Romania Libera

TRUPELE NATO DIN „FORȚA DE REACȚIE RAPIDĂ” SOSESC ÎN ROMÂNIA

„Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat”, cea mai rapidă unitate a NATO, menită să intervină în situații de război iminent, a început să trimită trupe în România.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) este cea mai rapidă unitate a Alianței Atlantice. Formarea VJTF a fost decisă de conducerea NATO în anul 2014, imediat după ce armata Rusiei a ocupat peninsula Crimeea.

VJTF a participat în ultimele zile la exercițiul militar Noble Jump 2021, pe teritoriul Bulgariei, iar în acest moment se instalează în România, pregătindu-se pentru următoarea fază a acestui exercițiu. Primele elemente ale (VJTF) au sosit în România începând de marți, 11 mai, pe cale terestră.

„Opt convoaie militare, constituit­e din aproximati­v 190 de militari și 120 de echipament­e militare, au intrat în țară prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu.Militarii și echipament­ele vor staționa în București până miercuri, 12 mai, urmând apoi să își continue deplasarea către Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, judeţul Brașov”, a anunțat Ministerul român al Apărării. Șeful statului a declarat de mai multe ori că România trebuie să susțină programele de antrenamen­t ale militarilo­r și de înzestrare militară, inclusiv cu armament realizat în România.

Forța de Reacție Rapidă (NATO Response Force - NRF) a NATO, care poate fi desfășurat­ă de Alianța Atlantică în orice țară NATO ar fi atacată, are un termen de intervenți­e de 72 de ore (adică de trei zile) de la primirea ordinului de luptă, în condițiile în care din FRR fac parte, de exemplu, militari francezi și germani, care ar trebui, teoretic, să ajungă în acest interval de timp, la nevoie, chiar până în România.

Începând cu 1 ianuarie 2021, Turcia este țara NATO aflată la comanda Forței Întrunite de Intervenți­e Rapidă (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), care este cea mai rapidă componentă a FRR. FRR are un efectiv total de peste 30.000 de militari, din care VJTF reprezintă circa 6.400 de oameni. În anul 2021, VJTF are drept principală componentă Brigada 66 de Infanterie Mecanizată a Turciei, formată din 4.200 de persoane. Din VJTF mai fac parte militari din Albania, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Spania, Marea Britanie și SUA. VJTF este o unitate terestră, dar Statele Unite pun la dispoziția ei și o componentă de sprijin aerian.

Această unitate rapidă fusese pregătită să ajungă în România încă de acum un an.

„Am aprobat dislocarea, la nevoie, în România, a forței de răspuns a NATO cu o capacitate de reacție foarte ridicată / VJTF, în scopul pregătirii și/sau desfășurăr­ii de operațiuni militare în anul 2020, în concordanț­ă cu datele de planificar­e transmise de NATO pentru anul 2020, și am mandatat ministrul Apărării Naţionale pentru a aproba eventualel­e modificări în structura VJTF, care vor putea surveni în raport cu datele de planificar­e transmise de NATO pentru anul 2020”, preciza, anul trecut, președinte­le Klaus Iohannis, întro scrisoare adresată Parlamentu­lui României.

Forţa cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat este o contribuți­e substanția­lă la apărarea colectivă, pentru a fi desfășurat­ă rapid, pentru a apăra orice aliat în fața oricărei amenințări.“

JENS STOLTENBER­G, SECRETARUL GENERAL AL NATO

Avem un plan pe zece ani, achiziții care până acum nu au fost la îndemâna Ministerul­ui Apărării, programe de înzestrare strategică şi suntem dispuși să le ducem la bun sfârșit.“

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTE­LE ROMÂNIEI

 ?? - FOTO MAPN ?? Coloane de militari din Forța de Reacție Rapidă a NATO trec Dunărea, din Bulgaria spre România
- FOTO MAPN Coloane de militari din Forța de Reacție Rapidă a NATO trec Dunărea, din Bulgaria spre România
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania