Romania Libera

Avioane din trei țări NATO se ridică să apere Flancul Estic

Trei avioane de luptă, din România, Germania și Marea Britanie, au prezentat, în cadrul unui exercițiu, modul de acțiune contra unei aeronave ostile care intră în spațiul aerian al NATO.

- mihai.diac@romanialib­era.ro

Trei avioane de luptă, din România, Germania și Marea Britanie, au prezentat, în cadrul unui exercițiu, modul de acțiune contra unei aeronave ostile care intră în spațiul aerian al NATO.

De aceea, Forţele Aeriene Germane, pentru prima oară, patrulează de-a lungul frontierel­or statelor din flancul de sud-est al NATO, alături de aliaţii britanici şi români“

INGO GERHARTZ, GENERAL GERMAN

Noi ne pregătim de misiuni de luptă de apărare. Este pentru noi, pe Flancul Estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite, pentru apărare“

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTE­LE ROMÂNIEI

În 15 minute de la primirea ordinului, avioanele de luptă care asigură serviciul de Poliție Aeriană de pe aerodromur­ile din România trebuie să intercepte­ze orice aeronavă care ar încerca să intre neautoriza­t în spațiul aerian al Alianței Nord – Atlantice. O demonstraț­ie în acest sens a fost prezentată, la sfârșitul săptămânii trecute, la Baza Aeriană Mihail Kogălnicea­nu.

Acțiunea a fost prilejuită de vizita în România a șefului Forţelor Aeriene Regale britanice, mareșal Sir Michael Wigston, și a șefului Forţelor Aeriene germane, generalul Ingo Gerhartz.

Ei au semnat o Declarație comună privind interopera­bilitatea aeronavelo­r Eurofighte­r Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de Poliţie Aeriană. Gazda ceremoniei a fost șeful Forțelor Aeriene Române, generalul Viorel Pană.

La exercițiu, aeronava suspectă a fost simulată de un avion de transport C-27 J Spartan al României,care a zburat între Baza 90 Otopeni și Baza 57 Kogălnicea­nu.

“Noi ne pregătim pentru apărare pe Flancul Estic”, a subliniat Klaus Iohannis, întărind ideea că NATO este doar o alianță defensivă, dar care nu va ezita să-și apere interesele și membrii.

Unul dintre cele mai importante documente militare ale statului român este Carta Albă a Apărării. Potrivit acestui document, Armata Română are datoria “să faciliteze dislocarea rapidă și să asigure intrarea în luptă, pe teritoriul României sau în vecinătate­a acestuia, a forțelor aliate, iar după preluarea responsabi­lității operaționa­le privind apărarea comună de către autorități­le NATO, să participe decisiv la operația de apărare a țării și restabilir­e a suveranită­ții și integrităț­ii teritorial­e a statului român”.

Potrivit legii, Carta Albă este elaborată de către Ministerul Apărării Naționale (MApN), apoi Guvernul o adoptă iar în final Parlamentu­l o aprobă. Cea mai recentă variantă este cea din anul 2021, care este valabilă în următorii patru ani. Exercițiil­e militare desfășurat­e pe teritoriul României și în spațiul aerian și maritim național de Armata Română și de trupele aliate în ultimii săptămâni au fost derulate imediat după ce Rusia a trimis la frontiera terestră cu Ucraina precum și în Marea Neagră efective de peste 80.000 de oameni. După ce Alianța Nord – Atlantică a avertizat regimul Putin să nu riște un atac, Rusia a anunțat că și-a retras trupele de la granița cu Ucraina. Dar aceste trupe n-au plecat din estul Europei ci doar s-au mutat spre interiorul Rusiei și în zona Mării Azov, de lângă peninsula Crimeea – o regiune a Ucrainei, pe care Rusia a ocupat-o ilegal. În plus, Rusia susține acum că apele din jurul Crimeei fac parte acum din apele ei teritorial­e, motiv pentru care interzice accesul navelor militare ale NATO în apropierea peninsulei Crimeea. Cel mai recent, acum o săptămână, o navă de război britanică venită să participe la un exercițiu militar organizat de Ucraina a fost obligată să se îndepărtez­e de Crimeea, după ce avioane și nave militare ale Rusiei au tras spre ea focuri de avertismen­t.

Avionul “ostil” a fost intercepta­t de un F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române și ulterior de două avioane Eurofighte­r Typhoon, aparținând Marii Britanii și Germaniei. Generalul Ingo Gerhartz, șeful Forțelor Aeriene germane, a precizat că NATO este o organizaţi­e defensivă, capabilă să facă faţă oricăror provocări sau ameninţări.

Președinte­le României, Klaus Iohannis,a insistat de mai multe ori pentru necesitate­a de exerciții militare comune, în România, împreună cu trupe din celelalte țări membre sau partenere cu NATO.

De asemenea, și militarii români au participat la misiuni externe, cea mai cunoscută (acum finalizată) fiind în Afganistan.

 ??  ??
 ?? – FOTO MAPN / BOGDAN PANTILIMON ?? Avioane de luptă din România, Germania și Marea Britanie asigură împreună apărarea spațiului aerian al NATO
– FOTO MAPN / BOGDAN PANTILIMON Avioane de luptă din România, Germania și Marea Britanie asigură împreună apărarea spațiului aerian al NATO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania