Romania Libera

FĂRĂ PRECEDENT Angajații ICR, lăsați fără salarii, după ce Guvernul a decapitat Institutul

Angajații Institutul­ui Cultural Român (ICR) au ajuns victimele colaterale ale autorități­lor statului și, în primul rând ale Guvernului, care a decapitat instituția printr-o eroare.

- Ioana.oancea @romanialib­era.ro

Oposibilă soluție era așteptată de la Senat, unde Comisiile pentru cultură și afaceri externe ar fi trebui să se reunească în această săptămână și să întocmeasc­ă o recomandar­e de deblocare a situației prin numirea unei conduceri interimare sau a unei noi conduceri depline. Președinte­le Comisiei de cultură din Senat, Viorel Badea, a declarat pentru România liberă că nu a avut loc încă o ședință a comisiei și că, din punctul său de vedere, secretarul general adjunct al ICR, Ana Ivan, este cea care ar trebui să semneze documentel­e pentru plata salariilor.

„Nu este treaba Parlamentu­lui. Este treaba ICR-ului. Dacă refuză să își facă treaba acolo...(...) O să mă duc eu președinte­le la ICR. Mi se pare noaptea minții ce se întâmplă acolo.Este o lipsă de respect pentru oamenii care muncesc acolo, care pleacă de dimineață la muncă”, a declarat Badea.

Refuz de semnătură

La rândul său, Ana Ivan refuză să semneze, spunând că nu este ordonator principal de credite, ci doar secretar general. Ivan a subliniat, într-o declarație pentru România liberă, că așteptă o soluție care să vină dinspre Senat.

„Așteptăm o soluție de la Senatul României care este forul nostru superior. (...) Nu sunt ordonator principal de credite. (...) Am semnalat încă de acum o săptămână situația în care ne aflăm”, a declarat Ivan. Angajații au primit o notă internă încă de luni, fiind avertizați că plățile nu se vor putea face. „Consider că este important să vă informez asupra faptului că ne aflăm în imposibili­tatea de a plăti la timp salariile aferente lunii aprilie, ca urmare a situației în care ne aflăm, respectiv lipsa ordonatoru­lui principal de credite la nivelul Institutul­ui Cultural Român, sau a unei delegări în conformita­te cu legea către Secretarul General Adjunct. Contez pe înțelegere­a fiecăruia dintre dumneavoas­tră privind situația fără precedent a ICR. Vă vom informa în timp util în ceea ce privește remedierea situației de blocaj instituțio­nal pe care o parcurgem în această perioadă”, se arata în acest document semnat de Ana Ivan.

Agonie și extaz

Informații­le apărute însă în zilele următoare i-au ținut pe salariați cu sufletul la gură în speranța că banii vor fi virați totuși. De la Direcția Juridică și Resurse Umane, condusă de Angela Zlotea, angajații au primit o altă notă prin care au fost informați că „în lipsa mandatelor valabile ale președinte­lui ICR și a vicepreșed­inților ICR, conducerea operativă este asigurată de către Secretarul general,în lipsa acestuia de Secretarul general adjunct al ICR, în conformita­te cu Regulament­ul de Organizare și Funcționar­e, organigram­ei ICR, fișei postului SG și SGA, membrii de drept in Comitetul Director”.

Zlotea mai adăuga că ICR nu se află în blocaj instituțio­nal, salariile sunt calculate, există toate semnăturil­e valabile în vederea achitării salariilor, însă secretarul general adjunct consideră că nu poate semna. Mai mult decât atât, Zlotea a oferit și articolul din Codul Muncii prin care se arată că întârziere­a nejustific­ată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatoru­lui la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciu­lui produs salariatul­ui.

Nu este treaba Parlamentu­lui. Este treaba ICR-ului. Dacă refuză să își facă treaba acolo...(...) O să mă duc eu președinte­le la ICR. Mi se pare noaptea minții ce se întâmplă acolo. Este o lipsă de respect pentru oamenii care muncesc acolo, care pleacă de dimineață la muncă”.

VIOREL BADEA (PNL), PREȘEDINTE COMISIA DE CULTURĂ A SENATULUI

 ??  ??
 ?? FOTO: FACEBOOK. ?? Viorel Badea spune că ședința Comisiei de cultură ar putea avea loc de abia săptămâna viitoare.
FOTO: FACEBOOK. Viorel Badea spune că ședința Comisiei de cultură ar putea avea loc de abia săptămâna viitoare.
 ??  ?? Senatorul PSD Lucian Romașcanu a atras atenția în plenul reunit al Parlamentu­lui asupra faptului că angajații nu își pot încasa salariile.
Senatorul PSD Lucian Romașcanu a atras atenția în plenul reunit al Parlamentu­lui asupra faptului că angajații nu își pot încasa salariile.
 ??  ?? Guvernul a decapitat ICR printr-o ordonanță de urgență redactată greșit.
Guvernul a decapitat ICR printr-o ordonanță de urgență redactată greșit.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania