Romania Libera

Lagărul vesel

-

Dacă un sistem totalitar are nevoie de brutalitat­e și crimă uneori pentru a ajunge să se impună în cele mai mici amănunte ale vieții, maniera subtilă a societății de consum – de intruziune în viața individulu­i, prin reglementă­ri vestimenta­re, sexuale și culturale, cu scopul de-a crea un om nou – e mai eficientă pe termen lung.

Un exemplu aparent minor, dar care cred că e extrem de sugestiv pentru tipul acesta de manipulare hedonisto – infantilă, îl putem găsi în multe producții de divertisme­nt hollywoodi­an. Una dintre ele ar fi comedia comercială ”Șefi de coșmar”, care începe bine, promițând o critică satirică de sistem în numele valorilor persoanei strivite de mașinăria pieței și a profitului. Unul dintre cei trei oprimați, care va dori apoi să se transforme în ucigașul șefului său, ne spune filozofia sa de viață, simplă și utilă: bunica lui avea 20 de dolari când a emigrat în USA, iar când a murit avea 2.000.De ce? Pentru că n-a îndurat. Acest mesaj, cât se poate de realist și dur pentru întreaga masă a angajațilo­r,rămâne până la finalul filmului singurul demn de luat în seamă. În pofida intrigii, care are la bază planul celor trei victime ale șefilor de coșmar de a-i ucide pe aceștia. Dar faptul că scenele degenereaz­ă într-un umor infantil-retardat compromite orice posibilă influență a unui mesaj anti-sistem. Nu ni se sugerează că viața ar fi în altă parte, adică oriunde mai există tihnă sufleteasc­ă, bucurii simple, într-un bistro, lângă un lac cu pești vioi, între o carte și o cană fierbinte cu ceai sau în brațele unui amor noncubist, atât de străin stilului american,unde gustul vieții trece mai repede ca aroma gumei de mestecat. Chiar dacă există și excepții la acest tip de mesaj manipulato­r, ele sunt anodine în raport cu abundența fluvială revărsată prin cinematogr­afie, muzică și mass-media.

De la filmele din comunism cu ingineri agronomi turnate în mintea poporului, am ajuns la producțiil­e cu normă lgbt-istă, rasism închipuit și multicultu­ralism vesel cu o aglutinare mai mult la nivel culinar.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania