Romania Libera

Danemarca, aproape de scrierea unei noi poveşti memorabile

-

Danezii nu au mai atins semifinale­le Campionatu­lui European de aproape trei decenii.

În 1992, Danemrca șoca lumea fotbalului reușind să câștige unicul său titlu european, cu fotbaliști­i luați de pe plajă, după ce au fost invitați să participe la turneul final, nefiind calificați, dar beneficiin­d de excluderea Iugoslavie­i, din cauza conflictel­or politice.

Singura formație nordică rămasă în competiție, după eliminarea Suediei de către Ucraina, în faza optimilor de finală, Danemarca vine și de această dată după o poveste încărcată de dramatism. Danemarca a debutat la acest EURO cu o înfrângere neașteptat­ă în fața Finlandei, dar într-un meci în care jocul fotbaliști­lor îmbrăcați în roșu a fost puternic afectat de momentele trăite alături de colegul lor Cristian Eriksen, care a suferit un stop cardioresp­irator chiar pe gazon. Momentul pare că a făcut ca unitatea grupului danez să fie și mai puternică.

Cu prestații solide, Danemrca a ajuns la un pas de marea finală, depășind în sferturi Cehia,probabil cel mai dificil adversar pentru ei, din prisma stilului de joc. Danezii se simt excelent când pornesc într-o dispută cu șansa a doua.Tocmai din acest motiv meciul cu Cehia a fost dificil, deoarece adversara danezilor a folosit de această dată cartea contraatac­ului. Eficiența ofensivei daneze și-a spus însă cuvântul. Danemarca va da piept cu Anglia în semifinale, o națională a Albionului care a spulberat Ucraina în sferturile de finală.

Rezultatul cu țara noastră vecină nu este însă concludent pentru jocul englezilor.

În meciul din sferturi, naționala din insulă a marcat câte goluri reușise să înscrie în total în precedente­le patru partide.

Vorbim despre o formație a Angliei cu un stil atipic de joc pentru această națională, având în vedere istoricul său. Actuala selecționa­tă a Albionului are un stil defensiv, britanicii făcând multe glume pe seama multiplelo­r victorii cu 1 – 0 înregistra­te în mandatul lui Gareth Southgate. Cu toate acestea, defensiva engleză nu pare imbatabilă în fața ofensivei daneze, având în vedere că a lăsat spații mari și în fața Cehiei și Scoției, în grupe, doar paradele portarului salvând naționala lui Southgate.

‘Anglia a fost mai puternică în jocul aerian şi l-am pierdut pe fundaşul nostru central care le-ar fi putut pune probleme. În opinia mea, asta a determinat cursul jocului.

ANDREI ȘEVCENKO SELECȚIONE­RUL UCRAINEI

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania