Romania Libera

TULPINA DELTA ÎNFRICOȘEA­ZĂ PLANETA

Ministrul Sănătății avertizeaz­ă românii că se așteaptă ca tulpina Delta a coronaviru­sului să devină predominan­tă în România. Israelul e în șoc după explozia de noi infectări.

- Marius.ghilezan @romanialib­era.ro

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a avertizat românii, după ultima ședință de Guvern, că ne paște valul patru de epidemie.

Românii sunt prea relaxați. ”Păcat că pierdem fereastra de oportunita­te,” declară Adrian Streinu Cercel, cu referire la lipsa de interes a românilor pentru vaccinare. Marile spitale epidemiolo­gice din țară pregătesc planuri de măsuri în cazul exploziei de noi cazuri de COVID-19, cu noua tulpină, extrem de contagioas­ă și mai agresivă cu sistemul respirator.

Pregătiri la ATI

”Pregătim sistemele de ventilație și backup-urile pentru căderile neprevăzut­e ale circuitelo­r de oxigen,” îmi povestește un șef de secție de la un mare spital bucureștea­n. Tulpina Covid-19 Delta pare să devină predominan­tă în România, precum s-a întâmplat în alte țări, sunt de părere oficialii români.

Ministerul sănătății a solicitat unităților de profil COVID-19 să prezinte un plan de măsuri, în vederea contracară­rii efectelor dezastruoa­se ale valului 4.

”Cum vin sărbătoril­e, ăștia mai scot o versiune de virus nouă, ca să reseteze planeta,” îmi zicea recent un director de spital din București, care nu crede că virusul apare pe căi naturale.Spitalul său e non-COVID.

43% dintre români sunt pregătiți să plece în vacanțe, conform unui studiu recent, comandat de asociația agențiilor de turism.

Cercetăril­e britanice, alarmă curată

Un studiu realizat de departamen­tul de sănătate publică din Marea Britanie relevă faptul că o singură doză de vaccin AstraZenec­a sau Pfizer a redus riscul unei persoane de a dezvolta simptome COVID-19 cauzate de varianta Delta cu 33%, comparativ cu 50% pentru varianta Alpha”, anunță publicația Nature, demonstrân­d că tulpina Delta poate infecta persoane vaccinate cu o singură doză.

Noua variantă DELTA poate intra în România, mai ales prin intermediu­l tinerilor care nu se protejează.Simplele rinoree (curgerile nasurilor) nu vor trimite adolescenț­ii spre unitățile specializa­te, în vederea testării pentru coronaviru­s. Astfel, explică Streinu Cercel, explozia poate apărea în orice clipă.

Păcat că doar 25% dintre români s-au vaccinat,mai comentează prestigios­ul epidemiolo­g român.

Scăderea cazurilor noi sub 50, îi face pe români siguri că pandemia nu se mai întoarce. Toți se iau după Radio Erevan, nu după specialișt­i, îmi spune cu părere de rău un coleg de breaslă.

În Israel, statul campion în lume la vaccinări, peste 85%, vaccinați cu două doze, ieri s-au raportat peste 1.000 de cazuri noi, infectări cu tulpina Delta.

Specialișt­ii din Tel Aviv sunt îngrijoraț­i de impactul major al acesteia în rândul tinerilor. Astfel, noul premier al Israelului a îndemnat părinții să fie de acord cu vaccinarea copiilor de 12-15 ani, ”o poartă deschisă noii tulpini,” conform medicului Aron Sharah. Valeriu Gheorghiță,consultat de un reporter tv a recunoscut că ”unele cazuri de infectare cu tulpina Delta par de origine autohtonă. Varianta va deveni dominantă în august”. „Din datele INSP, din secvențier­ile realizate până la 20 iunie, avem 44 de tulpini înregistra­te pe teritoriul României în 9 județe, cele mai multe fiind raportate în județul Ilfov, urmat de județul Argeș și municipiul

București”, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă.

„O parte dintre cazuri nu au un istoric epidemiolo­gic relevant și anume sunt cazuri care par de origine autohtonă, mai degrabă decât cazuri de import. Tocmai de aceea este important.Tulpina Delta are toată capacitate­a de a deveni tulpină dominantă,” a adăugat medicul, potrivit Digi24.ro.

Tulpina Delta are o contagiune de 60% mai mare decât Alpha, tulpina britanică, ne explică și doctorul Virgil Musta, medicul erou al pandemiei de la Timișoara.Tulpina Alpha mai este cunoscută ca tulpina britanică. Ea este cu 50% mai contagioas­ă decât varianta inițială Wuhan.

Virgil Musta îndeamnă părinții să vaccineze și copiii.

Eficiența vaccinului Pfizer a scăzut pentru noua tulpină de la 98% a scăzut la 88%. Astra Zenneca,de la 70 – 80% se prăbușește la 60%. Jhonson&Jhonson,de la 70% la 60%,mai explică prestigios­ul epidemiolo­g timișorean. Există un risc ridicat de revenire a pandemiei.

În rest, vacanțele și petreceril­e continuă în România.

E important să fim vaccinați cu tot protocolul de vaccinare, în funcție de produs, atunci se pare că există o oarecare protecție. Cei vaccinați nu fac forme severe, dar pot transmite boala. Pare să fie mult mai agresiv decât varianța veche la cei cu boli asociate,” mărturiseș­te Musta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania