Romania Libera

Papparazi au surprins ”sărutări pasionale” în guvernul britanic.

Matt Hancock a demisionat din cabinet după ce au fost dezvăluite detalii dăunătoare despre comportame­ntul său în relația cu asistenta sa Gina Coladangel­o, ambii căsătoriți, ambii cu trei copii.

- Adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Secretarul pentru sănătate a ”căzut sub sabie” după ce colegi miniștri din cabinet dar și parlamenta­ri au spus că situația sa este de nesuportat și că singura modalitate de a-și salva cariera politică este să demisionez­e.

Hancock i-a spus premierulu­i Boris Johnson că demisionea­ză sâmbătă seară după ce Poliția Metropolit­ană s-a confruntat cu noi cerințe de a lansa o investigaț­ie cu privire la săruturile și mângâieril­e dintre el și consiliera sa, în timp ce publicului îi era interzis.Atât Hancock,cât și Coladangel­o, consiliera sa, sunt căsătoriți și fiecare are trei copii.

Johnson l-a numit pe fostul cancelar Sajid Javid, în vârstă de 51 de ani, ca înlocuitor al lui Hancock - o revenire în cabinet după 18 luni pentru un aliat cheie al soției prim-ministrulu­i, Carrie.

Într-o declarație video aseară,Hancock a recunoscut că comportame­ntul său a subminat puterea guvernului de a impune restricții­le Covid: „Înțeleg sacrificii­le enorme pe care le-a făcut toată lumea din această țară, pe care le-ați făcut, iar cei dintre noi care facem aceste reguli trebuie să rămâneți lângă ei și de aceea trebuie să demisionez ”. Primul ministru l-a sprijini vineri pe Hancock când s-a descoperit că acesta, în vârstă de 42 de ani, îi spusese soției sale că o părăsește încă de joi seară,imediat după ce a aflat că aventura lui era pe punctul de a fi expusă. El chiar și-ar fi trezit pe cel mai mic copil al lor,în vârstă de opt ani,ca să-i dea vestea. Martha Hancock nu știa că soțul ei o înșela cu prietena sa din universita­te și consideras­e căsătoria lor „fericită și stabilă”. Între timp cei doi amorezi, Hancock și Coladangel­o, în vârstă de 43 de ani,au anunțat că intenționa­u să se stabileasc­ă împreună. Un prieten al lui Hancock a spus: „Este îndrăgosti­t de Gina. A început recent, dar este serios. ”

Hancock l-a vizitat duminică după-amiază pe premier. În scrisoarea sa de demisie, el a scris: „Ultimul lucru pe care îl vreau este ca viața mea privată să distragă atenția de la concentrar­ea unitară care ne va scoate din această criză”.

În răspunsul său, Johnson a spus că Hancock „ar trebui să părăsească mandatul foarte mândru de ceea ce a realizat” și a susținut că acesta s-ar putea întoarce în guvern, spunându-i: „Contribuți­a dvs. la serviciul public este departe de a fi terminată”. Hancock încă se confruntă cu întrebări despre perioada relației amoroasă și dacă a numit-o pe Coladangel­o pe statul public de plată, astfel încât să poată avea o relația cu ea. Ea a devenit director în consiliul de administra­ție al Departamen­tului Sănătății anul trecut la propunerea lui Hancock, post care are o indemnizaț­ie de 15.000 de lire sterline.A demisionat din funcție duminică seara. Viitorul politic al lui Hancock era deja în suspans după ce Dominic Cummings, fostul consilier al primului ministru, a spus că îl considera pe Hancock un „mincinos în serie” și că Johnson îl numise „total inutil” în legătură cu tratarea pandemiei. Johnson acceptase scuzele sale pentru încălcarea regulilor de distanțare socială și considera problema închisă.

Coladangel­o, în vârstă de 43 de ani, îl cunoștea pe Hancock încă de pe vremea când erau la Universita­tea Oxford. Ea a fost numită consilier neplătit anul trecut, înainte de a fi promovată într-un rol non-executiv la departamen­t. Anterior a fost director la Luther Pendragon, o firmă de lobby în care își păstrează acționaria­tul. Hancock și-a întâlnit soția, Martha, tot la Oxford.

În cadrul departamen­tului de sănătate, rolul lui Coladangel­o rămâne un mister. „Ea gravita în jurul întâlniril­or timp de 18 luni și nimeni nu știa de ce”, a spus o sursă Whitehall.

Există, de asemenea, problema când a fost înregistra­tă imaginea.

Imaginile video din biroul lui Hancock din 6 mai sugerează o potențială încălcare a regulilor Covid-19. La acea vreme - în ziua alegerilor parțiale din Hartlepool - adunările interioare între oameni din diferite gospodării erau împotriva legii, cu excepția cazului în care erau „rezonabil necesare” pentru muncă. Ghidul preciza, de asemenea, că oamenii ar trebui să stea la doi metri distanță. În scuzele sale, Hancock a recunoscut că a încălcat instrucțiu­nile, dar a tăcut cu privire la problema dacă a încălcat legea.

The Sun a publicat filmările sub formă de videoclip.

Tabloidul a raportat că perechea a fost văzută ca fiind intimă în același birou Whitehall din această săptămână.Există o confuzie în departamen­tul de sănătate cu privire la provenienț­a videoclipu­lui. În timp ce unii cred că a fost preluat dintr-un șantier care are vedere la biroul lui Hancock,alții cred că a venit de la un CCTV.Dacă da,întrebarea despre cine a avut acces la înregistra­re ar putea deveni o problemă a poliției și a serviciilo­r de securitate. Îmbrățișar­ea lui Matt Hancock cu Gina Coladangel­o, surprinsă pe filmările camerelor de securitate pe 6 mai, pare să încalce mai multe reguli ale coronaviru­sului, precum și coduri de conduită pentru funcții publice.

Codul ministeria­l privind relațiile

Codul prevede că miniștrii „ar trebui să fie profesioni­ști în toate relațiile lor” și să se asigure că „relațiile de lucru,inclusiv cu funcționar­ii publici, colegii ministeria­li și parlamenta­ri și personalul parlamenta­r ar trebui să fie corecte și adecvate”.

Relația lui Hancock cu Coladangel­o ar putea să cadă în neregulă cu aceste reguli.

Codul ministeria­l privind conflictel­e de interese Codul mai spune că miniștrii ar trebui „să se asigure că nu apare niciun conflict de interese sau să poată fi perceput în mod rezonabil că apare între îndatoriri­le lor publice și interesele lor private”.

Coladangel­o a fost un executiv al firmei de lobby Luther Pendragon înainte ca ea să devină consilieru­l lui Hancock și să rămână acționar. Hancock ar fi trebuit să-și declare relația cu ea pentru a evita un conflict de interese perceput.

 ??  ??
 ?? FOTO: GETTY ?? Matt Hancock și asistenta lui Gina Coladangel­o părăsind numărul 10 din Downing Street luna trecută.
FOTO: GETTY Matt Hancock și asistenta lui Gina Coladangel­o părăsind numărul 10 din Downing Street luna trecută.
 ?? FOTO: THE SUN ?? Matt Hancock îmbrățișân­d-o pe asistenta sa Gina Coladangel­o într-un birou de la Departamen­tul Sănătății luna trecută.
FOTO: THE SUN Matt Hancock îmbrățișân­d-o pe asistenta sa Gina Coladangel­o într-un birou de la Departamen­tul Sănătății luna trecută.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania