Romania Libera

ELI sau când românii se bat, alte state europene câștigă

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Ceea ce s-a întâmplat cu laserul de la Măgurele, un proiect ce are toate șansele să rămână nefinaliza­t,în mare parte din lăcomia unor persoane instalate la conducerea institutul­ui, este încă un caz în care marele perdant este statul român.

Concret, oamenii susținuți de politicien­ii de pe Dâmbovița la conducerea institutul­ui ELI nu au făcut altceva decât să creeze scandaluri unul împotriva celuilalt,să-și pună bețe în roate și, direct, să saboteze un proiect strategic al țării noastre. Astfel, pentru alte state membre UE care râvneau la poziția României în acest proiect științific de amploare misiunea a fost simplifica­tă.Pare tot mai evident că țara noastră a fost sabotată de state colege din UE, care au speculat harța dintre românii cu diverse înclinații politice.Laserul trebuia finalizat, însă problemele au apărut la partea de Gamma,unde companii...

Ceea ce s-a întâmplat cu laserul de la Măgurele,un proiect ce are toate șansele să rămână nefinaliza­t,în mare parte din lăcomia unor persoane instalate la conducerea institutul­ui,este încă un caz în care marele perdant este statul român.

Concret, oamenii susținuți de politicien­ii de pe Dâmbovița la conducerea institutul­ui ELI nu au făcut altceva decât să creeze scandaluri unul împotriva celuilalt, să-și pună bețe în roate și, direct, să saboteze un proiect strategic al țării noastre.

Astfel, pentru alte state membre UE care râvneau la poziția României în acest proiect științific de amploare misiunea a fost simplifica­tă.

Pare tot mai evident că țara noastră a fost sabotată de state colege din UE, care au speculat harța dintre românii cu diverse înclinații politice.

Laserul trebuia finalizat, însă problemele au apărut la partea de Gamma, unde companii ,,prietenoas­e” din Italia și Franța care, conform contractul­ui, trebuiau să livreze componente­le, au întârziat enorm proiectul.

Un fost director a reziliat contractul și s-a apelat la alte firme de pe la noi și aici proiectul a stagnat. Ungaria și Cehia au speculat situația din România și au scos țara noastră din rândul fondatoril­or acestui proiect european.

România a fost degajată de la masa pe care a amenajat-o.

Acum, țara noastră s-a ales doar cu o fierătanie uriașă ce nu poate fi utilizată la proiecte majore de cercetare.

Nu am văzut nicio reacție a președinte­lui Klaus Iohannis, despre care ni s-a tot spus că are susținere la nivelul UE.

Acum e nevoie să o demonstrez­e,când proiectul ELI nu mai poate fi salvat decât printr-o fermă negociere la nivel înalt.

De această dată, un simplu ,,PSD e vinovat” nu poate ajuta statul român să spele din imaginea acestui eșec al tuturor partidelor care s-au aflat la putere în ultimii ani.

Este posibil să avem și concedieri de personal la institutul ELI.” ANTON HADĂR președinte­le

FNS “Alma Mater”

 ??  ?? LAURENȚIU MUȘOIU
SENIOR EDITOR
LAURENȚIU MUȘOIU SENIOR EDITOR
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania