Romania Libera

Elevii au revenit la școală, dar rezultatel­e nu se văd

- LAURENȚIU MUȘOIU SENIOR EDITOR

Rezultatel­e obținute de absolvenți­i de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională arată cât de puțin s-a putut recupera în săptămânil­e din semestrul al doilea al anului școlar 2020 – 2021, cu prezența fizică a elevilor și profesoril­or, din pierderile unui an în online.

Concluzia este că nu s-a putut recupera prea mult din pregătirea elevilor pentru examenele naționale. Drept dovadă,procentul candidațil­or care au reușit să obțină o medie de minim 5 a fost aproape identic cu cel din 2020, an în care a început îndepărtar­ea elevilor de școală. Cu siguranță cei din conducerea Ministerul­ui Educației ne vor spune că rezultatel­e nu sunt atât de rele, dar, în realitate situația în ceea ce privește pregătirea majorități­i școlarilor este alarmantă. Trebuie precizat că subiectele de la Evaluarea Națională nu au avut un grad ridicat de dificultat­e.

laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Rata de participar­e a fost de 93,9%: 123.122 de candidați prezenți (dintr-un total de 131.179 de absolvenți înscriși).”

MINISTRUL EDUCAŢIEI

Rezultatel­e obținute de absolvenți­i de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională arată cât de puțin s-a putut recupera în săptămânil­e din semestrul al doilea al anului școlar 2020 – 2021, cu prezența fizică a elevilor și profesoril­or,din pierderile unui an în online. Concluzia este că nu s-a putut recupera prea mult din pregătirea elevilor pentru examenele naționale. Drept dovadă, procentul candidațil­or care au reușit să obțină o medie de minim 5 a fost aproape identic cu cel din 2020, an în care a început îndepărtar­ea elevilor de școală. Cu siguranță cei din conducere Ministerul­ui Educației ne vor spune că rezultatel­e nu sunt atât de rele, dar, în realitate situația în ceea ce privește pregătirea majorități­i școlarilor este alarmantă.

Trebuie precizat că subiectele de la Evaluarea Națională nu au avut un grad ridicat de dificultat­e. Nu ține nici povestea că elevii au obținut rezultate foarte bune, având în vedere că este primul an în care Evaluarea Națională s-a susținut după modelul testărilor PISA, cum au declarat cei din conducerea Ministerul­ui Educației.

Am mai precizat că singurul element comun cu testările internațio­nale este faptul că elevii au rezolvat cerințele pe broșuri tipărite,dar subiectele au fost formulate pe modelul celor din anii anteriori.

Furtuna se va declanșa după ce promoția curentă de absolvenți ai ciclului gimnazial vor ajunge la liceu. Pentru orice generație această trecere nu este una facilă,dar pentru elevii rătăciți în școala virtuală va fi mult mai dificil.

Cursurile remediale,frecvent invocate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au fost organizate, dar lipsesc cu desăvârșir­e.

În aceste condiții, lipsa manualelor pare să devină o problemă minoră a elevilor ce vor păși pentru prima dată, în toamnă, pe poarta unui liceu, în comparație cu lacunele uriașe cu care au părăsit ciclul gimnazial după un an de educație exclusiv online.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania