Romania Libera

Bacalaurea­tul, tot mai puțin interesant pentru tineri

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Măsurile luate de autorități pe timpul pandemiei i-au ținut pe elevii din România departe de școală. Oricum, și înainte de apariția COVID-19, țara noastră ocupa un loc fruntaș în Uniunea Europeană la abandonul școlar.

După experiența pandemiei, va fi și mai greu să îi reorientăm pe tineri către învățătură.

Am avut ocazia să discut cu mai mulți elevi care se află acum în clasa a XII-a și, parcă mai mult ca oricând, dezinteres­ul față de examenul național de Bacalaurea­t este răspândit în rândul tinerilor.

Elevi care să mai meargă la pregătiri, în particular, pentru BAC sunt semnificat­iv mai puțini comparativ cu alți ani, aceasta probabil și din cauza contextulu­i epidemiolo­gic.

Sunt îngrijorăt­or de mulți elevi de clasa a XII-a care spun acum: “Și dacă nu iau BAC-ul, nu e o problemă. Pot să-l dau și altă dată, dacă vreau”.

S-a ajuns la această situație, în mare parte, din cauza modului defectuos în care a fost manageriat sistemul educaționa­l românesc în ultimele trei decenii.

Avem mult prea mulți tineri care, chiar și cu o facultate absolvită, își găsesc extrem de greu un loc de muncă.

Aceasta pentru că sistemul educaționa­l nu este corelat cu piața muncii.

În plus,avem acest miraj al multinațio­nalelor care, mai ales în IT, oferă salarii foarte atractive pentru țara noastră, fără să ceară dovada absolvirii unor studii superioare.

Facultatea a ajuns să fie de folos, în mare măsură, doar celor care doresc să se angajeze în sistemul bugetar, unde încă avem cele mai multe salarii neatractiv­e.

Prin urmare,diploma de BAC a ajuns doar un “bilet” pentru accesul la facultate.

Să nu uităm însă că au mai existat tentative ale unor instituții de învățământ particular,fabrici de diplome,care strict din rațiuni financiare au încercat să faciliteze accesul în facultate fără Bacalaurea­t.

Din cei 155.000 de angajaţi din învățământ vaccinaţi, peste 145.000 au făcut şi rapelul.” SORIN CÎMPEANU ministrul Educației

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania