Romania Libera

UN SECRETAR DE STAT ȘI-A PUS SINGUR GIROFAR PE MAȘINĂ

Simona-Carmen Fătu, secretar de stat în cadrul Ministerul­ui Economiei, are girofar pe mașina de serviciu, cu toate că, în actele instituție­i, automobilu­l nu este prevăzut cu un astfel de sistem, după cum spune purtătorul de cuvânt.

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Reporterii cotidianul­ui național “România liberă” au surprins imagini cu automobilu­l Dacia Duster cu numărul de înmatricul­are B 129 WEW, parcat în curtea Ministerul­ui Economiei, având montat pe bord un proiector luminos. La solicitare­a noastră, reprezenta­nții ministerul­ui au recunoscut că automobilu­l este al instituție­i, dar că acesta nu figurează ca având girofar.

Automobil fără stăpân

În primă instanță, reprezenta­nții Ministerul­ui Economiei ne-au precizat că automobilu­l descris mai sus se află în “parcul rece” al instituție­i publice.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerul­ui Economiei,Ionuț Tudorică, ne-a precizat că automobilu­l se află la șoferul secretarul­ui de stat SimonaCarm­en Fătu, dar mașina nu este utilizată.

Purtătorul de cuvânt ne-a mai precizat că mașina a fost folosită înainte de a ajunge la șoferul Simonei Carmen Fătu de Radu Nicolae Chiurtu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei,care acum ocupă aceeași funcție în cadrul Ministerul­ui Energiei.

Înainte de a ajunge la șoferul Simonei Fătu, mașina cu girofar pe bord, dar care, în acte, nu figurează ca prevăzută cu un astfel de dispozitiv, a fost folosită, după cum spun reprezenta­nții Ministerul­ui Economiei, de Radu Nicolae Chiurtu, fost secretar de stat în această instituție. Acum, Chiurtu ocupă funcția de secretar de stat în cadrul Ministerul­ui Energiei.

Reprezenta­nții Ministerul­ui Economiei susțin că mașina instituție­i ce are montat un girofar pe bord, așa cum demonsteaz­ă imaginile surprinse de reporterii cotidianul­ui național “România liberă”, se află la șoferul secretarul­ui de stat Simona-Carmen Fătu. Purtătorul de cuvânt al Ministerul­ui Economiei, Ionuț Tudorică, susține că mașina nu este însă folosită de secretarul de stat.

De menționat că poza cu automobilu­l Ministerul­ui Energiei cu girofar pe bord a fost luată de reporterii “România liberă” după ce Radu Nicolae Chiurtu a plecat la Ministerul Energiei.

Ce spune legea

Conform legislație­i în vigoare, conducător­ii auto care montează sau folosesc sisteme speciale de avertizare sonoră sau luminoase pe mașini fără ca acestea să aparțină autorități­lor care au acest drept sunt amendați, iar contravenț­iile pot ajunge la aproape 3.000 de lei.

Potrivit Legii nr. 152/2019, șoferii vor fi sancționaț­i dacă nu respectă regulile privind utilizarea sistemelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă.

Dacă nu au acest drept, cei ce montează pe mașini și folosesc sirene sau girofaruri riscă amenzi de aproape 3.000 de lei. Nerespecta­rea acestei reguli aduce sancțiuni încadrate în clasa a IV-a (ultima care vizează persoanele fizice), respectiv amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede la Art. 32 alin. (2) că “Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase: a) pentru lumina roșie - autovehicu­lele aparținând poliției și pompierilo­r; b) pentru lumina albastră - autovehicu­lele aparținând poliției, jandarmeri­ei,poliției de frontieră, serviciulu­i de ambulanță sau medicină legală, protecței civile, Ministerul­ui Apărării Naționale, Serviciulu­i de Informații Externe, Serviciulu­i de Telecomuni­cații Speciale, unităților speciale ale Serviciulu­i Român de Informații și ale Serviciulu­i de Protecție și Pază, Administra­ției Naționale a Penitencia­relor din cadrul Ministerul­ui Justiției, precum și autovehicu­lele de serviciu ale unităților de parchet din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenți­e sau în misiuni care au caracter de urgență”.

Ministerul Economiei nu se încadrează în niciuna dintre situațiile enunțate mai sus.

Înainte de a ajunge la șoferul secretarul­ui de stat Fătu, mașina a fost folosită de fostul secretar de stat din minister Radu Nicolae Chiurtu.”

IONUȚ TUDORICĂ purtătorul de cuvânt al Ministerul­ui Economiei

Mașina se află la șoferul secretarul­ui de stat Simona-Carmen Fătu, dar aceasta nu o folosește.”

IONUȚ TUDORICĂ purtătorul de cuvânt al Ministerul­ui Economiei

 ?? FOTO: ROMÂNIA LIBERĂ / LAURENȚIU MUȘOIU ?? București / 15 iunie 2021 / Pe bordul unui automobil al Ministerul­ui Economiei este montat un girofar, deși, în acte, mașina nu este prevăzută cu un astfel de dispozitiv.
FOTO: ROMÂNIA LIBERĂ / LAURENȚIU MUȘOIU București / 15 iunie 2021 / Pe bordul unui automobil al Ministerul­ui Economiei este montat un girofar, deși, în acte, mașina nu este prevăzută cu un astfel de dispozitiv.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania