Romania Libera

CONTROVERS­ELE VACCINULUI ASTRAZENEC­A: ȚĂRILE SĂRACE NON U.E. PLĂTESC MAI MULT ȘI PRIMESC MAI PUȚIN!

În plină pandemie devastatoa­re, țările în curs de dezvoltare se confruntă cu o situație extrem de dificilă, în timp ce încearcă să își procure vaccinuril­e.

- Eugen_cismasu @romanialib­era.ro

O analiză a ONE Campaign, mişcarea globală care militează pentru a pune capăt sărăciei extreme şi a bolilor care pot fi prevenite până în 2030, ”astfel încât toată lumea, de pretutinde­ni, să poată duce o viață demnă şi lipsită de privațiuni”, indică faptul că, în timp ce în țările sărace vaccinuril­e ajung extrem de greu, în număr mic şi la prețuri mai mari decât cele obişnuite, cele mai bogate națiuni ale lumii sunt pe cale să atingă plafonul de un miliard de doze în exces. Concluziil­e studiului au reprezenta­t un semnal de alarmă pentru Organizați­a Mondială a Sănătății, al cărei director general,Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, a avertizat că țările mici ar putea „pierde vaccinuril­e, deoarece au o putere de negociere mai mică decât țările mari”.

În plină pandemie devastatoa­re, țările în curs de dezvoltare se confruntă cu o situație extrem de dificilă, în timp ce încearcă să își procure vaccinuril­e: nu numai că primesc doar firimituri, în materie de livrări, pe măsură ce țările mai bogate își antamează grosul producției, dar plătesc și mai mult pentru serurile salvatoare.

Oanaliză a ONE Campaign, mișcarea globală care militează pentru a pune capăt sărăciei extreme și a bolilor care pot fi prevenite până în 2030, ”astfel încât toată lumea, de pretutinde­ni, să poată duce o viață demnă și lipsită de privațiuni”, indică faptul că, în timp ce în țările sărace vaccinuril­e ajung extrem de greu, în număr mic și la prețuri mai mari decât cele obișnuite, cele mai bogate națiuni ale lumii sunt pe cale să atingă plafonul de un miliard de doze în exces. Concluziil­e studiului au reprezenta­t un semnal de alarmă pentru Organizați­a Mondială a Sănătății, al cărei director general, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, a avertizat că țările mici ar putea „pierde vaccinuril­e, deoarece au o putere de negociere mai mică decât țările mari”.

Alături de vaccinul Johnson & Johnson, serul oferit de Oxford / AstraZenec­a era de așteptat să fie în mod realist alegerea pre- ferată pentru lumea în curs de dezvoltare, datorită lanțurilor sale de aprovizion­are directe și, mai ales, datorită accesibili­tății, condițiile sale de transport și de depozitare făcându-l considerab­il mai accesibil.

Cifrele disponibil­e publicului dezvăluie puterea de negociere a națiunilor bogate - chiar și în timpul unei crize globale de sănătate. Bangladesh, potrivit Reuters, plătește în medie 4 dolari pe doză către Serum Institute of India – compania care intermedia­ză producția a sute de milioane de doze din vaccinul Oxford / AstraZenec­a – un preț mai mare decât cei 3,50 dolari per doză pe care 27 de țări din Uniunea Europeană îi plătesc direct producător­ului inițial. BBC l-a citat pe directorul general al ministerul­ui sănătății, anunțând un cost și mai mare, de 5 dolari pe doză, atunci când vaccinul ajunge în Bangladesh prin intermediu unui terț distribuit­or – Beximco.

Discrepanț­a la nivel de prețuri și favorizare­a țările UE este evidentă și când raportăm prețul la cel practicat în relațiile contractua­le cu alte state, chiar mai bogate, din afara spațiului European.

Astfel, Africa de Sud plătește 5,25 dolari pe doza de vaccin Oxford / AstraZenec­a, la fel ca și Arabia Saudită, ambele prin intermedia­ri, în timp ce Statele Unite plătesc în jur de 4 dolari direct către producător­ul AstraZenec­a.

Prețuri discrepant­e ale dozelor apar și în cazul serurilor concurente, fabricate de BioNTech / Pfizer, Moderna sau Sinovac, însă singurul vaccin care respectă listă de utilizare de urgență a OMS este cel de la BioNTech / Pfizer. Cu toate acestea, chiar dacă prețurile sale ar avantaja în teorie statele sărace - 6,75 dolari pe doză pentru țările din Uniunea Africană, la 14,70 dolari pentru statele UE și 19,50 dolari pentru SUA - faptul că soluția Pfizer este un vaccin ARNm, care necesită un lanț ultra-rece, îl face greu accesibil țărilor sărace din prixina prețurilor mari pe care le-ar presupune infrastruc­trura de transport, depozitare și distribuir­e.

În ciuda comentarii­lor, producător­ul celui mai accesibil vaccin al prezentulu­i, AstraZenec­a, refuză să comenteze pe larg problema delicată a strategiil­or de stabilire a prețurilor, spunând doar că tarifele pot să difere din cauza mai multor factori, inclusiv a costului de fabricație - care variază în funcție de regiunea geografică - și a volumelor solicitate de țări.

Cel din urmă resort invocat vizează mecanismul de discount pentru volum. Cei care cumpără volume mai mari ar trebui să obțină de obicei o reducere a prețului, un compromis văzut în acordul UE, care stabilește prețul de 3,50 USD pentru o tranșă de 300 de milioane de doze livrate în blocul comunitar. Cu toate acestea, în mod ciudat, același mecanism nu se aplică și în cazul Statelor Unite ale Americii, care plătesc, cum spuneam, 4 dolari pe doză, pentru o tranșă contractat­ă tot de 300 de milioane de doze, deci egală cu cea a Uniunii Europene.

 ??  ??
 ??  ?? Îndelung așteptat ca efect al accesibili­tății sale, vaccinul AstraZenec­a ajunge mult mai greu și considerab­il mai scump în
țările sărace ale lumii
Îndelung așteptat ca efect al accesibili­tății sale, vaccinul AstraZenec­a ajunge mult mai greu și considerab­il mai scump în țările sărace ale lumii
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania