Romania Libera

FLĂCĂRI ÎN COALIȚIA DE GUVERNARE

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Raportorii de integritat­e ai coaliției dezvăluie pe surse apariția flăcărilor în spațiile în care negociază liderii partidelor partenere.

Moțiunea de cenzură a trecut. Trăiască minunata viață nouă a guvernului. Susținător­ii lui Florin Cîțu cred că s-au făcut pași uriași spre eternizare­a mult visată a lui la Palatul Victoria. Știm și personajel­e care l-ar ține și cu vată-n nas,precum comuniștii pe Ilici Lenin, întru sacralizar­ea modelului său de performanț­ă executivă. A reușit miracolul creșterii economice pe împrumutur­i. Un fel de cât de bogat sunt când văd în cont sumedenia de bani venită de la bancă, în urma luării unui credit de nevoi personale. Nu contează că mor, datoria o achită copiii. Ludovic Orban i-a arătat că are obraz de salon.I-a trimis chiar emoticoane.A ținut parlamenta­rii în afara spațiului de vot. Cunosc cel puțin 30 dintre aceștia ar fi dat de pământ cu premierul și cu guvernul său, userizat până în măduva oaselor. Replica celui scăpat de la pieire administra­tivă nu s-a lăsat așteptată. Putea fi de ieri nimeni. S-a cocoțat pe o unitate de media și l-a atacat pe nimeni altul, decât pe salvator. În rest, gif-uri cu măscări, atât de plăcute haiterilor noii revoluții de adus oameni de pe stradă în “noua politică.”

Prea multă milă a avut Orban, mi-a spus unul dintre cei 30 de parlamenta­ri care l-ar vrea plecat acasă pe Cîțu.

Așa a fost să fie.

Procesul electoral din interiorul PNL pare că-l copleșește pe premier. Până și la tribuna parlamentu­lui a găsit un prilej, la dreptul la apărare dat de regulament, împotriva acuzațiilo­r din Moțiunea de cenzură inițiată de PSD, de a se da Zorro. Potrivit raportoril­or de incendii, la ședinţa în care trebuia să se discute stadiul PNRR au participat doar Florin Cîţu, Dan Barna,Kelemen Hunor și Cristian Ghinea. Deși ședinţa coaliției a fost stabilită pentru marţi de toţi liderii coaliţiei, Ludovic Orban nu s-a mai prezentat. Supărare? Sau plan tactic?

Liderul liberal a participat la mai toate reuniunile de gen. Chiar și fără Cîțu, plecat prin filialele PNL ca să-și facă goodlookin­g.

Marţi,la moţiunea de cenzură,Florin Cîţu a declarat de la tribuna Parlamentu­lui că a tranșat deja lupta pentru conducerea PNL. Ulterior, într-un interviu la Digi 24, l-a atacat pe Orban pentru atitudinea acestuia din plenul Parlamentu­lui. Zicerea premierulu­i de la tribuna parlamentu­lui:„Am tranșat alegerile din PNL” a pus pe jar tot activul de partid al liberalilo­r care se întreabă nedumerit cum s-au tranșat alegerile atâta timp cât Florin Cîțu nici măcar nu s-a întâlnit cu o treime din liderii partidului,nici vorbă de cei 5000 de delegați care își vor exprima votul în septembrie, spune un comentator politic.

„Am văzut cum un senator independen­t a cerut două minute ca să-l scape pe domnul Orban de Florin Cîțu. M-a întristat că nu a auzit vreo reacție a domnului Orban”, a spus Florin Cîțu. Cu ce minuni se pierde timp în parlament,avea să se vaite un alt liberal anti-progresist.

Și luni, coaliția s-a întrunit. Orban era prezent. S-a discutat despre retragerea dosarului de candidatur­ă a Roșiei Montane pentru lista UNESCO. PNL și UDMR s-au pronunțat împotriva demersului și pentru retragerea dosarului. USR-PLUS, nici nu vrea să audă.

Cel mai vocal e Dacian Cioloș, agentul de marketing al atelierulu­i de ciorapi,salvator al ruinei financiare a locului pustiit de oameni. Dacă guvernanți­i n-au vrut să dea curs proiectulu­i minier, mulți din localitate­a – ce trebuie musai salvată – au plecat în bejenie, printre străini. INCOMOS, Europa Noastră, ong-uri din preajma multor lideri useriști, au trecut deja pe Agenda din iunie a UNESCO discutarea problemei de la Roșia Montană. Doar că avocații statului român cer premierulu­i să nu dea curs cererilor useriste privind listarea UNESCO, pe motiv că există un proces activ la Washington, la ICSID, cu acționarii principali de la RMGC, companie româno-canadiană, Gabriel Resources și odată cu listarea s-ar putea pierde ușor procesul, iar statul român ar trebui să plătească peste 4 miliarde de dolari.

Revenind la coaliție, nu doar Roșia Montană provoacă tensiuni. Formațiune­a USR-PLUS, cu multe chei de ambasade, presează pentru adoptarea legii de desființar­e a SIIJ. Liberalii nici nu vor să audă.Tot amână spre calende.

“Moţiunea a picat, delirul triumfalis­t al lui Cîţu continuă!” – susține Benea, un europarlam­entar social democrat.

Tot mai multe voci din interiorul PNL spun că useriștilo­r li s-a dat prea mult nas. Că prea au puteri cosmice, demnitarii aduși de pe stradă.

Florin Cîțu, din comoditate, sau din grija eternizări­i, nu vede tupeul fără margini al unor necalifica­ți, vorba unui prieten: “niște particular­i.”

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania