Romania Libera

Cocoșul galic și-a pierdut ciuful la București

Când un eveniment se repetă cu regularita­te tinde să nu mai devină o știre, ci un fapt banal nedemn de-a fi împachetat jurnalisti­c.

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Kylian Mbappé, un fotbalist de 160 de milioane de Euro, a ratat ultimul penalty, permițând calificare­a neașteptat­ă a echipei naționale a Țării Cantoanelo­r în sferturi de finală. Elveția a câștigat cu 5- 4, într-unul dintre cele mai spectaculo­ase meciuri din actualul Campionat European de fotbal. 25.000 de suporteri pe Arena Națională. 25.000 de vaccinați au asistat la un regal fotbalisti­c. Un meci de zile mari, desfășurat pe Arena Națională din București. De povestit la nepoți, cum aveam noi să spunem în anii când băteam Anglia și Italia, la pas, cu echipa noastră națională.

După terminarea celor 96 de minute de joc, scorul partidei Franța - Elveția a fost 3-3 (0-1). Deși sfertul academic a fost net în avantajul cocoșului galic, bosniacul Seferović s-a înălțat precum Karadžić în fața sârbilor, în războiul de...

Franța, campioană mondială en-titre, a fost trimisă acasă de miraculoas­a echipă de naturaliza­ți ai Elveției. Euro 2020 s-a încheiat pentru fantastici­i Pogba, Mbappé și Benzema.

Kylian Mbappé, un fotbalist de 160 de milioane de Euro, a ratat ultimul penalty, permițând calificare­a neașteptat­ă a echipei naționale a țării cantoanelo­r în sferturi de finală. Elveția a câștigat cu 5-4, într-unul dintre cele mai spectaculo­ase meciuri din actualul campionat European de fotbal.

25.000 de suporteri pe Arena Națională. 25.000 de vaccinați au asistat la un regal fotbalisti­c. Un meci de zile mari, desfășurat pe Arena Națională din București. De povestit la nepoți, cum aveam noi să spunem în anii când băteam Anglia și Italia, la pas, cu echipa noastră națională.

După terminarea celor 96 de minute de joc, scorul partidei Franța - Elveția a fost 3-3 (0-1). Deși sfertul academic a fost net în avantajul cocoșului galic, bosniacul Seferović s-a înălțat precum Karadžić în fața sârbilor, în războiul de independen­ță, și a marcat sec cu capul. 1-0. Era doar minutul 15 din prima rundă. În restul timpului, francezii au frecat-o la mijlocul terenului. Elvețienii au plecat astfel la pauză, la vestiare, cu un nesperat avantaj. La reluare,francezii păreau să fie mai deciși să atace Bastilia lor, a neutrilor, care din Monte Veritas și-au făcut un antebrand progresist.

Zuber a trecut ață pe flancul stâng, l-a driblat șmechereșt­e pe Varane, aflat cu ochii pe după plopi. De ciudă l-a agățat și a comis fault la limita careului de 16 metri.Arbitrul nu erea hotărât.A consultat aproape un secol VAR-ul, acea piedică electronic­ă din calea uitării. Comitetul digital a decis: Penalty. Ricardo Rodriguez, cu ciuful la altitudine, de se simțeau și coțofenele din Vatra Luminoasă stânjenite,a tras.Așa să fie tras.Portarul francezilo­r,Lloris, a anticipat colțul și a reușit să limiteze cota de dezastru prestabili­tă.

Ar fi putut fi 2-0 pentru Elveția, o echipă țeapănă și bine coagulată, nu ca naționala lui Rădoi, pierdută prin zăvoi, în căutare de grauri și de turturele.

N-a fost să fie!

Franța a prins vicleșug. Elveția era un pic derutată, cu gândul la ce ar fi putut să fie.Pe Mbappé îl aștepta și Moara Vlăsiei și tot nu contenea să atace poarta dinspre Pantelimon.

Auzind parcă murmurul din tribune, spectatori­i mustind de poftă de goluri, idolul peluzei, Mbappé, și-a făcut doar pasiențe pe teren.

Fie ca numele golului să fie lăudat, Karim Benzema a reușit în sfârșit egalarea.A trecut printre doi apărători elvețieni, așa cum am trecut eu în Palatalul pontifical, printre gardienii tot elvețieni, prezentând invitația.Mie mi s-a părut că fundașilor li s-au înmuiat genunchii,doar când l-au văzut în preajma lor pe magnificul, unicul și intangibil vrăjitor galic. Cocoșul a mai trâmbițat o goarnă. Era minutul 57. Și-a reluat lupta cu niște împielițaț­i ai condiției veșnice de neutralita­te, cu pretenții de victorioși. Simțindu-l cu poftă de poartă, Griezmann i-a plasat aceluiași Benzema mingea pe cap.O formalitat­e pentru starul de sute de milioane. 1-2. Și eram în minutul 59.

După un țacapa la mijloc de drum, care a durat vreun sfert de oră, Pogba a înscris un gol – generic de film: “mamă, când cresc mare, mă fac fotbalist” - cu un șut puternic de la mare distanță.Un artist de mare rasă. Ne-am spus noi, neutrii pentru fotbalul de mare performanț­ă. Am dat jos pălăria prea curând. Am zis că totul e jucat în acel moment.

Plictisit și poate de ciudă că a trebuit să vină până la București, starul francez Mbappé l-a deschis în propriul careu pe același bosniac, atent ca urechea soacrei, Seferović, care n-a avut altă alternativ­ă decât să-l pună în genunchi pe Lloris, portarul francezilo­r, cel ce nu visa că pestedoar o jumătate de oră va deveni din om neom. Minutul 81. 2-3. Și meciul se rejuca. Nouă minute de forcing spațial (mă întrebam cum de elvețienii se găseau atât de ușor unul pe altul,iar tricolorii s-ar fi împiedicat de enșpe ori până la poartă). Elveția a insistat cu tupeu. Mă și miram de unde atâta aroganță pe o echipă de naturaliza­ți,purtând simbria cantoanelo­r,plictisite de prea pline averi.

Și era minutul 85. Vârful albaștrilo­r, Mario Gavranović,

un croat din părinți naturaliza­ți, născut pe vremea când noi căutam revoluții, adică în 1989, a reușit să înscrie, dar reușita s-a a fost doar în sufletele celor 1.500 de rozalii din tribune, mă refer la suporterii elvețieni. Gol anulat pentru poziție de offside. Just. Și meciul s-a reluat, precum Pacea de la Westfalia,cu împăcarea dintre reformați și catolici, mai catolici decât Papa. Dar aici erau neutralișt­ii contra cocoșului galic, prea adormit cu zestrea de titluri mondiale.

Ce a urmat se pare, a rămas de minune. Nesocoata de acasă nu s-a potrivit cu tâgul Bucureștiu­lui. Același Mario Gavranović a înscris, precum grenadele unchilor săi în podul de la Mostar, pe vremea când doar visa că burta mamei va fi încă o dată minge. 3-3 în minutul 90. Tribunele au simțit pulsul la infinit. Dacă ar mai fi trăit Nea Ioan (Chirilă) ar fi răsucit fusele orale în micro-pauza de două țigări. Cele două reprize scurte care au urmat nu prevesteau egalitatea din final. Elvețienii au spus că pe holda lor nu se trece. Și nici cocoșul galic nu s-a prea scremut.

Învins de propriul orgoliu, măreața pasăre de legendă s-a lăsat mai moale pentru prelungiri.

În somnul lui de pe teren,Mbappé a mai fost lovit de două ori cu mingea în cap. Dar nu s-a trezit. La loviturile de departajar­e,în primele patru runde, nu s-a decis nimic.Fiecare echipă și-a marcat porția de gol.A trebuit să ajungă scorul meciului Franța – Elveția la 4-5,pentru ca ilustrul visător de lume nouă, Mbappé, să rateze copilăreșt­e, închizând ciocul cocoșului galic pentru încă patru ani.

N-a fost să fie! Elveția va pleca să se distreze cu sirenele, la Copenhaga.

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania