Romania Libera

ACȚIUNILE DESTABILIZ­ATOARE ALE RUSIEI ÎMPING ROMÂNIA SĂ CEARĂ SUA MAI MULTE TRUPE

- diana.stirlea @romanialib­era.ro

Prezența sporită a trupelor NATO reprezintă o protecție a statelor de pe Flancul Estic în fața acțiunilor perturbato­are ale Rusiei din regiune, este una dintre concluziil­e la care au ajuns cei nouă şefi de stat întruniți în Summitul B9 de la Bucureşti.

Preşedinte­le Klaus Iohannis a precizat, într-o conferință de presă în care a detaliat rezultatel­e întreveder­ii online pe care a avut-o cu preşedinte­le american Joe Biden, că ,,situația îngrijorăt­oare de securitate din Marea Neagră - despre care am discutat pe larg - ne-a dovedit că trebuie să ne menținem vigilența” şi a pledat ,,în discuția...

• Acțiunile destabiliz­atoare ale Rusiei împing România să ceară SUA mai multe trupe

• Subiectul prezenței militare sporite a fost discutat de Iohannis cu omologul său american Joe Biden • În declarația finală a Summitului B9, Rusia este acuzată de ,,acte de sabotaj” pe teritoriul NATO Prezența sporită a trupelor NATO reprezintă o protecție a statelor de pe Flancul Estic în fața acțiunilor perturbato­are ale Rusiei din regiune, este una dintre concluziil­e la care au ajuns cei nouă șefi de stat întruniți în Summitul B9 de la Bucure ș t i. P re ș e dinte le Klaus Iohannis a precizat,într-o conferință de presă în care a detaliat rezultatel­e întreveder­ii online pe care a avut-o cu președinte­le american Joe Biden, că ,,situația îngrijorăt­oare de securitate din Marea Neagră - despre care am discutat pe larg - ne-a dovedit că trebuie să ne menținem vigilența” și a pledat ,,în dis-cuția cu președinte­le Biden - pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic”. ,,Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajar­e și apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a concluzion­at Iohannis. Preșe-dintele a făcut astfel referire la recentele mișcări de forțe ruse din Crimeea ilegal anexată, subiect care se va afla și pe agenda reuniunii NATO de la Bruxelles, din luna iunie.

Deși apelul privind o prezență mai consistent­ă a trupelor NATO nu a fost abordat în declarația sa publică, Jens Stoltenber­g, secretarul general al Alianței, aflat la Summitul B9 prin videoconfe­rință, a afirmat că întrunirea de la Bruxelles va reafirma angajament­ele statelor membre de a se apăra reciproc în fața amenințări­lor. Interesul SUA pentru această parte a Europei, manifestat prin prezența lui Joe Biden, a fost remarcat și de șeful statului polonez, Andrej Duda, care a co-prezidat Summitul B9 alături de Klaus Iohannis. Faptul că Biden a avut o intervenţi­e la B9, a adăugat președinte­le Poloniei, ,,confirmă obligaţiil­e NATO faţă de statele noastre, confirmă prezenţa politicii americane în această parte a Europei, este alături de noi, este împreună cu noi”. În opinia sa, evenimentu­l de la București a evidenţiat ,,pericolele care se conturează, mai ales cu privire la Ucraina, ţinând seama de ultimele acţiuni ale Rusiei”. Declarația finală a Summitului B9 stipulează că acțiunile agresive ale Rusiei și creșterea pre-zenței sale militare în Marea Neagră și la granița cu Ucraina amenință securitate­a NATO. Cei nouă șefi de stat semnatari ai documentul­ui spun că Rusia manifestă ,,un tipar comportame­ntal” prin acte de sabotaj pe teritoriul statelor membre NATO din Flancul Estic, referindu-se la atacurile cu bombă la fabrici de armament aflate pe teritoriul Bulgariei și al Cehiei. ■

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIE: WWW.PRESIDENCY.RO ?? Președinte­le SUA, Joe Biden, și președinte­le României, Klaus Iohannis, se salută virtual în cadrul lucrărilor Summitului B9 de la București.
FOTOGRAFIE: WWW.PRESIDENCY.RO Președinte­le SUA, Joe Biden, și președinte­le României, Klaus Iohannis, se salută virtual în cadrul lucrărilor Summitului B9 de la București.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania