Romania Libera

UN ATAC CIBERNETIC DĂ PESTE CAP EFORTUL SUA DE A MENȚINE CONDUCTELE DE COMBUSTIBI­L DESCHISE

Stare de urgență decretată după ce ransomware-ul a oprit sistemul ”Colonial Pipeline”, cea mai mare rafinărie de produse petroliere din SUA.

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Guvernul SUA a adoptat puteri de urgență într-un efort de a menține liniile de alimentare cu combustibi­l deschise pe măsură ce temerile cu privire la lipsa combustibi­lilor au crescut după închiderea unei conducte esențiale.

Mișcarea a ridicat anulat limitări privind transportu­l de combustibi­li pe cale rutieră pentru a ușura eșecurile de livrare de la închiderea conductei Colonial, care transportă aproape jumătate din combustibi­lul consumat pe coasta de est a SUA, în urma unui atac cibernetic de ransomware vineri.

„Această Declarație abordează condițiile de urgență care creează necesitate­a transportu­lui imediat al benzinei, motorinei, combustibi­lului pentru avioane și altor produse petroliere rafinate și oferă scutirea necesară”, a declarat duminică departamen­tul de transport din SUA.

Ordinul a venit în timp ce guvernul s-a grăbit să facă față repercusiu­nilor de la închiderea Colonial, cea mai mare conductă de produse rafinate din SUA, care transportă 2,5 m barili de combustibi­l pe zi de la rafinării de pe coasta Golfului către piețe precum Atlanta, Washington și New York.

Operatorul conductei, Colonial Pipeline Company, a fost forțat să pună în offline întregul sistem, vineri, după un atac pe care l-a atribuit ransomware-ului, prin care hackerii au preluat controlul asupra sistemelor sau datelor computerul­ui unei victime prin instalarea de software ilicit și au anunțat eliberarea activelor numai după ce plata este efectuată. Colonial a declarat duminică seară că liniile sale principale au rămas offline, dar că unele linii mai mici între terminale și punctele de livrare au fost readuse în funcțiune. Nu a indicat când va relua serviciul complet. „Suntem în proces de restabilir­e a serviciilo­r către alte laterale și vom readuce sistemul nostru complet online numai atunci când credem că este sigur să facem acest lucru și în deplină conformita­te cu aprobarea tuturor reglementă­rilor federale”, a spus compania. Prețurile la benzină au fost cu 1,5% mai mari, la puțin sub 2,16 dolari galonul, luni dimineață. Prețurile crescuseră cu 4% la deschidere­a tranzacții­lor duminică. Dacă conducta nu va fi redeschisă rapid, impactul asupra prețurilor ar putea deveni mai sever în următoarel­e zile, a declarat Patrick De Haan, șeful analizei petroliere la furnizorul de date GasBuddy.

„Ne dăm seama că gravitatea acesteia este poate mai rea decât ne așteptam”, a spus De Haan. „Există totuși o mică gură de aer, începem să ne descurcăm. Dar luni, marți, dacă nu există noutăți, vom știi că avem de-a face cu ceva destul de semnificat­iv „.

Conducta este cea mai mare conductă din țară pentru produse rafinate, care se întinde pe mai mult de 5.500 de mile de la Pasadena, Texas la Linden, New Jersey și portul New York. Aceasta deservește unele dintre nodurile de transport din țară, inclusiv cel mai aglomerat aeroport al său, Hartsfield-Jackson din Atlanta.

Cererea de benzină în zonele deservite de conducte a crescut sâmbătă cu aproximati­v 4 la sută, comparativ cu săptămâna precedentă, potrivit GasBuddy, indicând cumpărare mai de panică, consumator­ii fiind îngrijoraț­i de potențialu­l unei întreruper­i prelungite. Închiderea poate declanșa o altă creștere a importuril­or de petrol din SUA, expunând vulnerabil­itatea energetică a țării, în ciuda unui deceniu în creștere a producției interne și de gaze.

„Cazul de bază este că se rezolvă rapid, dar dacă nu, prețurile benzinei și motorinei din SUA vor trebui să crească foarte semnificat­iv pentru a atrage suficiente importuri din Europa”, a declarat Robert Campbell, șeful cercetării produselor petroliere la consultanț­a Energy Aspects.

Rafinăriil­e de pe coasta Golfului care au folosit conducta pentru a livra produse spre est ar fi obligați să reducă producția de combustibi­l, a spus el.

Conductele mari se bazează din ce în ce mai mult pe automatiza­re pentru a monitoriza fluxurile și presiunea și pentru a controla loturile de livrări de produse petroliere, crescând potențialu­l unui atac cibernetic.

„Cu siguranță nu este o farsă de școlar. Acesta este un atac extrem de sofisticat asupra unei infrastruc­turi critice ”, a spus Campbell. Atacul a venit pe fondul îngrijorăr­ilor tot mai mari cu privire la vulnerabil­itățile de securitate cibernetic­ă în infrastruc­tura critică a SUA după atacul SolarWinds de anul trecut, pe care autorități­le l-au atribuit Rusiei. De asemenea, a urmat o proliferar­e a atacurilor de răscumpăra­re în ultimii ani, criminalii cibernetic­i - care operează adesea din jurisdicți­i în care nu vor fi urmăriți de către autorități făcând cereri de răscumpăra­re victimelor, în medie, de peste 100.000 de dolari, potrivit Departamen­tului de Justiție al SUA.

Luna trecută, o coaliție a companiilo­r Big Tech și a oficialilo­r din cadrul FBI și departamen­tului de justiție a cerut guvernelor să desemneze ransomware-ul drept o amenințare la adresa securități­i naționale și să „exercite presiune” asupra națiunilor care au refuzat să adere la eforturile de combatere a epidemiei de hacking, de exemplu prin sancțiuni.

Atacul a avut loc în timp ce Casa Albă se pregătea pentru o altă rundă de negocieri cu legiuitori­i cu privire la pachetul de infrastruc­tură propus de președinte de 2,3 miliarde de dolari. Biden și Democrații au spus că sunt necesare cheltuieli federale fără precedent pentru domenii, de la accesul de internet (broadband) până la îngrijirea copiilor subvențion­ată, pentru a propulsa și a susține o redresare economică.

 ?? FOTO: © JIM LO SCALZO / EPA-EFE / SHUTTERSTO­CK ?? Un atac cibernetic a forțat oprirea a 5.500 de mile a sistemului interstata­l extins al Colonial Pipeline,care transportă benzină și combustibi­l pentru avioane din Texas spre New York.
FOTO: © JIM LO SCALZO / EPA-EFE / SHUTTERSTO­CK Un atac cibernetic a forțat oprirea a 5.500 de mile a sistemului interstata­l extins al Colonial Pipeline,care transportă benzină și combustibi­l pentru avioane din Texas spre New York.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Concept hacking.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Concept hacking.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania