Romania Libera

NATO CERE RUSIEI SĂ ANULEZE DECIZIA DE A BLOCA MAREA NEAGRĂ

Rusia a anunțat brusc o decizie de a interzice navelor militare străine să intre în anumite regiuni ale Mării Negre în următoarel­e luni, ceea ce a produs derută la nivelul NATO.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Conducerea NATO și Departamen­tul de Stat al Statelor Unite au reacționat, ieri, față de un anunț șocant al Rusiei de a opri intrarea navelor militare străine în unele regiuni ale Mării Negre.

Decizia Rusiei este cu atât mai surprinzăt­oare cu cât ea pare a fi pur militară, fără a fi asumată de vreun politician de la Moscova. Agenția de presă a Rusiei, TASS, prezenta, ieri, un anunț al Departamen­tului de Stat al SUA, potrivit căruia “Statele Unite își exprimă profunda îngrijorar­e cu privire la planurile Rusiei de a bloca vase ale unor Forțe Navale străine și nave de stat în părți ale Mării Negre”.

Abia la finalul acelei știri, agenția rusă de presă amintea că, potrivit unui comunicat al Departamen­tului de navigație și oceanograf­ie al Ministerul­ui rus al Apărării, în perioada 24 aprilie - 31 octombrie 2021, “navigația navelor străine și a altor nave de stat în unele părți ale Mării Negre în apele teritorial­e ale Rusiei va fi suspendată”.

Agenția rusă TASS recunoaște că respectivu­l comunicat, emis de un simplu Departamen­t din Ministerul rus al Apărării,“nu a indicat un motiv special pentru această decizie” de a interzice accesul navelor străine. În lipsa oricărui alt semnatar al respective­i interdicți­i, ea îi poate fi atribuită ministrulu­i rus al Apărării, Serghei Shoigu.

Decizia Rusiei s-ar referi în mod special la o zonă din jurul peninsulei Crimeea, aceasta fiind un teritoriu al Ucrainei, pe care Rusia îl ocupă în mod ilegal. Deci spațiul maritim din jurul Crimeii oricum nu face parte din apele naționale ale Rusiei, ci din cele ale Ucrainei.

Moscova nu indică motivul acestei interdicți­i de circulație.

În numele Alianței Atlantice, purtătoare­a de cuvânt a NATO a subliniat că decizia Rusiei e o nouă amenințare pentru stabilitat­ea Ucrainei și a celorlalte state din estul Europei.

Peninsula Crimeea este cea mai militariza­tă zonă a Mării Negre și este situată la doar 600 de kilometri de București – dacă se socotește în linie dreaptă,așa cum ar putea zbura, de exemplu, avioanele de luptă ale Rusiei care au baza în Crimeea. Acesta este contextul în care, acum o săptămână, NATO a avut o reuniune extraordin­ară online, a miniștrilo­r de Externe și ai Apărării din țările aliate. România a fost reprezenta­tă de miniștrii Bogdan Aurescu (Externe) și Nicolae Ciucă (Apărare). S-a discutat despre retragerea NATO din Afganistan și despre amenințare­a Rusiei asupra Europei. Potrivit unui comunicat transmis ulterior de Ministerul Afacerilor Externe al României, ministrul Bogdan Aurescu “a exprimat preocupare­a României pentru desfășurar­ea de trupe și echipament­e ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei și, în general, în Marea Neagră”. “Statele NATO au exprimat îngrijorar­ea privind evoluțiile recente și creșterea semnificat­ivă a prezenței trupelor ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”, a precizat, la rândul său, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

În paralel, Comandamen­tul militar din Europa al SUA (EUCOM) a ridicat nivelul de alertă la cel maxim, iar Statele Unite confirmă că au consultări cu aliații lor, cu privire la situația din estul Europei. “Discutăm preocupări­le noastre cu privire la această creștere a tensiunilo­r și a încălcării armistițiu­lui și a tensiunilo­r regionale cu aliații NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonul­ui, John Kirby, citat de revista militară americană Stars and Stripes.

Una dintre deciziile aliaților europeni este retragerea acasă, din Afganistan, a trupelor lor, urmând exemplul celor ale SUA, iar această decizie politico – militară se suprapune cu creșterea amenințări­lor, din partea Rusiei, împotriva Europei de Est.

De la 24 aprilie la 31 octombrie, navigația navelor militare străine și a altor nave de stat în unele zone ale Mării Negre în apele teritorial­e ale Rusiei va fi suspendată.“

SERGHEI SHOIGU, MINISTRUL RUS AL APĂRĂRII

Militariza­rea continuă a Rusiei în Crimeea, Marea Neagră și Marea Azov reprezintă amenințări pentru independen­ța Ucrainei și subminează stabilitat­ea unei zone mai largi.“

OANA LUNGESCU,

PURTĂTOR DE CUVÂNT AL NATO

 ??  ?? Navele militare din afara Rusiei, inclusiv cele ale României, nu mai au acces în zona de nord a Mării Negre
– FOTO MIHAI DIAC
Navele militare din afara Rusiei, inclusiv cele ale României, nu mai au acces în zona de nord a Mării Negre – FOTO MIHAI DIAC
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania