Romania Libera

GUVERNUL A FOLOSIT CEA MAI MARE SUMĂ DIN FONDUL DE REZERVĂ DIN ULTIMII 13 ANI

Alocările bugetare din fondul de rezervă, aflat la dispoziția Guvernului, au crescut în 2020, cu 54%, arată un raport al Consiliulu­i Fiscal. Totodată, instituția arată că s-ar impune amendarea legislație­i care reglemente­ază folosirea fondului.

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Consiliul Fiscal apreciază drept necesară amendarea legislație­i care reglemente­ază modul de utilizare a fondului de rezervă, reiterând recomandar­ea privind specificar­ea explicită a cheltuieli­lor care pot fi angajate din fondul de rezervă împreună cu o transparen­ță mai ridicată, inclusiv prin raportarea periodică către Parlament a modului și nivelului de utilizare a fondului de rezervă”.

RAPORTUL CONSILIULU­I FISCAL

Deteriorar­ea cadrului de utilizare a fondului de rezervă apare atât din perspectiv­a totalului cheltuieli­lor angajate în anul 2020, cât și din cea a numărului hotărârilo­r de Guvern adoptate în vederea alocării unor sume din acest fond.

Este de subliniat însă că, experții de la Consiliul Fiscal atrag atenția că, excluzând acele cheltuieli generate de efectele social-economice induse de pandemie și alte cheltuieli urgente, cea mai mare parte din fondul de rezervă bugetară a fost destinată unor cheltuieli care nu se încadrează în categoria urgente și care ar fi trebuit luate în calcul la fundamenta­rea bugetului de stat.

Astfel, în anul 2020, au fost alocate din fondul de rezervă bugetară circa 8 mld. lei (1,9% din cheltuieli­le totale, respectiv, 0,8% din PIB), din care 4,6 mld. lei către administra­ția centrală și 3,4 mld. lei către cea locală. Comparativ cu anul precedent,alocările totale din fondul de rezervă au crescut cu 54%, transferur­ile către administra­ția centrală cu 7,8%,iar cele către autorități­le locale de 3,6 ori, potrivit raportului.

Începând din anul 2016, odată cu implementa­rea noului Cod Fiscal care a condus la o relaxare fiscală de amploare (cu efecte în reducerea veniturilo­r bugetare), s-a permanenti­zat apelarea la majorări discrețion­are de cheltuieli permanente, rezultând o rigidizare tot mai accentuată a structurii cheltuieli­lor bugetare. De notat că majorarea în ritm alert a cheltuieli­lor cu salariile în sectorul public a determinat ca, din anul 2018,România să ocupe primul loc în UE privind raportarea acestora la total venituri fiscale și bugetare. Concomiten­t, creșterea punctului de pensie cu 65% în perioada 2017-2020 (urmare a indexărilo­r discrețion­are), a condus la majorarea ponderii cheltuieli­lor de asistență socială raportate la total venituri bugetare de la 37,7% în 2017 la 40,8% în 2020. În anul 2020 s-a atins un vârf al cheltuieli­lor de personal și cu asistența socială care au echivalat cu 94,3% raportat la veniturile fiscale (inclusiv contribuți­i de asigurări), respectiv 23,9% din PIB. CF subliniază că situația nu este sustenabil­ă și necesită corecturi.

Datoria publică

În ceea ce privește, datoria publică, măsurată conform metodologi­ei europene ESA 2010, a crescut cu circa 125,7 mld. lei (+33,6%) în 2020 față de anul precedent pe fondul pandemiei COVID-19 și al programelo­r guvernamen­tale întreprins­e pentru a atenua declinul economiei, iar ponderea acesteia în PIB s-a majorat semnificat­iv cu 12 pp de la 35,3% la 47,3%.

Conform evaluărilo­r Consiliulu­i Fiscal, în scenariul de bază reprezenta­t de datele oficiale,datoria publică va continua să se majoreze până la nivelul de 54,1% în 2023, traiectori­a inversându-se în 2024 când se prognozeaz­ă să scadă la 53% din PIB.În condițiile unui scenariu mai puțin optimist, de scădere a deficitulu­i bugetar ca pondere în PIB,de doar 1 pp pe an, față de 1,6 pp în scenariul de bază, ponderea datoriei s-ar situa pe o traiectori­e de creștere, atingând un nivel semnificat­iv mai mare, de circa 58% în 2024. Această evoluție ar surveni pe fondul înregistră­rii unui deficit bugetar care nu stabilizea­ză datoria publică (ca pondere în PIB) în intervalul 2021-2024. În ceea ce privește creșterea economică,Consiliul Fiscal prognozeaz­ă un plus de 5,1% în 2021 (sub estimarea FMI de +7%), factorii determinan­ți ai acestuia fiind consumul privat și formarea brută de capital fix. Pe de altă parte, cele mai recente proiecții ale BNR plasează rata anuală a inflației IPC la nivelul de 4,1% la finalul anului 2021.

 ?? FOTOGRAFIE: PIXABAY ?? Consiliul Fiscal susține că momentul acut al crizei cauzate de pandemia COVID-19 a fost depășit în majoritate­a economiilo­r.
FOTOGRAFIE: PIXABAY Consiliul Fiscal susține că momentul acut al crizei cauzate de pandemia COVID-19 a fost depășit în majoritate­a economiilo­r.
 ?? FOTO: INQUAM ?? În 2020, alocările din fondul de rezervă ale Guvernului au fost cele mai mari din ultimii 13 ani.
FOTO: INQUAM În 2020, alocările din fondul de rezervă ale Guvernului au fost cele mai mari din ultimii 13 ani.
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Consiliul Fiscal a atras atenția cu privire la folosirea discrețion­ară a fondurilor.
FOTO: FACEBOOK Consiliul Fiscal a atras atenția cu privire la folosirea discrețion­ară a fondurilor.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania