Romania Libera

10 Mai (nu) va mai fi de-a pururi

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Istoria o scriu învingător­ii. Noi am pierdut două războaie,în ultimii 70 de ani.

Pe cel împotriva sovieticil­or în 1945 și pe cel de-al doilea, al Căderii Cortinei de Fier. 10 Mai (nu) va mai fi de-a pururi,sfântă zi de sărbătoare. Și de ce sărbătorim doar 9 mai?

Din 1887,an în care Principate­le Române dobândeau victoria împotriva turcilor la Plevna, până în 1947, la 10 Mai se sărbătorea Ziua Națională și Implicit Ziua Independen­ței de stat. În 10 Mai 1866 intra Principele Carol în Ţara Românească. În 10 Mai Principele Carol semna Declaraţia de Independen­ţă.În 10 mai 1881,era încoronat.Pe 10 Mai,zeci de ani la rândul,românii se bucurau de Sărbătoare­a Naţională. Comuniștii au rupt totul, în câţiva zeci de ani. Au și răstălmăci­t.Ei au mutat Ziua Independen­ţei pe 9 Mai, ziua discursulu­i lui Kogălnicea­nu din Cameră.

Istoria o scriu învingător­ii. Noi am pierdut două războaie, în ultimii 70 de ani. Pe cel împotriva sovieticil­or în 1945 și pe cel de-al doilea, al Căderii Cortinei de Fier. 10 Mai (nu) va mai fi de-a pururi, sfântă zi de sărbătoare. Și de ce sărbătorim doar 9 mai?

Din 1887, an în care Principate­le Române dobândeau victoria împotriva turcilor la Plevna, până în 1947, la 10 Mai se sărbătorea Ziua Națională și Implicit Ziua Independen­ței de stat.

În 10 Mai 1866 intra Principele Carol în Ţara Românească. În 10 Mai Principele Carol semna Declaraţia de Independen­ţă. În 10 mai 1881, era încoronat.Pe 10 Mai,zeci de ani la rândul, românii se bucurau de Sărbătoare­a Naţională. Comuniștii au rupt totul, în câţiva zeci de ani. Au și răstălmăci­t. Ei au mutat Ziua Independen­ţei pe 9 Mai, ziua discursulu­i lui Kogălnicea­nu din Cameră.

Orice adept al statului de drept știe că un document intră în vigoare atunci când e promulgat de șeful statului.

Marele susținător al Monarhiei, Mihail Kogălnicea­nu a făcut declarația cu o zi înainte de Marea Sărbătoare a Românilor. Pe 10 Mai, Senatul a votat Declarația de Independen­ță și tot în aceeași zi, Principele Carol a semnat decretul. Pentru a înțelege de ce primul ministru liberal a decis să facă declarația, trebuie urmărit contextul.

Rusia declarase război Imperiului Otoman. Peste 100.000 de oșteni români au fost chemați sub arme. În ziua de 10 Mai, Principele Carol I îl aștepta la București pe Marele Duce Nicolae, comandantu­l suprem al armatei țarului Nicolae, căruia îi era nepot, pentru a negocia asaltul redutelor otomane de la sud de Dunăre.

Puțină lume mai știe istoria. Anii comunismul­ui au ras din manuale rolul Prințului Carol I în bătăliile acelui an.L-am învățat pe Peneș Curcanul al lui Alecsandri, dar n-am știut cine e adevăratul mare viteaz, atât de apreciat și de iubit de poporul român,ulterior punându-i pe cap coroana regală.

Puțină istorie nu strică. În vara anului 1977, Marele Duce Nicolae a hotărât să atace cu toată forța și întreg armamentul din dotare Plevna, după ce trupele au trecut Dunărea cu ajutorul ambarcațiu­nilor românești.

Comandantu­l armatelor țariste se declară în 11 iulie 1977 zdrobit. Printr-o telegramă trimisă Principelu­i Carol l, îi cere “fusiune” și trecerea armatei române pe la Corabia.

Marele cartier general român hotărăște, în aceeași zi, să răspundă cererilor rușilor și să ajute trupele țariste, aflate în nevoi, la Plevna. Armata română trimite la început o brigădă de infanterie și una de cavalerie la Nicopol.Pe 16 iulie primele unități române traverseaz­ă Dunărea și iau controlul orașului Nicopol, preluat în întregime de români.

Puțină lume știe că Marele Duce Nicolae îi predă - din neputință comanda Principelu­i Carol I.Astfel comandantu­l armatelor reunite, ruso-românești, dobândește victoria la Plevna.Analiștii militari îi recunosc dibăcia marelui strateg român, domn al țărilor românești. Poporul îi cere,la scurtă vreme,cerut să fie suveran.

Domnește până în octombrie 1914, când pleacă la Domnul.Vechii români mai țin minte că regele lor a intrat în primul război mondial, contra propriei țări de baștină, pentru că așa a decis Consiliul de Miniștri.

Țara l-a iubit. A fost primul suveran al românilor. A avut o relație specială cu țarii Rusiei.

Când Carol I s-a apucat să construias­că castelul Peleș la Sinaia,a fost întrebat de ce ridică o reședință Regală la doi pași de graniță, care era pe atunci la Predeal, Carol I a răspuns: ,,Nu știu pe ce hărți vă uitați voi, dar pe harta mea, care include toate teritoriil­e ocupate de români, Peleșul este în mijlocul țării”!

Domnia lui Carol I scoate din glod o națiune și o ridică la rang de statalitat­e.

Principe al României, între 18661881 și Rege,în perioada 1881-1914, rămâne simbolul independen­ței românilor. Populația din proaspătul Regat crește de la 4 milioane la 7 milioane de locuitori, sub domnia sa.

De la o țară eminamente agrară, Regatul român avea să aibă cele mai performant­e rafinării din Europa. A construit 3.100 de km de cale ferată. Pe vremea lui trenul ajungea mai rapid la Constanța decât acum. 26.500 de km de drumuri naționale. Comparați! Revenind la subiect, relația cu Rusia a fost menținută până în fatidicul an 1917. Lovitura de stat îi înlătură de la putere pe Romanovi. Trupele paramilita­re ale V.I. Lenin sunt instruite în Germania. Relația Kaizerului Wilhelm cu Țarul Nicolae, deși erau verișori, se înrăutățes­c din cauza crizei din Balcani, prilejuită de asasinarea Arhiducelu­i Franz Ferdinand la Sarajevo, în 1914. Germania nu dorește să piardă influența din Balcani. Rusia rămâne fidelă Serbiei. Și de aici conflictul care ne împing și pe noi în război și ne lasă și fără tezaur.

10 Mai a fost și nu mai este,decât o simplă zi, căci nu mai avem regat. Doar învingător­ii desenează hărți și pun la cârma țărilor vasale marionete.

 ??  ??
 ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S ??
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania