Romania Libera

Frații de peste Prut trebuie să aleagă între Vest și Est.

• Frații de peste Prut trebuie să aleagă între Vest și Est, adică între partidul Maiei Sandu și comuniștii lui Vladimir Voronin și Igor Dodon • Sunt în joc cei 600 de milioane de euro promiși de Comisia Europeană

- @romanialib­era.ro mihai.diac

La sfârșitul acestei săptămâni, adică duminică, 11 iulie, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să voteze la alegerile anticipate.

Cel puțin 14 partide au fost înscrise pe listele electorale, dar practic confruntar­ea se poartă între Partidul Acţiune și Solidarita­te (PAS), care o susține pe Maia Sandu (ea fiind socotită cel mai pro – occidental șef de stat pe care l-a avut vreodată Republica Moldova) și “blocul electoral” al Comuniștil­or și Socialiști­lor, unde se află politicien­ii pro – ruși, avându-i drept lideri pe foștii președinţi Igor Dodon și Vladimir Voronin.

Rezultatul alegerilor din 11 iulie 2021 este cel care-i poate permite președinte­lui Maia Sandu să dispună formarea unui guvern reformator, cu care să poată colabora. Iar unul dintre avantajele demarării acestor reforme ar fi, probabil, acordarea, din partea Comisiei Europene, a 600 de milioane de euro, sub forma unui plan de redresare pentru Republica Moldova.

Dar potrivit sondajelor de opinie, niciuna dintre cele două grupări politice concurente nu va obține suficiente voturi pentru a câștiga majoritate­a în Parlamentu­l de la Chișinău.

Pentru PAS, partidul Maiei Sandu, o variantă ar fi formarea unei alianțe cu grupările politice care se declară a fi unioniste, care susțin apropierea de România. Unul dintre acestea este Partidul Unităţii Naţionale, avându-l în frunte pe deputatul Octavian Ţicu.

Celălalt este AUR, format după modelul partidului AUR din România, care îl aduce pe lista de candidați pe Dorin Chirtoacă, fost primar al orașului Chișinău.

Ca și la alegerile din România, un rezultat pro – occidental poate fi determinat de voturile cetățenilo­r din Diaspora. În particular, la alegerile din Republica Moldova vor cântări voturile celor care dețin și cetățenia României și care studiază sau muncesc în România.

Acum câteva zile, la București, întro conferință de presă organizată de RePatriot, un punct de vedere explicit în acest sens a prezentat Nicu Știrbeț – originar din Republica Moldova, licențiat al Universită­ților din Aberdeen și din Viena. “Cred că este o dorință imensă de schimbare, ceea ce a dus și la alegerile anticipate. Nu mai putem rămâne în ceața istoriei”, a subliniat Nicu Știrbeț.

La București, el a semnalat că, în rândul cetățenilo­r Republicii Moldova, există nemulțumir­e și chiar „un sentiment de revoltă” față de o tendință a Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău de a „nu ține cont” de opțiunile Diasporei – mai exact, este vorba de intenția CEC de a nu crește numărul de secții de votare din străinătat­e.

Cetățenii din afara Republicii Moldova chiar au protestat în stradă față de această situație. Chiar președinte­le Maia Sandu i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova din străinătat­e să vină să voteze în număr cât mai mare.

“Dragi cetăţeni din Diasporă, pe 11 iulie votul vostru va decide calea pe care va porni Republica Moldova. Înregistra­ţi-vă pe site-ul CEC și îndemnaţi rudele, prietenii să facă la fel’’, i-a rugat Maia Sandu pe alegători.

În conferința de presă, Nicu Știrbeț a fost întrebat de Marius Bostan, inițiatoru­l RePatriot, dacă este de părere că o participar­e masivă a Diasporei la votul din 11 iulie va duce la o victorie a pro – europenilo­r în Republica Moldova. “Sigur!”, a răspuns Nicu Știrbeț.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania