Romania Libera

VÂNĂTORII DIN PARLAMENT AU DAT ZECI DE ATACURI ASUPRA LEGII FONDULUI CINEGETIC

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Dezbaterea despre uciderea ursului Arthur a stârnit valuri de reacții pe toate palierele societății. Chiar dacă politicien­ii încearcă să se apere acum, fiecare partid mare din România a încercat să „contribuie” la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic cu zeci de modificări aduse de-a lungul timpului. Unele dintre ele au fost catalogate ca aducând atingere patrimoniu­lui mondial.

Această lege pare a fi una dintre cele mai amendate din toate timpurile pentru că atât oamenii politici, cât și partidele au avut propriile interese în domeniu. Ea a intrat în vigoare în 2006, însă numai un an mai târziu a fost deja modificată prin contribuți­a tuturor partidelor mari de la acea vreme – PSD, PNL, PRM, PD, UDMR și PUR-SL. De atunci și până în prezent, au existat în Parlament nu mai puțin de 39 de tentative de modificare a legii, iar 13 dintre ele au și reușit, iar alte patru se află încă în procedură parlamenta­ră.

Obligația de a permite vânătoarea

Prima modificare care s-a adus legii, după cum menționam, de politicien­i de la mai toate partidele, printre care Florin Iordache (PSD), a fost aceea de a-i obliga pe deţinători­i cu orice titlu al terenurilo­r incluse în fondurile de vânătoare să permită desfășurar­ea acţiunilor de vânătoare autorizate pe terenurile ce le deţin sau aparţin. Prevederea este în vigoare și astăzi.

Prin aceeași modificare „împiedicar­ea practicări­i vânătorii” a devenit cont r ave n ț i e. Articolul în vigoare la momentul actual prevede că „stânjenire­a voită ori împiedicar­ea practicări­i vânătorii” constituie contravenț­ie.

După numai un an, PSD, prin Băeșu George, Bentu Dumitru, Iordache Florin, Nicolicea Eugen, și PNL, prin Gabor Gheorghe, modifica din nou Legea vânătorii. La acel moment, președinte­le Traian Băsescu a retrimis Legea pentru reexaminar­e în Parlament, arătând că modificări­le făcute „vor da naștere posibilită­ții ca vânătoarea să se realizeze, cel puțin parțial, pe suprafața ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora”. „Pe lângă impactul devastator pentru mediu și pentru biodiversi­tatea țării noastre și a patrimoniu­lui mondial, aspectele menționate încalcă acquis-ul comunitar”, mai arăta atunci șeful statului.

O tentativă de modificare a legii prin OUG a avut un parcurs sinuos în Parlament între 2009 și 2016.Printre modificări­le aduse de aceasta la momentul promulgări­i, în 2016, a fost aceea că urșii, lupii, râșii, pisicile sălbatice, vidrele, nurcile și hamsterii se vânează în condiţiile legii speciale.

Ajungând mai aproape de prezent, în 2019, senatorii au schimbat din nou legea scoțând ursul de pe lista animalelor protejate. Astfel, ursul a fost inclus, pentru o perioadă de cinci ani, pe lista animalelor care pot fi vânate în anumite perioade. Ședința a fost cu scandal, iar un fost primar din Bușteni – Emanoil Savin a strigat în plen că au murit copii și oameni din cauza atacurilor ursului.

În ianuarie 2020, propunerea aparținând PSD și ALDE a devenit lege. Actualul ministru al mediului, Tanczos Barna, a atras atunci atenția că nu exista un program de optimizare sau management al populației de urs. Deși a devenit între timp ministru, România nu cunoaște nici la acest moment numărul urșilor de pe teritoriul țării.

Patru proiecte, la Cameră

În acest moment, mai există patru inițiative de modificare a legii care se află în dezbateri la comisiile de la Camera deputațilo­r. Două dintre ele aparțin USR și se referă la includerea ciocârliei de câmp și a caprei negre pe lista păsărilor, respectiv mamiferelo­r, la care vânătoarea este interzisă.

O altă inițiativă, aparținând liberalulu­i Florin Roman, prevede obligativi­tatea ca proprietar­ul/ deținătoru­l/ gestionaru­l fondului cinegetic să încheie asigurare de răspundere obligatori­e față de terți. Senatul a adoptat acest proiect.

O ultimă propunere, susținută de PNL, ALDE, PMP, PSD și neafiliați, care se referea la modul în care se acordă despăgubir­i pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarel­e din speciile de faună de interes cinegetic, a fost respinsă de Senat, dar Camera Deputațilo­r va fi decizional­ă.

Nu există un program de optimizare sau management al populaţiei. Înainte de 2016, existau cote de intervenţi­e, poate că ele nu au fost administra­te perfect, dar ar trebui să revenim la un program de optimizare a populaţiei de urs”.

TANCZOS BARNA, MINISTRUL MEDIULUI, ÎN CALITATE DE SENATOR UDMR ÎN 2019

 ?? FOTO: AGENT GREEN ?? Ursul Arthur a trezit încă o dată dezbaterea despre moralitate­a vânătorii pentru trofee în societatea românească.
FOTO: AGENT GREEN Ursul Arthur a trezit încă o dată dezbaterea despre moralitate­a vânătorii pentru trofee în societatea românească.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Pesedistul Florin Iordache nu a dat doar atacuri asupra legilor justiției, ci și asupra speciilor protejate.
FOTO: INQUAM Pesedistul Florin Iordache nu a dat doar atacuri asupra legilor justiției, ci și asupra speciilor protejate.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Liberalul Florin Roman vrea să oblige la încheierea de polițe de asigurare pentru despăgubir­i.
FOTO: INQUAM Liberalul Florin Roman vrea să oblige la încheierea de polițe de asigurare pentru despăgubir­i.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania