 2021, “plăți directe sau indirecte către furnizori din economia națională care pot depăşi 2,5 miliarde de lei”.Drept comparație,în anul 2020,MApN efectuase plăți directe către operatori din economia României în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei. Anul trecut, MApN oferise, pe lângă plăți directe către firme din România, și plăți de un miliard de lei către companii străine care au ca subcontrac­tori companii românești, ajungându-se astfel la suma totală de circa 2,5 miliarde de lei. O situație asemănătoa­re ar urma să aibă loc și în anul 2021. Ministrul Nicolae Ciucă anunța încă de anul trecut că marile programe de înzestrare ale Armatei Române trebuie să aducă beneficii și industriei autohtone, sub forma unor contracte. Acum, în februarie 2021, programul referitor la instalații­le mobile de lansare a rachetelor navale a fost aprobat de Parlamentu­l României.

Actualul șef al statului a susținut permanent ideea că trebuie România să crească cheltuieli­le pentru Apărare, inclusiv în ceea ce privește înzestrare­a Armatei.

Pe baza bugetului preconizat pentru anul 2021, MApN anunță că dorește să realizeze achiziții de echipament­e si materiale direct de la furnizori din România “care pot depăşi un miliard de lei”. În plus, alți 1,4 miliarde de lei sunt rezervați unor operatori economici străini care au drept subcontrac­tori firme din România.

Printre programele aflate deja în derulare se numără transporto­rul blindat pentru trupe TBT PIRANHA V, platformel­e de transport auto multifuncț­ionale pe roți, modernizar­ea avioanelor de antrenamen­t și atac ușor la sol IAR99,precum și avioanele de luptă multirol F-16. După cum se știe, acestea au fost cumpărate de România, second hand, din Portugalia, dar li se va asigura mentenanța în România, cu sprijinul SUA.

Separat, în proces de finalizare şi semnare se află contractul pentru cele patru corvete multifuncț­ionale, contractul privind sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă SIML (recent aprobat de Parlament) și proceduri de achiziții în derulare pentru sisteme de comunicați­i și informatic­ă C4I, pentru autovehicu­le tactice blindate ușoare, precum și pentru echipament­e şi sisteme CBRN (de protecție chimică, nucleară, biologică și radiologic­ă).

MApN va aloca pentru infrastruc­tură, în anul 2021, peste 815 milioane de lei. Aici apar investiții de la bugetul de stat de 750 milioane lei, cofinanțar­ea unor proiecte din Programul NATO de Investiții în Securitate de circa 15,5 milioane lei, precum şi a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursa­bile în valoare de 50 de milioane de lei. Unitățile care vor fi modernizat­e sunt,printre altele, cele care au în dotare sisteme de rachete Patriot.

 ??  ??
 ?? FOTO MIHAI DIAC ?? În România există firme care lucrează împreună cu firme străine la programe militare de înaltă tehnologie.
FOTO MIHAI DIAC În România există firme care lucrează împreună cu firme străine la programe militare de înaltă tehnologie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania