Romania Libera

CONFRUNTAR­EA DINTRE ISRAEL ȘI HAMAS RISCĂ SĂ SE TRANSFORME ÎNTR-UN „RĂZBOI TOTAL”, AVERTIZEAZ­Ă ONU

Zeci de oameni au fost uciși după ce rachete au lovit puternic în Statul Evreu iar Israel a bombardat orașul Gaza.

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Grupul militant Hamas și Israel au declanșat marți noaptea un bombardame­nt mortal de lansări de rachete și atacuri aeriene, într-o escaladare a unui conflict pe care un trimis al ONU l-a catalogat ca un risc de a se transforma într-un „război total”.

În cea mai gravă violență văzută de după războiul din 2014, atacurile aeriene israeliene au răsturnat două clădiri înalte din orașul Gaza, despre care se spune că sunt folosite de Hamas, ceea ce a determinat lansarea de represalii a sute de rachete în marile orașe israeliene.

Tel Aviv a fost vizat de cel puțin patru ori și s-au auzit explozii în centrul Israelului, în timp ce scutul de apărare al cupolei de fier din țară a lansat o rafală de rachete intercepto­are. În Gaza, cel puțin 35 de persoane au murit, inclusiv 10 copii și peste 200 au fost răniți, potrivit Ministerul­ui Sănătății din teritoriu. Israelul a declarat că a ucis cel puțin 20 de militanți ai Hamasului și ai Jihadului Islamic Palestinia­n și a avertizat că sunt victime civile. Cel puțin cinci persoane au fost ucise în Israel, au spus medicii.

Tor Wennesland, coordonato­rul special al ONU pentru procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a avertizat că ostilități­le aeriene „escaladeaz­ă spre un război total”.

Ofensiva a început când Hamas a lansat rachete luni seara spre Ierusalim, unde sute de protestata­ri palestinie­ni au fost răniți de poliția israeliană la moscheea al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt altar din Islam. Cele trei zile de confruntăr­i au coincis cu Ramadanul. Israelul a răspuns imediat cu atacuri aeriene. O zi mai târziu, Benjamin Netanyahu, primul ministru israelian, a ordonat apoi extinderea campaniei aeriene a țării. „Hamas va primi aici lovituri la care nu se aștepta”, a spus Netanyahu. Hamas a răspuns cu primul său voleu de rachete către Tel Aviv.

Într-o tactică concepută pentru a învinge apărarea aeriană israeliană, Hamas a lansat în mod repetat sute de rachete simultan, făcând ca israelieni­i să se grăbească spre adăposturi împotriva bombelor și să lumineze orizontul Tel Avivului.

Israelul a purtat trei războaie totale cu Hamas, grupul militant care a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007. Dar dușmanii s-au angajat și în mai multe atacuri de ostilități care s-au oprit la scurtă distanță de un război, cu mediatori precum Egiptul și Qatarul. În semn de creștere a tulburăril­or, au fost raportate proteste în orașele arabo-israeliene. Netanyahu a mutat batalionel­e de poliție de frontieră din Cisiordani­a ocupată la Lod, lângă Tel Aviv, după ce primarul orașului de 80.000 de persoane a spus că revoltele de acolo „erau prea mari pentru poliție”.

Poliția a spus că o mașină de patrulare a fost incendiată după ce mulțimi mari au participat la înmormânta­rea unui bărbat arab care ar fi fost ucis de un rezident evreu. Ziarul Haaretz a raportat că două sinagogi și o școală evreiască au fost arse.

„Acesta este un incident uriaș - o intifadă [răscoală] a israelieni­lor arabi”, a declarat Yair Revivo, primarul lui Lod, la televizor. Tensiunile au izbucnit în weekend în urma unui proces judiciar cu privire la evacuarea palestinie­nilor care a coincis cu o sărbătoare anuală israeliană din această săptămână, numită Ziua Ierusalimu­lui, care marchează cucerirea țării Ierusalimu­lui Arab de Est în 1967. Ședința a fost amânată. Israelul a dat curs presiunii internațio­nale și a întârziat evacuarea mai multor familii palestinie­ne din casele lor din Ierusalimu­l de Est, deoarece serviciile de securitate au avertizat că expulzarea lor ar putea inflama în continuare unele dintre cele mai grave violențe din Orașul Sfânt de ani de zile.

Procurorul general Avichai Mandelblit a cerut duminica trecută amânarea unei ședințe a Înaltei Curți programată luni, care pare să dezrădăcin­eze zeci de familii palestinie­ne care locuiesc în cartierul Sheikh Jarrah pentru a face loc coloniștil­or israelieni.

În weekend, poliția israeliană a bătut sute de palestinie­ni neînarmați și a aruncat grenade asomatoare în mulțimi - una a căzut în camera de rugăciune a moscheii al-Aqsa din Ierusalim - în efortul de a controla protestele care au atras zeci de mii de arabi. Palestinie­nii au aruncat cu pietre asupra polițiștil­or, au aprins focuri și au dărâmat baricadele, în timp ce poliția a folosit gloanțe de cauciuc și tunuri de apă în nopți consecutiv­e de ciocniri. Optsprezec­e ofițeri de poliție au fost răniți, a spus Israel. Peste 300 de palestinie­ni au necesitat asistență medicală, au spus medicii palestinie­ni.

Națiunile din Golf și cele arabe au condamnat acțiunile forțelor de securitate israeliene, în timp ce aliații SUA și UE și-au exprimat îngrijorăr­ile profunde. Mânia a fost stârnită de imagini ale poliției care foloseau violența în interiorul moscheii, venerat de musulmani ca Haram al-Sharif și de evrei ca Muntele Templului. „Ceea ce fac poliția israeliană și forțele speciale, de la încălcări împotriva moscheii până la atacuri împotriva credincioș­ilor, este barbar”, a declarat duminică guvernul iordanian, care are custodia moscheii. Turcia a numit acțiunile „terorism”.

SUA au cerut guvernului israelian să „abordeze locuitorii Sheikh Jarrah cu compasiune și respect”, evitând în același timp evacuările, demolările de locuințe și așezările.

Context

 ?? FOTO: DE ABED RAHIM KHATIB / SHUTTERSTO­CK ?? Atacuri aeriene israeliene asupra clădirilor și turnurilor rezidenția­le din orașul Gaza, pe 12 mai 2021. Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în Gaza și cinci în Israel, deoarece tensiunile au crescut în regiune.
FOTO: DE ABED RAHIM KHATIB / SHUTTERSTO­CK Atacuri aeriene israeliene asupra clădirilor și turnurilor rezidenția­le din orașul Gaza, pe 12 mai 2021. Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în Gaza și cinci în Israel, deoarece tensiunile au crescut în regiune.
 ?? FOTO: © AFP PRIN GETTY IMAGES ?? Rachete lansate din Gaza împotriva Israelului.
FOTO: © AFP PRIN GETTY IMAGES Rachete lansate din Gaza împotriva Israelului.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania