Romania Libera

RALUCA TURCAN NU E VIORICA DĂNCILĂ

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Prostia nu are unități de măsură. Potrivit lui Einstein e infinită. Dar de ce Raluca Turcan nu e la fel de proastă sau mai proastă decât Viorica Dăncilă? Universul percepțiil­or dictează întotdeaun­a concluziil­e arhetipale.

“Proștii noștri nu sunt ca proștii lor.” Enunțul e în măsură să justifice îngăduința publicului. Îndeobște, mai ales de la apariția internetul­ui încoace, oamenii de rând judecă prin etichete. Detestă ce urăsc. Iubesc ce le place. “E proasta noastră,” se aude pe la colțurile liberale. Ce mai contează că în cazul Vioricăi Dăncilă un imens aparat de propagandă i-a exploatat greșelile? Că aceleași instrument­e ale regimentul­ui nu o ridică la același nivel de analiză și pe Raluca Turcan?

Laboratoar­ele au mereu hârtii măsluite de control.

Faptul că în mentalul public Turcan nu e percepută la fel de proastă ca Dăncilă e pentru că există anumite motive care compun patologia renunțării. Când realizezi că schimbarea nu ți-a adus ceva mai bun – iar ai tăi nu sunt cu nimic mai buni ca ai lor – te închizi în tine.Psihologii definesc fenomenul drept disonanță cognitivă.Nu accepți,dar devii mai îngăduitor. Și din această stare, Raluca Turcan iese în câștig. S-a născut la Botoșani într-o zodie norocoasă.

Recent a uimit doar o mică parte din elitele României. A spus că majoritate­a parlamenta­ră are obligația să susțină poziția Guvernului. Câtă lume știe că parlamentu­l investește sau dezinveste­ște guvernul? Sau care e obligația de rezervă a unui demnitar?

Marți, dacă o serie de parlamenta­ri ai puterii votează Moțiunea de cenzură a PSD, Raluca Turcan e pa. Dintr-un personaj public devine o simplă amintire. Despre ce a fost sau despre ce ar fi putut să fie se va mai vorbi din ce în ce mai puțin.

Se spune că liberalii sunt susținuți mai mereu de către deștepți, iar PSD-ul se bazează pe proști.

Păi atunci cum se face că Dăncilă a rămas etalon al prostiei, iar Turcan nu o întrece? Jurnaliști­i au consemnat zeci de gafe ale fostului vicepremie­r,actualul ministru al muncii și protecției sociale.

Funcționar­ii publici din minister obișnuiesc să spună că în comparație cu Turcan, Olguța

Vasilescu a fost o lumină. Sigur că există diferențe între cele două personalit­ăți. Una e pesedistă, alta liberală.

Mai contează pentru marele public că Raluca Turcan, de-o veșnicie parlamenta­r, nu știe cum se schimbă norma fundamenta­lă? „Ce înseamna modificare­a Constituti­ei? Înseamnă modificare­a cu o majoritate calificată în Parlament!” – a spus recent din prepuțul gândirii.Știe boborul lui Caragiale că trebuie două treimi? Nici vorbă.

Pentru unii mai calificați în comparații­le literare, Raluca Turcan ar părea să fie noua muză pentru scriitorul de talent Dan Lungu. Ea seamănă mai cu Rosalia decât cu Mica, personajul principal din opera fără egal: “Sunt o babă comunistă.” Pe Rosalia vechiul regim nu a lăsat-o să se facă pictoriță sau croitoreas­că, așa cum își visa, ci direct profesor de desen.

Nici pe Raluca Turcan, noul regim capitalist, nu a lăsat-o să fie cea ce nomenclato­rul de profesii definește vânzător (studiile ei muscovite o calificau ca director comercial).A avut momentul astral în viață. Și-a întâlnit omul providenti­al, despre care răii zic că i-ar fi deschis apetitul de politică.

Printr-un exercițiu de imaginație, să încercăm să ne gândim cum ar fi fost tratată Viorica Dăncilă dacă ar fi făcut, asemenea Ralucăi, Universita­tea Pușkin din Moscova? Cum și-ar mai fi rupt protestata­rele sutienele prin piețele publice și câte lovituri de pet ar fi îndurat premierul.

Dintr-o perspectiv­ă răutăcioas­ă, recunosc subiectivi­tatea impusă editoriali­stului, Raluca e un fel de Otilia a lui George Călinescu. Și ea a avut un Moș Costache, un bătrân putred de bani, care s-a asigurat că se mărită cu noul Felix Sima, (fostul băiat de la xerox).

Deși nu credem în coincidenț­e, evidențele par definitori­i. Raluca Turcan e o filă din povestea prezentulu­i. Nici nu ne putem imagina cum ar arăta spațiul public, cum s-ar mai delecta media fără vorbele de duh ale Ralucăi Turcan, fostă Tatarcan. Viața ar fi prea monotonă. După studiile moscovite,a terminat și Comunicare­a în București, la SNSPA, dar nu și-a finalizat doctoratul pentru că a muncit mai mult pe tarlaua politică,decât pe islazul ideatic din cărți. Dacă și-ar găsi literatoru­l, așa cum și-a găsit demiurgul, ce scenă de roman s-ar putea citi doar din scenariul prescris de ea, în calitate de vicepremie­r: „Toată țara a fost ca o camera de gardă unde veneau pacienți foarte gravi în fiecare zi! Pur și simplu, prin rotație, cu toții am încercat să ajutăm camera de gardă numită România!” Adevărat scenariu de film, care ar rupe în audiență “Spitalul Amsterdam” de pe Netflix. Dar nu e târziu. Când nu va mai fi ce a fost,va putea da un anunț în “România liberă,” la mica publicitat­e, “scenaristă fără obligații caută regizor talentat.” E tânără la vârstă. Mai poate fi distribuit­ă în vreun rol, doar nu o să se plictiseas­că în postura de fostă?

Peste vremi, nimeni nu-și va mai aminti că timp de șase luni între anii 2016-2017 a stat pe scaunul Brătienilo­r, după demisia Alinei Gorghiu.

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania