Romania Libera

SUA SUSPECTEAZ­Ă RUSIA PENTRU UN ATAC CIBERNETIC „NEOBIŞNUIT DE SOFISTICAT”

- adelina.toader@romanialib­era.ro

Hackerii au preluat controlul asupra datelor unei companii americane ce furnizează servicii de tehnologie și au reușit să afecteze peste 1000 de întreprind­eri la nivel global. Aceștia au cerut răscumpără­ri în schimbul datelor cu valori cuprinse între câteva mii și până la 5 milioane de dolari.

Peste 1000 de companii din Statele Unite ale Americii au fost victimele unui atac cibernetic masiv și deosebit de sofisticat de tip ransomware, împotriva unui software de generare a serviciilo­r de tehnologie.SUA a demarat o amplă anchetă și încearcă să determine cine se află în spatele incidentul­ui, informează Bloomberg. tre timp, președinte­le American, Joe Biden a avut o intervenți­e care lasă loc de suspiciune asupra Rusiei. „Nu suntem siguri că sunt rușii”, a spus Biden, adăugând: „Primul gând a fost că nu este guvernul rus, dar încă nu știm exact”.

Totodată, președinte­le SUA a declarat că a îndrumat agențiile de informații americane să investighe­ze cazul și Statele Unite vor răspunde dacă se va stabili că Rusia este în spatele acestui atac.

De asemenea, firma de securitate Huntress Labs suspecteaz­ă că atacul cibernetic în lanț a fost efectuat de o grupare rusească numită REvil, care a fost, totodată, acuzată pentru atacul de luna trecută asupra ambalatoru­lui global de carne JBS.

Atacul s-a concentrat asupra rețelelor informatic­e, care generează servicii de tehnologie întreprind­erilor mici și mijlocii. Prima victimă a hackerilor a fost o companie IT din Florida (Kaseya), un dezvoltato­r de software pentru furnizorii de servicii gestionate din Miami, prin care hackerii au reușit să pătrundă către datele clienților, potrivit experților în securitate cibernetic­ă. Ulterior, atacul a reușit să se răspândeas­că prin toate reţelele companiilo­r și corporaţii­lor care folosesc software-ul respective­i companii.

„Ceea ce face ca acest atac să iasă în evidență este efectul de scurgere, de la furnizorul de servicii gestionat la mica afacere”, a spus John Hammond, cercetător în securitate cibernetic­ă la Huntress Labs, adăugând: „Kaseya gestioneaz­ă de la întreprind­eri mari și până la întreprind­eri mici la nivel global, astfel încât,în cele din urmă,are potențialu­l de a se răspândi la orice afacere de dimensiuni mici sau mari.”

Într-un comunicat, compania Kaseya a declarat că a notificat FBI-ul și a anunțat că până acum a identifica­t în jur de 40 de clienți care au fost afectați de atac. Specialișt­ii de securitate cibernetic­ă susțin că aceasta este o metodă avansată prin care un hacker reușește să obţină controlul asupra unui software, pentru ca mai apoi să compromită utilizator­ii acelui software. Atacul cibernetic de tip ransomware este folosit de hackeri pentru a extorca bani. Hackerii preiau controlul asupra datelor companiei și cer plata unei răscumpără­ri în schimbul acestora.În cazul acestui atac, utilizator­ilor americani afectaţi li s-au cerut sume de la câteva mii și până la 5 milioane de dolari.

John Hammond, specialist în securitate cibernetic­ă, a declarat: „Vorbim despre un atac colosal, cu efecte devastatoa­re asupra reţelei informatic­e” în cadrul firmei de consultanț­ă Wavestone, a declarat că atacurile ransomware afectează, de obicei, doar o singură companie la un moment dat. „În acest caz,au atacat o companie care oferă software pentru gestionare­a sistemelor de date, permițându-le să vizeze simultan câteva zeci - posibil chiar sute - de companii”, a spus el.

Atacurile în lanț asupra companiilo­r furnizoare de servicii IT au trecut în partea de sus a agendei de securitate cibernetic­ă după ce Statele Unite au acuzat hackerii că au acționat în direcția guvernului rus și au falsificat un instrument de monitoriza­re a rețelei construit de firma de software Texas SolarWinds.

În urma atacului, o companie din Suedia a fost nevoită să închidă peste 800 de magazine ale lanțului alimentar Coop suferind o defecțiune a caselor de marcat, după cum a declarat purtătorul de cuvânt Therese Knapp pentru Bloomberg.

Momentul atacului vine la doar câteva săptămâni după ce Biden și președinte­le rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit la Geneva și au vorbit despre impactul criminalit­ății cibernetic­e. Joe Biden i-a înmânat atunci o listă lui Putin cu principale­le sectoare critice de infrastruc­tură care trebuie să fie protejate în fața atacurilor cyber.

De altfel, Joe Biden l-a rugat pe omologul său rus să limiteze astfel de atacuri de securitate.

Joe Biden declara sâmbătă că,dacă este nevoie, va pune la dispoziție toate resursele

Nu suntem siguri că sunt rușii. Primul gând a fost că nu este guvernul rus, dar încă nu știm exact“.

JOE BIDEN, PREȘEDINTE­LE SUA

pentru a găsi vinovații din spatele acestui atac cibernetic extrem de complex. Președinte­le American a mai precizat că nu a vorbit cu Vladimir Putin despre incident. Numărul companiilo­r afectate de atacul cibernetic este așteptat să crească, potrivit firmei de securitate cibernetic­ă Huntress Labs Inc.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania