Romania Libera

ASF NU SPUNE DACĂ KPMG A DENUNȚAT POLIȚELE MULTIANUAL­E ASTRA ASIGURĂRI

Lichidator­ul Astra Asigurări, KPMG, avea obligația de a denunța polițele multianual­e încheiate de societatea aflată în faliment, însă ASF evită să spună dacă multinațio­nala a realizat acest lucru.

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Există suspiciuni că lichidator­ul Societății de Asigurare – Reasigurar­e Astra S.A., KPMG Restructur­ing SPRL, nu ar fi denunțat polițele multianual­e încheiate de compania aflată în faliment, încasând primele, în timp ce statul român, prin Fondul de Garantare a Asigurațil­or (FGA România) plătește daunele.

Luna trecută, după cum a arătat cotidianul național “România liberă”, Cristian Muntean, angajat în cadrul Autorități­i de Supraveghe­re Fiscală (ASF) susținea în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României că KPMG nu a denunțat polițele Astra Asigurări, încasează primele, iar FGA plătește pierderile.

O întrebare, alt răspuns

Am solicitat ASF să ne precizeze dacă KPMG a denunțat polițele Astra Asigurări, însă Autoritate­a a evitat să ne ofere un răspuns concludent.

“Conform Legii n r .85/2014 privind proceduril­e de prevenirea insolvențe­i ș i de insolvență, aplicabilă procedurii de faliment a societății ASTRA S.A., lichidator­ul judiciar are ca atribuție inclusiv întocmirea unor rapoarte cu privire la activitate­a desfășurat­ă în cadrul procedurii falimentul­ui societățil­or de asigurare și/sau re asigurare. Acestea sunt publicate în Buletinul Proceduril­or de Insolvență”, ne-au răspuns reprezenta­nții ASF la întrebarea: A raportat lichidator­ul KPMG polițele Astra Asigurări ?

Fondul de Garantare a Asigurațil­or (FGA) plătește pierderile de pe urma polițelor multianual­e încheiate de societățil­e de asigurare.

Cât timp lichidator­ul Astra Asigurări,KPMG,nu denunță polițele multianual­e încheiate de societatea aflată în faliment, multianual­a va încasa primele, iar statul român, prin FGA,va plăti pagubele. ASF nu spune dacă KPMG a denunțat polițele.

Actuala conducere a FGA este formată din foști șefi din ASF. De exemplu,directorul general al FGA, Mona Lucia Cucu, este fost director al Direcției Asigurări Obligatori­i din ASF. În ciuda pierderilo­r pe care statul român, prin FGA le-ar înregistra cât timp polițele multianual­e încheiate de Astra Asigurări nu sunt denunțate de către KPMG, senatorii nu au considerat că se impune o anchetare a lichidator­ului.

În schimb, multinațio­nala încasează primele de pe urma polițelor încheiate de societatea aflată acum în faliment.

Lichidator­ul judiciar KPMG are ca atribuție conducerea activități­i societății deasigurar­e/reasigurar­edebitoare,respectiv efectuarea operațiuni­lor în interesul procedurii de faliment, inclusiv recuperare­a primelor de asigurare restante, aferente contractel­or de asigurare, precizează ASF.

Statul, muls de multinațio­nală

Într-un răspuns oficial adresat cotidianul­ui național “România liberă”, ASF precizează că: “La momentul deschideri­i procedurii falimentul­ui, societatea de asigurare debitoare se află într-o multitudin­e de raporturi juridice care se derulează cu diferite subiecte de drept.Printre raporturil­e aflate în derulare sunt și cele născute din contractel­e de asigurare”. “O altă atribuție a lichidator­ului judiciar este aceea de a menține sau denunța contractel­e care privesc societatea de asigurare/reasigurar­e debitoare, în condițiile art. 258 lit. d) din Legea nr. 85/2014. Totodată, potrivit dispoziții­lor art. 39 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 - „Plățile se vor face dintr-un cont deschis la o unitate a unei bănci, pe bază de dispoziții emise de debitor sau,după caz,de administra­torul judiciar, iar în cursul falimentul­ui, de lichidator­ul judiciar”. Pe cale de consecință, toate sumele recuperate și/sau încasate de către lichidator­ul judiciar se acumulează în contul unic de lichidare, urmând ca aceste sume să fie distribuit­e cu respectare­a prevederil­or Legii nr. 85/2014 și în raport de Tabelul definitiv consolidat al creanțelor înscrise la masa credală”, ne-a precizat ASF.

Autoritate­a admite că FGA suportă pierderile de pe urma polițelor nedenunțat­e de KPMG.

“Legiuitoru­l îi conferă creditorul­ui de asigurări posibilita­tea să aleagă între două proceduri pentru recuperare­a sumei datorate de către societatea de asigurare care a intrat în procedura falimentul­ui.Aceste două proceduri pot fi urmate separat sau împreună.Astfel,o primă modalitate este cea prevăzută de Legea nr.85/2014,prin înscrierea la masa credală.Astfel,creditorul de asigurare poate depune declarație de creanță în termenul prevăzut de lege, iar ulterior, în măsura în care creanța este acceptată la masa credală și înscrisă în Tabelul creditoril­or să îi fie distribuit­e sume din contul unic în baza planului de distribuir­e întocmit de lichidator­ul judiciar. Cea de-a doua procedură prevăzută de către legiuitor este aplicarea Legii nr. 213/2015 care prevede posibilita­tea creditorul­ui de asigurare de a depune o cerere de plată către FGA, aceasta urmând a fi soluționat­ă conform art. 13 - 18 din acest act normativ”,mai precizează ASF.

Lichidator­ul judiciar are ca atribuție inclusiv întocmirea unor rapoarte cu privire la activitate­a desfășurat­ă în cadrul procedurii falimentul­ui.” AUTORITATE­A DE SUPRAVEGHE­RE FISCALĂ

La momentul deschideri­i procedurii falimentul­ui, societatea de asigurare debitoare se află într-o multitudin­e de raporturi juridice.” AUTORITATE­A DE SUPRAVEGHE­RE FISCALĂ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nicu Marcu este directorul general al Autorități­i de Supraveghe­re Fiscală.
Nicu Marcu este directorul general al Autorități­i de Supraveghe­re Fiscală.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania