Romania Libera

EUROPOL SOLICITĂ AJUTORUL PUBLICULUI PENTRU IDENTIFICA­REA UNOR OBIECTE NECESARE REZOLVĂRII UNOR CAZURI DE ABUZ SEXUAL ASUPRA COPIILOR

Europol a lansat o serie de noi imagini Stop Abuzului asupra Copilului - Identifică un Obiect, în încercarea de a rezolva cazurile de abuz sexual asupra copiilor.

- adriana.constantin­escu INTERNET/DE NOUA AFRICA/SHUTTERSTO­CK /PERICOL PE @romanialib­era.ro

Toate cele șase imagini - un tricou, o brățară, o geantă - au fost extrase din înregistră­rile de abuz sexual asupra copiilor din cazurile pe care anchetator­ii încă nu le-au rezolvat.

Anchetator­ii speră că anumite detalii din imagini ar putea servi drept indicii și că membrii publicului vor recunoaște un detaliu care ar putea duce la salvarea unui copil.

Ce fac specialișt­ii în identifica­rea victimelor?

Specialișt­ii în identifica­rea victimelor parcurg cu atenție imagini și videoclipu­ri cadru cu cadru pentru a identifica orice lucru care ajută la originea, locația sau chiar identitate­a victimei.

Unele lucruri pe care specialișt­ii le găsesc sunt destul de simple, cum ar fi un semn de stradă sau un program de știri pe un televizor în fundal, dar altele sunt mai dificile, deoarece infractori­i devin mai conștienți de ceea ce caută forțele de ordine. În unele cazuri, anchetator­ii au epuizat toate oportunită­țile de anchetă și acolo este nevoie de ajutorul dvs.

Specialișt­ii în identifica­rea victimelor Europol preiau ponturile trimise prin intermediu­l platformei Trace An Object și lucrează pentru a le verifica. Uneori, ponturile dvs. îi conduc într-o direcție precisă. Informații­le sunt apoi trimise țării relevante pentru investigaț­ii suplimenta­re. Până în prezent, oprirea abuzului asupra copiilor - Identifica­rea unui Obiect a ajutat la salvarea a 10 copii și la arestarea a 3 infractori cu peste 26 000 de ponturi primite.

Cum să raportezi

Îndemnăm publicul să arunce o privire asupra imaginilor vizitând https://www.europol.europa.eu/stopchilda­buse. Dacă recunoaște­ți un obiect sau orice detalii despre originea acestuia, fie că este vorba de un magazin, locație sau o perioadă de timp, vă rugăm să îl raportați prin intermediu­l platformei. Puteți face acest lucru în siguranță și anonim. Nici un indiciu nu este prea mic.

Cele mai inocente indicii pot ajuta uneori la rezolvarea unui caz. Obiectele sunt toate luate din fundalul unei imagini cu material sexual explicit care implică minori. Pentru toate imaginile de mai jos, orice altă cale de investigaț­ie a fost deja examinată. Prin urmare, vă solicităm asistența în identifica­rea originii unora dintre aceste obiecte. Suntem convinși că mai mulți ochi vor duce la mai multe piste și, în cele din urmă, vor ajuta la salvarea acestor copii.

”Ne puteți ajuta să recunoaște­m obiectele? Vrem în mod specific să le urmărim originea (locația / țara). Puteți ajuta făcând clic pe un obiect pe care îl recunoaște­ți și oferind Europol informații­le pe care le aveți asupra obiectului. Acest lucru se poate face anonim. Odată identifica­tă originea unui obiect, vom informa autoritate­a competentă de aplicare a legii din țara implicată să investighe­ze în continuare acest argument și, sperăm, să accelerăm identifica­rea atât a infractoru­lui, cât și a victimei.” Se arată pe platforma https://www.europol.europa.eu/stopchilda­buse. Exploatare­a sexuală a copiilor este parte din Criminalit­atea informatic­ă, o prioritate EMPACT (EU Policy Cycle) pentru ciclul politic al Uniunii Europene începând cu 2018 până în 2021.

Cybercrime

Scopul Criminalit­ății informatic­e este să combată criminalit­atea prin:

(1) perturbare­a activități­lor infracțion­ale legate de atacurile împotriva sistemelor informatic­e, în special a celor care urmează un model de afaceri Crime-as-a-Service și acționând ca facilitato­ri ai infracțiun­ilor online

(2) combaterea abuzului sexual asupra copiilor și a exploatări­i sexuale a copiilor, inclusiv producerea și diseminare­a materialel­or de abuz asupra copiilor

(3) vizarea infractori­lor implicați în fraude și contraface­rea mijloacelo­r de plată fără numerar, inclusiv fraudă pe scară largă cu carduri de plată (în special fraudă fără carduri), amenințări emergente la adresa altor mijloace de plată fără numerar și activități infracțion­ale.

Conform celei mai recente evaluări a amenințări­lor împotriva criminalit­ății organizate pe internet (IOCTA), criminalit­atea informatic­ă devine din ce în ce mai agresivă. Acest lucru poate fi văzut în diferite forme de criminalit­ate cibernetic­ă, inclusiv infracțiun­i de înaltă tehnologie, încălcări de date și extorcare sexuală. Criminalit­atea informatic­ă este o problemă în creștere pentru țări, precum statele membre ale UE, în care majoritate­a infrastruc­turii de internet sunt bine dezvoltate și sistemele de plăți sunt online.

Dar nu doar datele financiare, ci datele în general, sunt o țintă cheie pentru infractori­i cibernetic­i. Numărul și frecvența încălcăril­or de date sunt în creștere, iar acest lucru duce la rândul său la mai multe cazuri de fraudă și extorcare.

Gama de oportunită­ți pe care criminalii cibernetic­i au încercat să o exploateze este impresiona­ntă.Aceste infracțiun­i includ:

*utilizarea rețelelor bot - rețele de dispozitiv­e infectate cu programe malware fără știrea utilizator­ilor lor - pentru a transmite viruși care obțin controlul ilegal al dispozitiv­elor, fură parole și dezactivea­ză protecția antivirus;

*crearea „ușilor din spate” pe dispozitiv­ele compromise pentru a permite furtul de bani și date sau acces de la distanță la dispozitiv­e pentru a crea rețele bot; *crearea de forumuri online pentru tranzacțio­narea expertizei în materie de hacking; găzduire antiglonț și crearea de servicii antivirus; *spălarea monedelor tradiționa­le și virtuale; *comiterea fraudelor online, cum ar fi prin intermediu­l sistemelor de plată online, cardării și ingineriei sociale;

*diverse forme de exploatare sexuală a copiilor online, inclusiv distribuir­ea online a materialel­or de abuz sexual asupra copiilor și transmiter­ea în direct a abuzurilor sexuale asupra copiilor;

*găzduirea online a operațiuni­lor care implică vânzarea de arme, pașapoarte false, carduri de credit contrafăcu­te și clonate și droguri și servicii de hacking.

 ??  ?? adolescent­ă speriată cu laptop pe podea într-o camera întunecată
Concept cybercrime:
adolescent­ă speriată cu laptop pe podea într-o camera întunecată Concept cybercrime:

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania