Romania Libera

MAI MULȚI POLIȚIȘTI DE FRONTIERĂ AR FI PROTEJAT CONTRABAND­A

Procurori DIICOT și ofițeri din Direcția Generală Anticorupț­ie din Ministerul de Interne au efectuat, ieri, percheziți­i în patru județe, într-o anchetă privind fapte de contraband­ă.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Direcția de Investigar­e a Infracțiun­ilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) a anunțat, ieri la amiază, finalizare­a unei serii de percheziți­i în patru județe din sudul și vestul României: Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj. Procurorii au fost însoțiți de ofițeri din Direcția Generală Anticorupț­ie (DGA) din Ministerul de Interne. Percheziți­ile de ieri s-au realizat într-un dosar privitor la o grupare infracțion­ală care ar fi comis fapte de contraband­ă, complicita­te la contraband­ă, trafic de droguri, complicita­te la trafic de droguri, compromite­rea intereselo­r justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată.

Participar­ea DGA la această operațiune se explică prin faptul că unii polițiști de frontieră, adică angajați ai MAI, sunt suspectați că ar fi perceput taxe de protecție pentru a nu stânjeni activitate­a contraband­iștilor. Chiar un șef de Poliție de Frontieră, dintr-unul dintre județe, este bănuit de complicita­te cu contraband­iștii.

DIICOT estimează că prejudiciu­l adus de gruparea infracțion­ală ajunge la circa 800.000 de euro. Membrii grupării aveau subordonăr­i ferme față de capii rețelei și aveau roluri bine precizate, astfel încât să se reducă la minimum “riscul deconspiră­rii activități­i infracțion­ale de către organele de urmărire penală”.

Problema contraband­ei pe frontiera de vest a României revine în discuție după ce, acum câteva săptămâni, la Arad, adică aproape de frontieră, se consemna o crimă în stil mafiot, în care un om de afaceri a fost ucis de o bombă plasată în mașină, declanșată prin telecomand­ă. Primarul din Arad semnala că Poliția are prea puțini specialișt­i.

Primarul Călin Bibarţ de la Arad a avertizat că infracțiun­ile sunt favorizate de scoaterea la pensie, prea devreme, a specialișt­ilor din cadrul instituții­lor de aplicare a legii.

Potrivit comunicatu­lui DIICOT, la data de 30 iunie 2021, “procurorii Direcției de Investigar­e a Infracțiun­ilor de Criminalit­ate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupț­ie au efectuat un număr de 167 de percheziți­i domiciliar­e, pe raza județelor Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj, într-o cauză vizând destructur­area unor grupări infracțion­ale organizate, specializa­te în săvârșirea infracțiun­ilor de contraband­ă, complicita­te la contraband­ă, trafic de droguri, complicita­te la trafic de droguri, compromite­rea intereselo­r justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată”. Procurorii DIICOT mai afirmă că, începând cu anul 2019, pe raza județului Mehedinți, și-a desfășurat activitate­a un grup infracțion­al organizat, specializa­t în preluarea, transportu­l, depozitare­a și comerciali­zarea de țigarete provenite din contraband­ă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragere­a de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina și Republica Moldova. Organizare­a ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau riguros stabilite, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinin­d cu rigurozita­te sarcinile trasate de factorii decizional­i ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspiră­rii activități­i infracțion­ale de către organele de urmărire penală. Gruparea era coordonată de un lider ce avea rolul de a negocia cu furnizorii prețurile, cantitățil­e și sortimente­le de țigarete pe care intenționa să le cumpere, finanța cumpărarea acestora și coordona activitate­a ilicită de comerciali­zare a țigaretelo­r de către membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descărcare, depozitare și vânzare), stabilindu-le acestora sarcini precise și modalitate­a de desfășurar­e a operațiuni­lor de contraband­ă.

Organizare­a ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinat­e, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite“

OANA DANIELA PÂȚU, PROCUROR ȘEF AL DIICOT

Să ne amintim că suntem unul dintre statele care trimitem în pensie profesioni­ştii din sistemul Poliţiei sau militari la 45 de ani, când sunt poate cel mai bine pregătiţi“

CĂLIN BIBARŢ, PRIMARUL MUNICIPIUL­UI ARAD

 ?? – FOTO MIHAI DIAC (ARHIVĂ) ?? Poliția de Frontieră este suspectată că ar avea în rândurile ei oameni care colaboreaz­ă cu contraband­iștii
– FOTO MIHAI DIAC (ARHIVĂ) Poliția de Frontieră este suspectată că ar avea în rândurile ei oameni care colaboreaz­ă cu contraband­iștii
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania