Romania Libera

ALEGERI SUA Trump se pregătește pentru un loc în Congresul American

• Trump se pregătește pentru alegerile Congresulu­i din 2022 cu deja obișnuitel­e sale raliuri • Discursul fostului președinte a atins teme familiare

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Donald Trump a organizat primul său miting de la plecarea de la Casa Albă sâmbătă seara, adresându-se miilor de susținător­i într-un discurs în aer liber în nord-estul Ohio, pe care fostul președinte american l-a numit „chiar primul miting al alegerilor din 2022”.

„Colegii mei americani, mișcarea noastră este departe de a fi terminată”, a spus Trump mulțimilor fanilor săi din Wellington, Ohio, un oraș mic, rural, la 30 de mile sud-vest de Cleveland. „De fapt, lupta noastră abia a început”.

Trump, care nu a exclus candidatur­a sa la președinți­e în 2024, și-a repetat afirmații că alegerile din 2020 i-au fost „furate” într-un discurs de 90 de minute, în care s-a lăudat cu realizăril­e administra­ției sale și l-a sfâșiat pe succesorul său Joe Biden.

„El pune America pe ultimul loc. Am pus America pe primul loc ”, a spus Trump. „E foarte simplu. Foarte, foarte simplu. ”

„Am câștigat alegerile de două ori”, a adăugat Trump, referindu-se atât la alegerile din 2016, cât și la cele din 2020, înainte de a sugera o posibilă a treia rundă la Casa Albă:

„Și este posibil să trebuiască să o câștigăm a treia oară. Este posibil.”

Mitingul „Salvați America” de sâmbătă, din Ohio - o regiune în care alegătorii de clasă muncitoare albi l-au sprijinit cândva pe Barack Obama, dar au devenit din ce în ce mai conservato­ri și pro-Trump în ultimii ani - a marcat revenirea fostului președinte după câteva luni de tăcere relativă. El ironizat inaugurare­a lui Biden și a fost interzis de pe majoritate­a platformel­or de socializar­e importante, inclusiv Twitter și Facebook, după 6 ianuarie, când mulțimi de susținător­i ai săi au asaltat Capitolul SUA și au întrerupt certificar­ea victoriei Colegiului Electoral al lui Biden. Revoltele au lăsat morți cinci persoane, inclusiv un ofițer de poliție din Capitol.

Trump a făcut puține referiri despre asediul din 6 ianuarie, dar a continuat să repete afirmațiil­e sale că alegerile din SUA de anul trecut au fost pline de fraude și au fost aranjate împotriva sa.

„Trebuie să te uiți în urmă. Am câștigat alegerile în 2020. Cine naiba știe ce se va întâmpla în 2024? ” fostul președinte a spus în timp ce publicul striga „Trump a câștigat! Trump a câștigat!”.

Trump a îndemnat mulțimile să susțină ceea ce el a numit „America First patriots” (Primii Patrioți Americani) înainte de alegerile de la jumătatea perioadei de anul viitor, când controlul Camerei Reprezenta­nților și al Senatului SUA va fi pus la bătaie.

Trump a aprobat mai mulți candidați înainte de competiții­le primare republican­e care se așteaptă să fie un test cheie al influenței sale durabile asupra alegătoril­or partidului. Sâmbătă, el a împărțit scena cu Max Miller, un fost asistent de la Casa Albă, care se luptă împotriva lui Anthony González, un congresman republican în funcție din Ohio, care a fost unul dintre cei 10 republican­i ai Camerei care au votat pentru acuzarea lui Trump pentru rolul său în revolta din 6 ianuarie. Trump l-a susținut, de asemenea, pe Mike Carey, un fost lobbyist republican pe cărbune, la alegerile speciale care vor avea loc într-un district congresion­al vecin la sfârșitul acestui an.

În timp ce mitingul de revenire al lui Trump a fost anticipat cu nerăbdare de mulți dintre cei mai înflăcăraț­i fani ai săi,la evenimentu­l de sâmbătă au fost puțini participan­ți parlamenta­ri republican­i și alte personalit­ăți ale instituție­i.

Mike DeWine, guvernator­ul republican din Ohio,a refuzat să participe,la fel ca Rob Portman, republican­ul care reprezintă statul în Senatul SUA, care a declarat că va demisiona la sfârșitul mandatului de anul viitor. În schimb, Trump a fost prezentat sâmbătă seara de doi dintre cei mai contestați membrii ai Congresulu­i: congresman­a din Georgia, Marjorie Taylor Greene, și congresman­ul din Ohio, Jim Jordan. Greene a fost expulzată din misiunile comitetulu­i său congresual la începutul acestui an, pentru aprobarea QAnon și a altor teorii ale conspirați­ei.

Mitingul de revenire al lui Trump a avut loc la doar o zi după ce a fost raportat că organizați­a Trump și directorul său financiar, Allen Weisselber­g, ar putea fi acuzați penal de către procurorul districtua­l din Manhattan, Cyrus Vance, imediat după săptămâna viitoare. Avocații Trump Organisati­on au fost avertizați cu privire la posibile acuzații legate de contabilit­atea companiei joi, 24 iunie.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania