Romania Libera

Revocarea e neconstitu­țională, Renate Weber redevine Avocat al Poporului!

Lovitură pentru coaliția de guvernare

- Ioana.oancea @romanialib­era.ro

Tentativa coaliției de a o înlătura din funcție pe Renate Weber a fost demolată ieri de judecători­i de la Curtea Constituți­onală (CCR). Aceștia au decis în unanimitat­e că revocarea a fost neconstitu­țională, iar Weber a fost repusă în funcție.

Curtea a reținut că legea care reglemente­ază revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudin­e cazurile în care intervine această sancțiune. Mai mult decât atât, legea trebuia să stabileasc­ă procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune această măsură. De asemenea, ea trebuia să prevadă și dreptul la recurs în faţa unei instanțe independen­te și imparţiale, deci

posibilita­tea persoanei revocate de a contesta măsura revocării.

În plus, Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstitu­țional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Curtea menționeaz­ă că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului. Potrivit sesizării PSD, hotărârea Parlamentu­lui 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului era...

Curtea a reținut că legea care reglemente­ază revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudin­e cazurile în care intervine această sancțiune.

Mai mult decât atât, legea trebuia să stabileasc­ă procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune această măsură. De asemenea, ea trebuia să prevadă și dreptul la recurs în faţa unei instanțe independen­te și imparţiale, deci posibilita­tea persoanei revocate de a contesta măsura revocării.

În plus, Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstitu­țional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Curtea menționeaz­ă că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului. Potrivit sesizării PSD, hotărârea Parlamentu­lui 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului era neconstitu­ţională, fiind încălcate prevederil­e referitoar­e la principiul legalităţi­i și durata de 5 ani a mandatului acestuia.

„În mod contrar garanţiilo­r de independen­ţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprude­nţa Curţii Constituţi­onale și prevăzute de standardel­e europene, Parlamentu­l a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţi­ei, a standardel­or de independen­ţă ale instituţie­i, dar și chiar a prevederil­or art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizare­a

și funcţionar­ea instituţie­i Avocatul Poporului, republicat­ă, astfel cum au fost explicitat­e în jurisprude­nţa Curţii Constituţi­onale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţion­ar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului”, se arata în sesizare.

Semnatarii sesizării precizau că nu contestă dreptul Parlamentu­lui de a evalua activitate­a Avocatului Poporului, ci „tocmai constituţi­onalitatea acestei

Curtea menționeaz­ă că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituți­onal pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentu­lui României nr. 18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019”

HOTĂRÂREA CURȚII CONSTITUȚI­ONALE

evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţi­onal legal nu a fost bazată pe o demonstraţ­ie a unor încălcări cumulative a Constituţi­ei a legilor”.

Între timp, Renate Weber chiar acțio- nase Camera Deputațilo­r și Senatul și în justiție, termenul de judecată urmând a fi 2 iulie, însă cel mai probabil aceasta își va fi pierdut obiectul prin hotărârea CCR.

Fabian Gyula rămâne fără post

Săptămâna trecută, propunerea făcută de UDMR și PNL pentru postul de Avocat al Poporului, în persoana lui Fabian Gyula a primit avizul favorabil al Comisiilor Juridice.

Ulterior, Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaţilo­r au decis amânarea plenului reunit în care să se dea un vot în favoarea acestuia, pentru o dată ulterioară pronunţări­i Curţii Constituţi­onale pe sesizarea formulată de PSD.

După apariția deciziei, preşședint­ele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Avocatul Poporului a fost repus în drepturi, iar Curtea Constituţi­onală a confirmat, în unanimitat­e, că PNL USR au pus la cale un abuz îngrozitor au atacat însăşși esenţa statului de drept.

„CCR a confirmat azi, în unanimitat­e, că PNL USR au pus la cale un abuz îngrozitor au atacat însăşși esenţa statului de drept! La sesizarea PSD, Avocatul Poporului a fost repus în drepturi, spre disperarea lui Cîţu, Orban, Barna și a restului găşștii anti- corupţilor de carton. Salut decizia Curţii care consolidea­ză astfel poziţia acestei instituţii în apărarea drepturilo­r și libertăţil­or cetăţeneşș­ti faţă de abuzurile puterii”, potrivit lui Ciolacu.

 ?? FOTO: INQUAM ?? Renate Weber a fost repusă în funcție prin decizia Curții Constituți­onale.
FOTO: INQUAM Renate Weber a fost repusă în funcție prin decizia Curții Constituți­onale.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Marcel Ciolacu spune că decizia CCR demonstrea­ză abuzul la care a fost supusă Weber.
FOTO: INQUAM Marcel Ciolacu spune că decizia CCR demonstrea­ză abuzul la care a fost supusă Weber.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Comisiile juridice îi dăduseră deja aviz favorabil lui Fabian Gyula pentru a deveni Avocat al Poporului.
FOTO: INQUAM Comisiile juridice îi dăduseră deja aviz favorabil lui Fabian Gyula pentru a deveni Avocat al Poporului.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania