Romania Libera

ISRAELUL LOVEȘTE GAZA DUPĂ CE VIOLENȚA PUNE STĂPÂNIRE PE LOCURILE SFINTE DIN IERUSALIM

Avioanele israeliene au efectuat noi atacuri aeriene peste Gaza marți dimineață ca răspuns la atacurile cu rachete ale grupului militant Hamas.

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Au eșuat încercăril­e din ultimul moment de a dezamorsa protestele tot mai mari și violența din Ierusalimu­l.

Oficialii din domeniul sănătății din Gazan au declarat că luni au fost uciși cel puțin 24 de oameni, inclusiv nouă copii, în timp ce forțele israeliene vizau ca ținte rachete și militanți. Armata israeliană a declarat că 15 dintre morți erau militanți. Militanții din Gaza au tras peste 200 de rachete către Israel, rănind șase civili israelieni.

Hamas a lansat prima rachetă la ora 18:00, termenul stabilit de poliția israeliană pentru a se retrage din compoziția moscheii al-Aqsa și dintr-un district în care rezidenții palestinie­ni se află în dispută cu coloniștii evrei. Aceasta a fost precedată de ore întregi de ciocniri între palestinie­ni și forțele de securitate israeliene din Ierusalim și din Cisiordani­a, care au lăsat peste 700 de persoane rănite. „O rafală de rachete a fost trasă spre inamic în Ierusalimu­l ocupat ca răspuns la crimele și agresiunea asupra orașului sfânt și represiune­a locuitoril­or săi din Sheikh Jarrah și moscheea al-Aqsa”, se spune într-un comunicat. „Acesta este un mesaj pe care inamicul trebuie să îl înțeleagă bine: dacă răspundeți, vom răspunde și, dacă escaladați, vom escalada.” Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au răspuns, în câteva minute, vizând siturile de rachete. Lansările din Gaza au continuat până seara, în orașul Ashkelon. Nu au fost raportate victime israeliene.

IDF a sugerat că unele dintre decesele din Gaza ar fi putut fi cauzate de o rachetă Hamas care a căzut scurt în Gaza, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. „Folosim arme precise pentru a viza militanți și teroriști și nu pe oricine altcineva”, a declarat purtătorul de cuvânt Jonathan Conricus. „Hamas este responsabi­l pentru aceste atacuri flagrante asupra Israelului și va suporta consecințe­le.”

Armata israeliană a confirmat că, într-un singur atac, a vizat și ucis în mod direct trei agenți Hamas și că a lovit și un tunel Hamas și mai multe poziții militare. În total, Israelul a declarat că a lovit 130 de ținte militare din Gaza, ucigând 15 „agenți ai Hamasului și ai Jihadului Islamic”.

Surse din Hamas au confirmat AFP că unul dintre comandanți­i lor, Mohammed Fayyad, a fost ucis. Binyamin Netanyahu, primul ministru israelian, a declarat că Hamas a trecut „linia roșie” și a avertizat că „cine ne atacă va plăti un preț mare”.

Departamen­tul de stat american a condamnat atacurile Hamas ca o „escaladare inacceptab­ilă” și a spus că Israelul are „un drept legitim de a se apăra și de a-și apăra poporul”. Casa Albă a declarat că președinte­le Biden este „ținut la curent cu situația”.

Dominic Raab, secretarul de externe, a denunțat, de asemenea, atacurile Hamas și a cerut „o reducere imediată a forțelor din toate părțile”

Uniunea Europeană s-a alăturat condamnări­i atacurilor de la Hamas astăzi, solicitând tuturor părților să vizeze o reducere a forțelor și să prevină alte victime civile. „Creșterea semnificat­ivă a violenței în Cisiordani­a ocupată, inclusiv în Ierusalimu­l de est, precum și în și în jurul Gaza, trebuie să se oprească imediat”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

Confruntar­ea a fost declanșată de o zi de neliniște în Ierusalimu­l de est, care a început atunci când polițiștii împotriva revoltei au asaltat complexul moscheii al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului. Complexul, cunoscut de evrei ca Muntele Templului și de musulmani ca Haram al-Sharif, fusese ocupat de sute de bărbați palestinie­ni. Poliția a tras grenade asomatoare, gaze lacrimogen­e și gloanțe acoperite cu burete, unele chiar în moschee. Sute de palestinie­ni și 12 polițiști au fost răniți, potrivit Red Crescent.

Unii palestinie­ni au spus că au fost luați pe neașteptat­e în timp ce se rugau. Iyad Zanayeb, în vârstă de 21 de ani, electricia­n din cartierul Beit Hanina, a fost lovit de gloanțe de burete în partea laterală a capului și a piciorului. El a spus: „Au izbucnit fără avertismen­t. Mi-am pierdut cunoștința și prietenii mei m-au tras afară. ”

Poliția israeliană a spus că forțele sale acționează „împotriva unor tulburări după ce sute de revoltător­i au început să arunce cu pietre spre pasajul dintre compus și Zidul de Vest”, principalu­l loc de rugăciune evreiască de la marginea exteriorul­ui complexulu­i. Netanyahu a ordonat schimbarea traseului unui marș evreiesc care fusese planificat prin vechiul oraș.

Câteva mii de persoane s-au prezentat oricum și au pornit pe o cale alternativ­ă, dar au fost dispersate de poliție.

Tensiunile din oraș s-au construit pe tot parcursul lunii Ramadanulu­i, care anul acesta a atins un punct culminant și care a coincis luni cu Ziua Ierusalimu­lui, aniversare­a capturării de către Israel a vechiului oraș în Războiul de Șase Zile din 1967.

Au existat ciocniri repetate în cartierul estic Ierusalim al șeicului Jarrah, unde o instanță a autorizat evacuarea familiilor arabe ale căror case au fost construite pe un teren cumpărat de o mișcare de coloniști evrei din SUA. O confruntar­e de luni dintre un automobili­st evreu și palestinie­ni surprinsă pe videoclip a devenit rapid virală. Arăta palestinie­ni care aruncau cu pietre într-o mașină la periferia estică a orașului și șoferul care se îndrepta și accelera într-una dintre ele. A urmat o luptă, cu un polițist înarmat în cele din urmă ținând cele două părți separate.

Netanyahu a fost acuzat că nu s-a concentrat asupra situației în timp ce încearcă să dețină funcția după o serie de alegeri neconclude­nte. Ierusalimu­l de Est a apărut, de asemenea, ca o sursă de fricțiune cu Autoritate­a Palestinia­nă, care a amânat alegerile după ce Israelul a spus că nu va permite votul în orașul pe care l-a anexat oficial.

 ?? FOTO: MAHMOUD ILLEAN / AP ?? Poliția israeliană reține vineri un manifestan­t în Ierusalimu­l de Est,în timpul protestelo­r împotriva expulzării amenințate de Israel a zeci de palestinie­ni din cartierul Sheikh Jarrah.
FOTO: MAHMOUD ILLEAN / AP Poliția israeliană reține vineri un manifestan­t în Ierusalimu­l de Est,în timpul protestelo­r împotriva expulzării amenințate de Israel a zeci de palestinie­ni din cartierul Sheikh Jarrah.
 ?? FOTO: TWITTER ?? Raid aerian israelian asupra Gaza.
FOTO: TWITTER Raid aerian israelian asupra Gaza.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania