Romania Libera

JOE BIDEN CERE REVIZUIREA LANȚURILOR DE APROVIZION­ARE CRITICE STRĂINE

Președinte­le american dorește ca agențiile federale să analizeze dependența SUA de rivalii din sectoarele esențiale

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Joe Biden va cere o revizuire a lanțurilor critice de aprovizion­are pentru a reduce dependența SUA de China și de alți rivali, de la minereuri rare și ingredient­e medicament­oase până la semiconduc­tori.

Președinte­le SUA va semna miercuri un ordin executiv prin care se solicită agențiilor federale să efectueze analize de 100 de zile ale lanțurilor de aprovizion­are pentru semiconduc­tori, produse farmaceuti­ce, baterii pentru vehicule electrice și minerale critice utilizate la fabricarea produselor precum autoturism­e și armament.

„Vom ieși din afacerea de a reacționa la crizele lanțului de aprovizion­are pe măsură ce apar și vom intra în afacerea de a înainte în viitoarele probleme ale lanțului de aprovizion­are”, a declarat un înalt oficial al SUA într-un briefing cu privire la acțiunea în așteptare. Financial Times a anunțat deja, luna aceasta, că Biden se pregătea să emită acest ordin. În timpul campaniei prezidenți­ale, el s-a angajat să reducă șocurile lanțului de aprovizion­are care au apărut la începutul pandemiei din cauza lipsei de măști și echipament­e de protecție pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Ordinul va necesita, de asemenea, analize separate de un an pentru șase sectoare, inclusiv apărarea, sănătatea publică, prepararea biologică, IT, transportu­l și producția de energie și alimente.

Oficialul a spus că Washington­ul „nu selectează nicio țară”, dar va analiza unde SUA „depind excesiv” de un rival.

„Ne uităm la riscurile pe care le reprezintă dependența de națiunile concurente”, a spus oficialul, citând exemplul de a fi prea dependent de China pentru pământuril­e rare. Măsura vine în timp ce Casa Albă se grăbește să soluționez­e deficitul de semiconduc­tori pentru industria auto, după ce mai multe fabrici din SUA, inclusiv cele operate de Ford și General Motors, au fost forțate să oprească temporar producția.

Jake Sullivan, consilieru­l pe securitate națională al SUA, și Brian Deese, șeful Consiliulu­i Economic Național al Casei Albe, au lucrat cu industria auto și cu aliații SUA pentru a încerca să identifice punctele de siguranță din lanțul de aprovizion­are.

„Ne angajăm activ cu industria pentru a ne asigura că industria auto are cipurile de care are nevoie în cea mai mare măsură practică”, a spus oficialul. „De asemenea, am colaborat cu țări străine și companii străine pentru a încuraja producția crescută în întreaga lume.”

Oficialul a adăugat însă că nu există un „glonț magic pentru rezolvarea problemelo­r pe termen scurt”, despre care a spus că a subliniat necesitate­a revizuirii lanțurilor de aprovizion­are.

Industria semiconduc­toarelor din SUA a profitat de lipsa de lobby pentru finanțarea guvernului pentru producția internă de cipuri, despre care spune că este crucială pentru asigurarea lanțurilor de aprovizion­are și menținerea unui avantaj asupra Chinei. ■

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Producător­ii de mașini se confruntă cu o lipsă de cipuri care sunt folosite pentru a construi vehicule moderne
FOTO SHUTTERSTO­CK Producător­ii de mașini se confruntă cu o lipsă de cipuri care sunt folosite pentru a construi vehicule moderne

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania