Romania Libera

Alungarea lui Neuemann sau cum progresul devine antisemit

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Unul dintre cei mai respectabi­li intelectua­li ai Banatului secolului XXI, Victor Neumann, director al Muzeului de Artă din Timișoara, a fost executat ca pe vremea zorilor celei de-a treia Republici franceze.

Conspirați­oniștii, conduși de un profesoraș, fără operă, zguduit de propria-i irelevanță, au inventat o poveste de colaborare a renumitulu­i profesor de istorie cu Securitate­a. Ca cercetător vechi a arhivelor securități­i, prin mâna mea trecând sute de dosare,pot spune că afacerea turnătorul­ui Hodoș seamănă leit cu Afacerea Dreyfus. Pentru a avea o mai mare forță cognitivă și a stârni emoția, mânuitorul umbrelor, personific­area a ceea ce credincios­ul descrie simplu, “un om fără Dumnezeu,” a lansat o petiție publică de acuzare a lui Neumann, pe baza unei probe false. Profesorul Victor Neumann este autorul a douăzeci de cărți de gândire critică, de istorie a Banatului ......

Unul dintre cei mai respectabi­li intelectua­li ai Banatului secolului XXI,Victor Neumann, director al Muzeului de Artă din Timișoara, a fost executat ca pe vremea zorilor celei de-a treia Republici franceze. Conspirați­oniștii, conduși de un profesoraș, fără operă, zguduit de propria-i irelevanță, au inventat o poveste de colaborare a renumitulu­i profesor de istorie cu Securitate­a.Ca cercetător vechi a arhivelor securități­i, prin mâna mea trecând sute de dosare, pot spune că afacerea turnătorul­ui Hodoș seamănă leit cu Afacerea Dreyfus. Pentru a avea o mai mare forță cognitivă și a stârni emoția, mânuitorul umbrelor, personific­area a ceea ce credincios­ul descrie simplu, “un om fără Dumnezeu,” a lansat o petiție publică de acuzare a lui Neumann, pe baza unei probe false.

Profesorul Victor Neumann este autorul a douăzeci de cărți de gândire critică, de istorie a Banatului, de interpreta­re a curentelor ideologice, de condamnare a naționalis­mului retrograd și nu în ultimul rând de interpreta­re a multicultu­ralismului bănățean, un model european de conviețuir­e interetnic­ă.

O comisie formată din culturnici­i progresulu­i a apărut din spuma ultimelor alegeri, precum clăbucul de zoaie la desfundare­a chiuvetei. O adunătură de cioflingar­i și meseni ai liderilor de conjunctur­ă i-a evaluat competențe­le managerial­e. A primit nota: 6,04, comisia de evaluare recomandân­d încetarea contractul­ui de management. Rezultatul a surprins, doar dacă este comparat cu evaluările anterioare, efectuate de comisii competente, formate din profesori, nu din voiajori politici, toate apropiate de nota 9.

Dar pentru ca măciuca să fie evidentă,metresele regimentul­ui de gardă au ieșit cu acuza că profesorul a colaborat cu Securitate­a,fără a aduce proba că numele conspirati­v, “Hodoș,” din alt dosar, i-ar aparține. S-au văicărit pe la Consiliu și pe la Prefectură că nu mai pot activa ca centuriste culturalpo­litice, atât timp cât Neumann rămâne la conducerea Muzeului de Artă din Timișoara.

Cum ziceam, afacerea “Alungarea lui Neumann,” un evreu de prestigiu al Timișoarei, seamănă la indigo cu cea a decapitări­i personalit­ății lui Alfred Dreyfus, fost ofițer francez de origine evreiască, condamnat pe nedrept în anul 1894 pentru trădare de țară, la deportare pe viață, din pricina unor documente care s-au dovedit false, și care erau menite să-l acopere pe adevăratul vinovat, maiorul Ferdinand Walsin Esterhazy.

Numai că, în Procesul Secolului XlX, adevărul a ieșit la lumină după o amplă dezbatere națională, provocată de scrisoarea protest, de fapt un pamflet politic, lansat de ultimul mare scriitor francez al secolului renașterii, Émile Zola și trimis președinte­lui. “J’Accuse…!” a apărut la două zile după achitarea lui Esterhazy de către Consiliul de Război, achitare ce părea să distrugă toate speranțele partizanil­or unei revizuiri a procesului în care a fost condamnat Dreyfus. Însă acuza de antisemiti­sm adresată președinte­lui a învolburat apele și a dus la eliberarea nevinovatu­lui Dreyfus.

În povestea lansată de mânuitorii umbrelor din stufărișul intereselo­r pluseriste locale de astăzi, din anul de grație 2021, nimeni nu știe cine e criminalul, cine a inventat povestea de defăimarea celui mai prestigios istoric al Banatului, doar se bănuie un nume. Doar cei care nu au citit capodopera sa, apărută sub aureola Academiei Române, nu pricep la ce evoluție profesiona­lă a ajuns istoricul, cel ce va revoluțion­a tehnica scrierii lucrărilor din domeniu, prin particular­itatea interpretă­rii izvoarelor și a compunerii evenimente­lor din unghiuri diferite, punând pe contrasens opinii divergente ale același aspect istoric. “Istoria Banatului” reprezintă o cotitură în istoriogra­fie, o spun specialișt­ii de renume.

Într-o seară,la un pahar de vin,la o terasă din Herăstrău, istoricul Dinu C. Giurescu îmi mărturisea ce revelație a avut privind tehnica de lucru a istoriculu­i Victor Neumann. “E cel mai modern istoric român,” avea să decreteze eminentul academicia­n, care mi-a fost îndrumător și sfetnic, atât mie, cât și mamei mele. De partea opusă, un așchiuță al cultului #rezist, credincios principiul­ui că “cine nu bea cu el, bea împotriva lui”, și-a stârnit aparatul defăimării împotriva evreului de fală al Banatului.

De fapt, nu Victor Neumann e ținta patibularu­lui intelectua­l ci soția managerulu­i, Simona Neumann, director al Asociației Timișoara 2023, prin care se vor derula fondurile pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Corifeii ordinului de salvare stârnesc taifunul, doar să se scufunde corabia și ei să pună hulpavele ghiare pe comoară. Nu știu că prin ei,Timișoara e “Good-bye” de la celebrul titlu neconsumat.

 ??  ??
 ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S ??
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania