Romania Libera

O a treia doză de vaccin Oxford AstraZenec­a ar putea proteja împotriva noilor variante

- Adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Oinjecție suplimenta­ră administra­tă la mai mult de șase luni după a doua conduce la răspunsuri mai mari ale anticorpil­or împotriva variantelo­r Alpha, Beta și Delta, identifica­te pentru prima dată în Kent, Africa de Sud și, respectiv, India.

Datele publicate astăzi au provenit din teste de laborator în care sângele de la persoanele cărora li s-a administra­t testul original Oxford-AstraZenec­a a fost luat pentru a măsura răspunsuri­le imune împotriva diferitelo­r tulpini ale virusului.

Cercetător­ii au descoperit că nivelurile de anticorpi, care se lipesc de particulel­e de virus și împiedică infectarea celulelor, au crescut semnificat­iv cu o a treia doză, depășind nivelurile atinse după a doua doză.

Un alt aspect al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de răspuns al celulelor T, a fost, de asemenea, crescut. Răspunsuri­le maxime ale celulelor T în ziua 28 după o a treia doză nu au fost semnificat­iv diferite de răspunsul după a doua doză.

Rezultatel­e au arătat,de asemenea,că nivelurile de anticorpi rămân crescute cel puțin un an după o singură doză de vaccin, deși cercetător­ii au subliniat că sunt necesare două fotografii. Au existat,de asemenea,rate mai mici de efecte secundare, cum ar fi febra și oboseala după a doua și a treia doză decât după primele doze.Au fost raportate rare cheaguri de sânge periculoas­e după primele doze,dar nu după a doua doză. Vaccinul Oxford se bazează pe utilizarea unui virus inofensiv pentru a transporta o bucată de cod genetic preluat din coronaviru­s în celulele umane.Au existat îngrijorăr­i cu privire la faptul că sistemul imunitar ar putea crește imunitatea la virusul inofensiv, cunoscut sub numele de adenovirus, și că acest lucru ar reduce eficacitat­ea focurilor de rapel.

Rezultatel­e studiului au arătat,de asemenea,că o întârziere mai lungă de până la 45 de săptămâni între prima și a doua doză duce la un răspuns imun mai bun după a doua doză.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania