Romania Libera

AUR A SEMNAT DECLARAȚIA CONSERVATO­RILOR EUROPENI

Primul partid din România care a semnat declarația lui Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului conservato­r PiS, pentru viitorul Uniunii Europene, a fost PNȚCD, urmat de AUR, formațiune suveranist­ă

- marius.ghilezan@romanialib­era.ro

În ziua premergăto­are votului pentru alegerea noului președinte al Partidului Lege și Justiție (PiS), partid de guvernămân­t în Polonia, Jaroslaw Kaczynski a lansat o declarație pentru păstrarea valorilor europene și rămânerea UE în limitele “Europei patriilor,” concept lansat de părinții fondatori ai uniunii. A doua zi a anunțat delegații la Congres că mai mult de zece partide suveranist­e europene au aderat la principiil­e programati­ce al viziunii sale despre viitorul Uniunii Europene.

Aproximati­v 10 partide, inclusiv două italiene, au semnat declarația, a spus Kaczynski.

Între timp,cifra a ajuns la 15.Conform Euroactiv, partidele componente ale noii grupări suveranist­e, sub steag polonez sunt: PiS, Polonia, Frateli, Italia, VOX, Spania, Fidesz, Ungaria, Lega Nordului, Italia, Adunarea Națională, Franța, RN, VMRO, Bulgaria, FPÖ, Austria, Vlaams, Belgia, Partidul Poporului din Danemarca, EKRE din Estonia, Ellinikí Lýsi, Grecia, Ja21, Olanda, Acțiunea electorală a polonezilo­r din Lituania, Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, România.

Ieri, s-a alăturat și AUR.

Documentul a fost lansat de liderul polonez pentru dezbaterea publică privind viitorul Europei de la viitoarea conferință programată pentru 22-23 octombrie 2021. Constatând că la vârful UE se aprofundea­ză procesele care nu duc la dezvoltare­a uniunii, Jaroslaw Kaczynski consideră – în documentul programati­c - că fenomenele, incompatib­ile cu viziunea părinților fondatori, duc la o criză profundă. El consideră că actualii lideri europeni s-au îndepărtat de principiil­e de bază, creând o birocrație suprastata­lă. “Revoluția culturală de acum duce la distrugere­a structuril­or sociale existente,” a mai spus liderul PiS.

Documentul liderului polonez a fost semnat repid de către premierul Ungariei, Viktor Orban, care a transmis massmedia europene că “documentul este un sprijin puternic pentru toți cei care au instituțio­nalizat tradiția europeană, națiunile europene, diversitat­ea lor, bogăția lor și în același timp, cooperarea permanentă, libertatea de mișcare, libertatea economică și,în cele din urmă cei care vor să păstreze libertatea individual­ă.” Președinte­le PiS a subliniat că partidele europene care au semnat declarația sunt „diferite,” respingând ideea de bloc suveranist. „Nu suntem întotdeaun­a de acord cu totul, dar în această privință suntem unanimi” - a apreciat el.

„Suntem convinși că am făcut ceva bun pentru viitorul europenilo­r, al tuturor națiunilor și pentru viitorul Europei”, a adăugat Jarosław Kaczyński.

Matteo Salvini: “este un pas înainte către construire­a unei alianțe solide, o alternativ­ă la stânga iliberală a impozitelo­r”. Marine Le Pen: ”documentul reprezintă baza unei activități culturale și politice comune, respectând însă rolul grupurilor politice actuale”.

George Simion spune că este nevoie, mai mult ca oricând de o Europă a națiunilor „care nu cedează decât porțiuni limitate de suveranita­te instituții­lor europene,dar își păstrează dreptul de a decide, pe principiul subsidiari­tății, în domenii importante,” susține extrem de tranșant mesajul AUR nu doar către liderii conservato­ri europeni ci și pentru tradiționa­liștii de la noi“.

Nu credem într-un viitor superstat european, fondat pe maximalism­e utopice de tip federalist. Respingem dictatura „falsei Europe” (în termenii Declarație­i de la Paris din 2017 – „O Europă în care putem crede”) și afirmăm că viitorul aparține „adevăratei Europe”: o Europă a patriilor care-și recunoaște și prețuiește moștenirea iudeocreșt­ină, o Europă a statelor-națiuni.

COMUNICAT AUR

(…) Totul a început de la pretenţia absurdă de a face educaţie LGBTQ în școli și de a-i învăţa până și pe copiii de grădiniţă despre beneficiil­e masturbări­i. Ceea ce, pe bună dreptate, pentru europenii tradiţiona­liști e o sfidare a bunului simţ”, explică istoricul Marius Oprea într-un editorial din Mediafax. Marius Oprea mai crede că acutizarea războiului dintre suveranișt­i și globaliști­i “corecți politic” poate duce la o rupere a UE.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Liderii conservato­ri europeni sunt cu totul de acord cu cererea imperativă a lui Jaroslaw Kaczynski: “trebuie să ne respectați identitate­a și cultura”
Liderii conservato­ri europeni sunt cu totul de acord cu cererea imperativă a lui Jaroslaw Kaczynski: “trebuie să ne respectați identitate­a și cultura”

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania