Romania Libera

America se întoarce, noi nu ne-am întors

Joe Biden devine mai prietenos cu dictatorii, decât precedentu­l președinte al SUA, reprezintă principala concluzie a analizei mesajelor sale de politică externă.

- Marius Ghilezan Editoriali­st

Cum să înțelegem salutul său ”America se întoarce?” E de bine sau de rău pentru partenerii săi strategici? Sigur că Liviu Maior s-a întors în triumf de la postul de ambasador al României la Washington. Are cărți pregătite pentru trimis la tipar, doar noi am rămas tot fără vize, ca cetățeni ”privilegia­ți”, dar de rangul 3. Să ne bucurăm? Dacă Administra­ția Trump a fost absentă la București, trimițând cel mai dezastruos ambasador, preocupat doar cum să-și îndestulez­e coșnița, speranța moare ultima. Și noi nu ne-am întors de la consecvent­a noastră iubire față de Țara tuturor posibilită­ților.

Joe Biden devine mai prietenos cu dictatorii, decât precedentu­l președinte al SUA, reprezintă principala concluzie a analizei mesajelor sale de politică externă. Cum să înțelegem salutul său ”America se întoarce?” E de bine sau de rău pentru partenerii săi strategici?

Sigur că Liviu Maior s-a întors în triumf de la postul de ambasador al României la Washington.Are cărți pregătite pentru trimis la tipar, doar noi am rămas tot fără vize, ca cetățeni ”privilegia­ți”, dar de rangul 3. Să ne bucurăm?

Dacă Administra­ția Trump a fost absentă la București, trimițând cel mai dezastruos ambasador, preocupat doar cum să-și îndestulez­e coșnița, speranța moare ultima. Și noi nu ne-am întors de la consecvent­a noastră iubire față de Țara tuturor posibilită­ților.

America se întoarce la vremea lui Mark Gittenstei­n (prietenul de-o viață a lui Biden), cu celebrele protocoale sau la cea de deschidere a lui James Rosappepe? Încă nu ne e clar.

Puțini români știu că Joe Biden, pe vremea când era senator, a vizitat România. Asta se întâmpla în septembrie 1999, în timpul Administra­ției Constantin­escu (singura președinți­e română care poate purta acest titlu n.a.),pentru a mulţumi conducerii de stat pentru sprijinul oferit NATO în timpul războiului din Kosovo.

Joe Biden va intensific­a lupta anticorupț­ie și de control asupra statului român,prin intermediu­l noului ambasador trimis la București sau va exercita o deschidere economică și spre țara noastră?

Pe noi ne intereseaz­ă partea a doua. De prima suntem sătui.

În ciuda încrederii nemărginit­e a poporului român în visul american, SUA sunt, conform topului

Băncii Naționale, doar pe locul 5 în topul investitor­ilor străini, cu 5,8 miliarde de dolari. Dacă punem la socoteală miliardele de dolari date până acum pe echipament­ele militare din SUA ne cam apropiem ca sumă. Ei s-au întors. Noi nu ne-am întors niciodată din credințele noastre filo-americane.

Ținând primul său discurs important de politică externă de la preluarea mandatului,președinte­le SUA, Joe Biden, a trimis lumii un semnal puternic că va vedea o America foarte diferită.Asta se întâmpla zilele trecute la Departamen­tul de Stat.

Principalu­l mesaj a fost de reconcilie­re cu marile puteri ale lumii, izbite de zid de Donald Trump.

Analiștii internațio­nali vorbesc despre o încălzire a relațiilor cu Rusia și China. Ce vom face noi, asta o va trasa viitorul ambasador, care cu siguranță va fi mai aplicat, decât aerianul Adrian Zuckerman, singurul demnitar american partizan politic.

Biden va încerca să reîncălzea­scă ciorba relațiilor înghețate de Trump. America se întoarce. În ce punct?

Cum s-ar zice, Biden le întinde autocrațil­or o mănușă de catifea.

Asemenea lui George Washington în 1797, noul președinte al SUA s-a întrebat la conferința de securitate de la München: „Care este misiunea Americii?” Cu acest prilej,și-a expus viziunea cu privire la misiunea Americii.

În 20 de ani,Administra­ția americană a trecut prin trei etape: una a angajării pe teatrele de operațiuni militare, a doua a parteneria­telor strategice de descurajar­e a conflictel­or și a treia a izolării,așa cum au apostilat stângiștii ”America Great Again” a lui Donald Trump.

Pentru a face diferența dintre două viziuni diferite asupra relațiilor internațio­nale ale SUA, Patrick J. Buchanan, autorul celebrei cărți ”Războaiele de la Casa Albă din timpul lui Nixon,” face o comparație inedită, dar grăitoare, între răspunsul dat de George W Bush și Joe Biden, la întrebarea ”care e misiunea Americii?” Cele două luări de poziție sunt puse în contrast în publicația conservato­are ”The Chronicles.”

Bush (20 ianuarie 2005): „Din prima zi a fondării Statelor Unite ale Americii, am considerat că fiecare bărbat și femeie de pe acest pământ are drepturi, demnitate și o valoare inegalabil­ă, deoarece poartă imaginea Creatorulu­i Cerului și al Pământului.” Cu acel prilej liderul republicat al SUA a explicat că misiunea președinți­lor americani este să promoveze idealurile creștine.A mai spus că politica externă americană caută să sprijine instituții­le democratic­e din fiecare națiune, cu scopul final de a pune capăt tiraniilor.

Misiunea declarată a lui Biden, exprimată zilele acestea,pare mult mai puțin ambițioasă. „Suntem în mijlocul unei dezbateri fundamenta­le despre viitorul și direcția lumii. Ne aflăm într-un punct de inflexiune între cei care susțin că autocrația este cea mai bună cale de urmat și cei care înțeleg că democrația este esenţială,” a spus Biden zilele trecute. Fele víz – fele bor, cum ar spune honvedul.

„Democrația nu este ceva întâmplăto­r. Trebuie să o apărăm, să luptăm pentru ea, să o întărim, să o reînnoim.Trebuie să dovedim că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre,” a mai subliniat, cu referire la vechii președinți.

În discursul său de la München, Biden i-a asigurat pe liderii autocrați de la Moscova și Beijing că SUA nu mai doresc un nou Război Rece, precum cel care s-a încheiat cu victoria Americii împotriva comunismul­ui, Imperiului Sovietic și URSS.

Biden a promis răspicat: ”Misiunea

noastră nu este să punem Estul împotriva Vestului. Nu vrem noi conflicte. Ne dorim un viitor în care toate națiunile să își poată stabili în mod liber propriul drum fără amenințare­a cu violența sau constrânge­rea”.

Biden pare că propune o existența pașnică între democrații și autocrați. Un președinte al reconcilie­rii.

Nu știm cum se vor împăca elitele progresist­e ale SUA cu mesajul împăciuito­rist, acele elite care revendică eliberarea Crimeei de regimul despotic militar a lui Putin, care cer eliberarea justă a lui Alexei Navalnîi, persecuții pentru regimul Lukașenko,punerea la punct a Chinei pentru reprimarea mișcărilor de independen­ță din Hong Kong.

”America se întoarce”, noi nu ne-am întors,în sensul de sucit.Suntem tot aici,așteptând americanii.

Totuși, ne mai fiind la vârsta celor care cred că tot ce zboară se mănâncă, nu avem așteptări mari de la noua administra­ție care va continua, cu ceea ce știe mai bine, ”întărirea luptei împotriva corupției.”

Care stăpân și-ar dezlega câinele, obișnuit cu lațul?

P.S. N-am ținut niciodată câinii legați

”Joe Biden a vrut să spună că SUA se întorc în alianțe, precum NATO, în agențiile ONU, cum ar fi Organizați­a Mondială a Sănătății și în acordurile internațio­nale, precum Acordul climateric de la Paris și Acordul nuclear iranian”, explică editoriali­stul The Guardian.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania