Romania Libera

Reperul clasic, invocarea Orwell - Huxley

-

”Nu există sclavi mai lipsiți de speranță decât cei care cred în mod fals că sunt liberi”.

GOETHE

Adevenit un reper clasic, atunci când se vorbește de formele propagande­i, invocarea binomului Orwell – Huxley, primul pentru dictaturil­e brutale, iar celălalt pentru democrații­le manipulato­are. Aceasta, însă, e o etichetare mult prea generală și de suprafață, pentru că fiecare dintre aceste regimuri conține ambii poli, atât zăhărelul narcotic, cât și biciul coercitiv. Însă în ambele structuri e mai puțin vizibil, uneori chiar ocultat, jocul secund de putere.

În regimurile autoritari­ste, partea manipulato­are culturală, prietenoas­ă, deși ocupă un loc secundar, e nelipsită, având rostul ei bine definit, rămânând mereu în spatele uniformelo­r prin care puterea ține să defileze amenințăto­r. În partea cealaltă, avem o distanță de putere redusă, o manipulare prietenoas­ă, șefi care iau prânzul și fac glume cu angajații, dar undeva în spate, în șifonier, stă uniforma cu galoanele puterii, bine ascunsă și de scos doar la momentul oportun.

Această variantă în care manipulare­a e dominantă și forța e ascunsă în spatele ei s-a dovedit a avea mai mult câștig de cauză în timp. E suficient să scrutăm manipulare­a culturală din societatea de astăzi pentru a înțelege ce trăim și cum trăim. Spre exemplu, infantilis­mul promovat prin filme, muzică, lifestyle e o bună metodă de manipulare a oamenilor muncii. Timpul liber e cea mai importantă parte din existența unui om, atunci el are libertatea să fie el însuși, să se definească existenția­l, să-și caute sensul în această lume.

Acest lucru îl știe orice sistem care caută să se infiltreze în viața persoanei. T otul e bine gândit de ”sistem”, care operează cantitativ, bizuindu-se mereu pe majorități­le inerte și docile. O realitate bine ilustrată de subtilul gânditor Machiavell­i: „Pentru că oamenii obișnuiți sunt atrași numai de ceea ce pare și de succesul unui lucru, iar lumea nu este făcută decât dintr-aceștia, iar cei puțini nu înseamnă nimic atâta timp cât cei mulți au pe ce să se sprijine”.

De aceea, sauna îmbietoare a societății de consum gâdilă senzorial simțurile cetățeanul­ui, pentru ca nici un gând profund să nu perturbe apetitul de robi workaholic­i, răsplătit cu posibilita­tea dea achizițion­a bezmetic produse inutile.Nici răgazul filozofic, nici refugiile onirice. O viață marcată de distracții ieftine, jocuri pentru copii practicate de adulți, comedioare proaste, sex mecanic, barbarie culinară de tip fast – food, turism bezmetic – nu reprezintă altceva decât un refugiu în nimicul zilnic, care convine de minune elitei globaliste. A fi mereu în afara gândirii, a fi aservit unui imediat permanent, a fi limitat la prezentul derizoriu, pe lângă faptul că transformă omul într-un robot util, creează și fundalul pentru schimbarea permanentă, lipsa de atașament profund și implicit anularea durabilulu­i. În același timp e injectată dependența față de consumabil­ele vieții, mereu altele, ceea ce-i face pe unii să trăiască cu iluzia ca sunt liberi și autonomi în raport cu obiectele, pentru că le schimbă mereu. Acesta e cadrul perfect pentru a înmulți numărul consumator­ilor planetari.

Această spălare pe creier nu ar putea reuși deplin, dacă în paralel nu s-ar arăta degetul acuzator asupra trecutului, tradițiilo­r, de care omul nou trebuie să se debaraseze,pentru că altfel nu poate progresa în aventura spre neant în care a pornit ca un kamikaze vesel.

Însă ghinionul celor care stau cu abțibildul conspirați­onismului pe limbă e că acesta nu se mai lipește bine cu salivă, astfel că sunt condamnați să rămână mereu cu el în gură.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania