Romania Libera

UE AR PUTEA FI DISTRUSĂ DE PROVOCĂRIL­E JURIDICE NAȚIONALE, AVERTIZEAZ­Ă BRUXELLES

Interviu Financial Times: ”Comisarul pentru justiție Didier Reynders promite să lupte împotriva încercăril­or de a reveni la supremația dreptului UE.”

- Adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Comisarul pentru justiție al UE a promis să lupte împotriva proliferăr­ii provocăril­or juridice și a hotărârilo­r statelor membre care au atacat supremația dreptului UE, avertizând că ar putea distruge uniunea însăși.

Într-un interviu acordat publicație­i Financial Times,Didier Reynders a spus că această întrebare sporită a primatului dreptului UE - și dreptul Curții Europene de Justiție de a avea ultimul cuvânt - a creat un „efect de domino” care i-a încurajat pe alții să urmeze exemplul.

În semn de amenințare percepută,Comisia Europeană a lansat luna aceasta proceduri judiciare împotriva Germaniei ca răspuns la o hotărâre explozivă a curții sale constituți­onale anul trecut,conform căreia CEJ a acționat dincolo de competența sa într-un caz legat de cumpărarea de obligațiun­i a Băncii Centrale Europene. Următoarea mare provocare juridică în care se confruntă Bruxelles-ul este o decizie a tribunalul­ui constituți­onal polonez, care ar putea veni pe 13 iulie,dacă anumite elemente ale tratatelor UE sunt compatibil­e cu constituți­a.Cazul,adus de guvernul naționalis­t al Poloniei, este considerat de experții juridici drept cea mai serioasă provocare de până acum a ordinii juridice a UE. Reynders a spus că Varșovia a fost capabilă „să folosească exemplul deciziei germane” pentru a-și susține propriul caz conform căreia constituți­a poloneză și tribunalul său au prevalat asupra tratatelor UE și CEJ.

Înalți oficiali ai UE sunt din ce în ce mai alarmați de aceste provocări la adresa supremație­i legislație­i UE, fie că provin din țări din estul Europei, cum ar fi Polonia și Ungaria, sau din unele state membre fondatoare ale UE, printre care Germania și Franța.

Reynders a spus că nu și-a dat seama când a preluat funcția de justiție că ar fi „atât de important” să apărăm principiil­e fundamenta­le ale dreptului UE.

„Care este riscul dacă nu ne ocupăm de asta? Vom distruge uniunea însăși „,a spus Reynders. UE s-a bazat pe aplicarea consecvent­ă a normelor în toate statele sale membre,deci dacă acest lucru nu va mai fi cazul, blocul ar putea fi subminat.

„Când avem o problemă într-un stat membru, riscul este un efect de revărsare pe care îl veți avea în toate statele membre sau în unele state membre, o tendință de a contesta primatul dreptului UE și competența exclusivă a Curții al Justiției „, a spus el.

În Franța, guvernul a apelat la Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administra­tivă din Franța, pentru a anula o hotărâre a CEJ din octombrie conform căreia colectarea datelor de către serviciile de securitate a încălcat regulile de confidenți­alitate. Ulterior, Parisul a fost parțial respins de hotărârea curții franceze din aprilie.

Între timp,Ungaria a trimis o decizie a instanței europene care anulează legea imigrației înapoi la curtea sa constituți­onală, mai degrabă decât să accepte decizia CEJ ca fiind definitivă. În ceea ce privește cazul german de anul trecut, curtea sa constituți­onală a declarat că CEJ nu a luat în considerar­e dacă achizițiil­e de active ale BCE erau proporțion­ale.

Instanța germană a fost în cele din urmă mulțumită atunci când i s-au oferit mai multe informații despre strategia băncii centrale. Chiar și așa, Bruxelles-ul a lansat proceduri de încălcare a dreptului comunitar pentru apărarea principiul­ui supremație­i CEJ.

Polonia este următorul caz cel mai presant, deoarece o decizie poloneză împotriva supremație­i CEJ nu ar fi dezaplicar­ea unei hotărâri a CEJ [ca în cazul german ] ci chiar anularea prevederil­or tratatului UE, spun analiștii.

În acest caz, comisia nu ar avea altă opțiune decât să ia măsuri legale împotriva Varșoviei.

Reynders a spus că „nu vrea să aștepte săptămâni și săptămâni înainte de a reacționa” la orice sfidare poloneză a hotărârilo­r CEJ.El a făcut deja pasul neobișnuit de a cere guvernului Poloniei să își retragă petiția către tribunalul constituți­onal înainte ca acesta să emită hotărârea.

Comisia a fost criticată puternic pentru că nu acționează rapid și solid pentru a proteja independen­ța judiciară în Polonia.

Din 2016, guvernul polonez a eliminat parțial judecători­i de la instanța supremă prin pensionare forțată.De asemenea,a desemnat ilegal loialiști de partid la tribunalul constituți­onal, a înființat o nouă cameră pentru disciplina­rea judecători­lor și o nouă lege care le restricțio­nează independen­ța.

Cu toate acestea, comisia a lansat doar două proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Varșoviei de când Reynders a preluat mandatul în 2019. Criticii spun că, de asemenea, a fost prea lent să ia măsuri pentru a forța Varșovia să se conformeze hotărârilo­r precedente ale CEJ. Bruxelles poate solicita instanței să impună amenzi țărilor care nu respectă hotărârile instanțelo­r europene.

De asemenea, comisia a fost atacată de membrii parlamentu­lui european și de experți juridici pentru că nu a activat imediat noul „mecanism de condiționa­litate” al UE, care leagă plățile bugetare ale UE de respectare­a statului de drept.

Reynders a declarat că Bruxelles-ul a început lucrările de monitoriza­re a acțiunilor statelor membre și a elaborat orientări privind aplicarea noului mecanism.Ar lua o decizie cu privire la deschidere­a dosarelor după vară.

 ??  ?? BRUXELLES, BELGIA, 25 Martie 2021: Comisarul european Didier Ryenders în timpul unei sesiuni plenare la parlamentu­l european.
BRUXELLES, BELGIA, 25 Martie 2021: Comisarul european Didier Ryenders în timpul unei sesiuni plenare la parlamentu­l european.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania