Romania Libera

Brigăzile roșii aprind Catalonia

- Cătălin Șerban @romanialib­era.ro

Sute de manifestan­ți se adună în centrul Barcelonei în fiecare zi, de marțea trecută încoace. Sunt furioși din cauza arestării unui rapper local, acuzat că face apologia terorismul­ui. El pretinde că luptă împotriva injustiție­i sociale și a corupției, și a postat mai multe mesaje pe Twitter în care scrie că protestele pașnice nu sunt suficiente, dar a amintit și de două grupări teroriste, printre care și ETA, responsabi­le de sute de morți în ultimele decenii ale secolului 20. Pablo Hasel a devenit un simbol al libertăţii de exprimare pentru ”rezistenți­i” din Spania, în

special catalanii care mereu s-au răfuit cu guvernul central de la Madrid.

Demonstran­ţii au incendiat containere de gunoi şi au aruncat cu pietre şi petarde spre poliţişti.

Poliţiştii l-au reţinut în universita­tea din Lleida,unde Hasel se baricadase alături de zeci de susţinător­i. La ieşire,a spus că nimic nu îl poate opri,nici măcar un stat fascist.Artistul a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru versuri care aduceau insulte monarhiei şi glorificau terorismul. În piesele sale, Hasel l-a făcut „hoţ” pe fostul rege Juan Carlos I.

Guvernul de stânga a anunţat că va elimina condamnări­le la închisoare pentru fapte care implică libertatea de exprimare.

Premierul Spaniei, criticat că nu a condamnat până acum violențele, a ieșit săptămâna trecută la rampă și a promis schimbarea legilor privitoare la libertatea de expresie,dar și că va interveni în forță în caz de violențe: ”Democrația protejează libertatea de a demonstra, libertatea de expresie, inclusiv când este vorba de cele mai infame și absurde idei, dar democrația nu protejează niciodată violența. Violența este opusul democrație­i, este negarea democrație­i. Guvernul Spaniei va acționa în interesul democrație­i, pentru a îmbunătăți protejarea libertății de expresie și va acționa ferm împotriva oricărei forme de violență.”

Spaniolii sunt o națiune pasională, nu merg cu jumătăți de măsură și nu fac compromisu­ri cu sentimente­le și credințele lor. Aici rar vei întâlni monarhiști de salon ca la București sau republican­i vopsiți în regaliști cărora le cade ”fondul de ten” atunci când sunt alegeri prezidenți­ale pentru ”chiriașul” de la Cotroceni, votând să nu ”iasă ciuma roșie” și să ”nu vină rușii”. Ai noștri regaliști uită, din cinci în cinci ani, că răul României vine în mare parte din forma actuală de guvernămân­t adusă de tancurile sovietice unde își găsiseră adăpost sub turelă bolșevicii goniți de naționaliș­tii creștini spanioli la sfârșitul războiul civil pierdut de brigăzile internațio­nale ale lui Stalin, de socialiști­i și comuniștii autohtoni.

Acest război civil, din anii `30, încă are răni deschise în Spania, dar mai ales în Catalonia.

Catalanii, republican­i prin doleanța lor majoră, separarea de coroana spaniolă și de Spania, sunt mereu vârful de lance al protestelo­r ce cuprind regatul iberic atunci când puterea centrală de la

Madrid dă și cel mai mic motiv de răzvrătire.

Așa cum bine a descris George Orwell, în ”Omagiu Cataloniei”, combatant în milițiile anarhiste POUM (Partido Obrero de Unificació­n Marxista – Partidul Muncitores­c de Unificare Marxistă, grupare troţkistă, independen­tă de Partidul Comunist Spaniol,subordonat Moscovei), între decembrie 1936 și iunie 1937, regiunea din nord-estul Spaniei a avut cel mai mult de suferit în acest război. Viziunea entuziastă a unui regim complet egalitaris­t reprezenta­tă de anarhiștii catalani a fost strivită de brigăzile internațio­nale ale cominterni­știlor, trimise de tătuca Stalin, pentru ca apoi orice rezistență catalană să fie măturată de trupele lui Franco în ianuarie 1939.

Violențele recente din orașele spaniole pot fi puse și pe seama faptului că guvernul central de la Madrid, condus de socialistu­l Pedro

Sanchez a ezitat să se implice ferm de la început.

Socialiști­i au dorit și au reușit dezgropare­a la propriu a trecutului sângeros al Spaniei și ”reglarea conturilor” cu istoria,prin mutarea și ascunderea simboluril­or taberei victorioas­e în războiul civil. Astfel, Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Caudillo Franco una dintre priorități­le sale,pentru ca „Valle de los Caidos”, locul unde odihnesc 30000 de combatanți din ambele tabere, să nu mai fie un loc de apologie al franchismu­lui. Francisco Franco, un genial militar și un apărător al tradițiilo­r și identități­i spaniole, a fost cel care a condus victorios tabăra naționalis­tă în războiul civil din Spania, dintre anii 1936-1939, și a oprit cancerul comunist să se răspândeas­că în Europa de Vest, salvând practic întregul continent de la un experiment politic și social ce a cuprins din 1945 și până în 1989 cealaltă jumătate.

Violența este opusul democrație­i, este negarea democrație­i.” Pedro Sanchez,

PREMIERUL SPANIEI

Spaniolii sunt o națiune pasională, nu merg cu jumătăți de măsură și nu fac compromisu­ri cu sentimente­le și credințele lor.”

 ?? FOTO FACEBOOK ?? Sute de manifestan­ți se adună în centrul Barcelonei în fiecare zi,furioși din cauza arestării unui rapper local,acuzat că face apologia terorismul­ui.
FOTO FACEBOOK Sute de manifestan­ți se adună în centrul Barcelonei în fiecare zi,furioși din cauza arestării unui rapper local,acuzat că face apologia terorismul­ui.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania