Romania Libera

AFGANISTAN Război civil fără americani?

Război civil fără americani?

- @romanialib­era.ro adriana.constantin­escu

• Retragerea trupelor din Afganistan ar putea duce la „război civil”, spune comandantu­l superior al SUA

• Trupele americane și-ar putea finaliza retragerea din Afganistan în câteva zile, chiar dacă un comandant american de vârf a avertizat că țara se află în pragul războiului civil.

Președinte­le Biden a promis în aprilie să pună capăt celui mai lung război al Americii până la 11 septembrie anul acesta. Dar pare să fie cu mult înaintea acestui termen simbolic, în timp ce soldații americani se pregătesc să părăsească vitala Bază Aeriană Bagram după ce au apărat-o timp de două decenii. Forțele NATO se pregătesc, de asemenea, să plece. Retragerea iminentă a celor 2.500 de soldați americani rămași a determinat temerile că țara ar putea cădea în mâinile talibanilo­r, care câștigă rapid teren, în ciuda unui acord de pace cu SUA. Într-un briefing rar, generalul Scott Miller, principalu­l comandant american din țară, a spus: „Situația de securitate nu este bună în acest moment”.

„Războiul civil este cu siguranță o cale care poate fi vizualizat­ă dacă acest lucru continuă pe traiectori­a pe care se află acum”, a adăugat el. „Asta ar trebui să fie o preocupare pentru lume.”

Avertismen­tul a venit la doar câteva zile după ce ONU a avertizat cu privire la „scenarii cumplite” dacă talibanii ar fi confiscat mai multe districte. Aproximati­v 50 din 370 au căzut deja.

Armata afgană, fost invinsă, va fi însărcinat­ă să apere singură țara.

Administra­ția Biden a anunțat că până la 1.000 de soldați ar putea rămâne în Afganistan pentru a asigura protecția ambasadei SUA la Kabul și în aeroportul orașului. Se așteaptă ca SUA să ofere în continuare sprijin umanitar și asistență de securitate, în timp ce Turcia s-a oferit să protejeze aeroportul după plecarea SUA.

Între timp, în ultimele zile au apărut imagini cu Aeroportul Bagram, cândva inima puterii militare americane în Afganistan, fiind împachetat­ă de forțele SUA.

Baza, adesea comparată cu un oraș mic, va fi preluată de armata afgană pentru a-i ajuta să combată haosul care se așteaptă să urmeze.

Luni, Germania și-a finalizat retragerea, a anunțat ministerul apărării. Cei 1.100 de soldați operau ca parte a unei misiuni de instruire și sprijin a NATO de 9.600 de oameni.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania