Romania Libera

“Nobelul” lui Cărtărescu și cârnatul din chiflă

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Coaliția răului bine făcut, sub pavăza președinte­lui Klaus Iohannis, dă în aceste zile lovitura de grație Institutul­ui Cultural Român. Azi,ar fi trebuit să intre banii de leafă.Vântul s-a înstăpânit.

Peste 150 de angajați ai instituție­i, fără a avea vreo vină,sunt deposedați de un drept contractua­l, acela de remunerare pentru munca prestată în luna aprilie 2021. De mâine, oricare dintre salarați se poate adresa instanțelo­r de judecată. Unii chiar s-au gândit să facă plângeri penale împotriva șefilor Senatului, pentru neglijență în serviciu și chiar abuz. Blocajul instituțio­nal, fără precedent în vreo entitate publică, în ultimii 30 de ani, se datorează unei Ordonanțe, promovate de ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu și contra-semnată de primul ministru Florin Cîțu. Numai că acest act normativ se împiedică nu numai în formă,ci și în conținut.

Coaliția răului bine făcut, sub pavăza președinte­lui Klaus Iohannis, dă în aceste zile lovitura de grație Institutul­ui Cultural Român.Azi ar fi trebuit să intre banii de leafă. Vântul s-a înstăpânit.

Peste 150 de angajați ai instituție­i, fără a avea vreo vină, sunt deposedați de un drept contractua­l, acela de remunerare pentru munca prestată în luna aprilie 2021.

De mâine, oricare dintre salariați se poate adresa instanțelo­r de judecată. Unii chiar s-au gândit să facă plângeri penale împotriva șefilor Senatului, pentru neglijență în serviciu și chiar abuz.

Blocajul instituțio­nal, fără precedent în vreo entitate publică în ultimii 30 de ani, se datorează unei Ordonanțe promovate de ministrul culturii,Bogdan Gheorghiu, și contra-semnată de primul ministru Florin Cîțu.

Numai că acest act normativ se împiedică nu numai în formă, ci și în conținut. Oricare student de anul 1 la Drept poate sesiza diletantis­mul juridic al promotoril­or Ordonanței de Urgență.În primul rând, Guvernul nu poate decapita conducerea unui organism aflat în subordinea Parlamentu­lui, mai precis al Senatului.De pe moșia mea de la țară,nu pot schimba președinte­le blocului în care locuiește unul dintre miniștrii cabinetulu­i Cîțu. În mintea lui Gheorghiu, asistată de eminenta juristă Alina Gorghiu și supraveghe­ată de pedelistul Horațiu Gorun, lat în braț și îngust la sinapse, acest lucru se poate.

Să schimb mâine președinte­le de bloc sau să dau un anunț în “România liberă”: “pierdut ICR,îl declar nul?”

O altă ispravă a Trio Do-re-mi ului liberal este modificare­a ar-ticolului 6 din Legea de organizare­a aI C R. Acesta vizează mandatul membrilor consiliulu­i de conducere ICR. Din prostie, în această fițuică, batjocorit­or numită Ordonanță, nu s-a făcut nicio referire vizând modificare­a actelor administra­tive denumirea președinți­lor ș ia vice p re ș e din ț i lor. Prin urmare, mandatul acestora nu a mai putut fi prelungit. Și astfel ICR a rămas fără conducere legală. Prin decapitare­a ordonatoru­lui principal de credite și fără delegarea vreunui inferior în rang, ieri angajații au fost liberi la suflat în dudă.

În condițiile în care Ordonanța nu poate să producă efecte, din cauză că s-a născut moartă, iar Senatul nu a catadicsit, din înălțimea Biroului Permanent,să facă vreo delegare de competențe, prin ICR de azi devoratoru­l vânt își face siesta. Atât la București, cât și în filialele din străinătat­e. Dacă, prin absurd, Mircea Cărtărescu,un scriitor mult stipendiat de către instituția culturală (asta apropos de sinecurile visate de ministrul Gheorghiu), ar primi Nobelul pentru Literatură, n-ar avea cine să organizeze vreun tea-party. S-ar agăța de bufetul gării și ar da cel mult o chiflă cu cârnaț, din acela lung de 7 Euro, pe datorie, că banii nu vin imediat.Polse e cea mai ieftină mâncare norvegiană.

Toate proiectele culturale din străinătat­e sunt paralizate, asta pentru că Alina Gorghiu n-a avut timp să depună proiectul de modificare­a legii, prin car eI C R s-ar muta (se zice cu voie de la Cotroceni) de la Senat la Guvern.

ICR a ajuns un jolie-joker. Asta pentru că Sergiu Nistor, consilieru­l lui Klaus Iohannis, a girat, spun sursele bine informate,drăcovenia juridică. D arce interesa re președinte­le să mute o instituție din subordinea Parlamentu­lui în cea a Guvernului? Poate că s-a gândit la viitorul electoral al PNL. Să fie pus un pișpirică,gen Liviu Jicman,să rânduie tichetele de călătorie și să pună fețele de masă la parangheli­ile din străinătat­e, nu e puțin lucru. Păi ce va fi ICR în subordinea lui Horațiu Gorun? O ganteră de întărit “nervul tare”? O simplă agenție de voiaj extern și de adus românii din diasporă, pe banii contribuab­ililor români, la sindrofii cu premierul “care este?” În filosofia normei care seamănă cu anunțurile din toaletele benzinării­lor, președinte­le sau – mă rog – directorul general al ICR s-ar schimba la fiecare nou prim ministru. Dacă legea ar fi fost în vigoare din 2016, am fi avut cel puțin cinci ștabi de ICR. Ce intelectua­l de renume își poate pune la dispoziția premierulu­i prestigiul pentru a fi cârpa de șters pe jos a demnitaril­or, în vizite de lucru, prin diaspora? Președinte­le a promis că nu se vor mai politiza instituții­le. Săracul a suferit o fractură de logică, girând paroscoven­ia lui Gheorghiu & Gorghiu, o călcare în picioare a oricărei reguli și norme juridice. Un șoricel din dulapul doamnei senator Alina Gorghiu mi-a șoptit că în proiectul ei de lege s-a strecurat o ciupercă otrăvitoar­e. Cică, președinte­le instituție­i va fi flancat de un comitet de conducere, un fel de Board of Trust al asociațiil­or profesiona­le. Adică, o cloacă de activiști culturali. Vă dați seama că în actualele condiții, Brâncuși nu ar mai avea nicio șansă, săracul?

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania