Romania Libera

Doi dintre răniții de la Midia au fost trimiși în Germania

Două dintre persoanele grav rănite în explozia de la rafinăria Midia au fost transporta­te, ieri, din România în Germania, cu un avion militar pus la dispoziție de Armata Română.

- mihai.diac@romanialib­era.ro

Două dintre persoanele grav rănite în explozia de la rafinăria Midia au fost transporta­te, ieri, din România în Germania, cu un avion militar pus la dispoziție de Armata Română.

Oaeronavă de transport tip C-27J Spartan, a Forţelor Aeriene Române, a executat, ieri, o misiune umanitară spre Germania. Avionul a zburat pe ruta Otopeni – Offenbach – Otopeni pentru a transporta în regim de urgență doi pacienți care au suferit arsuri în explozia care s-a produs la rafinăria Petromidia. Aeronava a decolat de la Baza 90 Transport Aerian,a MApN.Echipa medicală care a monitoriza­t pacienții pe timpul zborului a fost formată din specialișt­i din cadrul UPU-SMURD București și de la MApN.

La acest zbor, avionul Spartan a fost special configurat pentru misiuni medicale. Încă de la momentul când Ministerul Apărării Naționale a decis să cumpere aceste tipuri de aeronave se știa că ele trebuie să fie apte să execute și misiuni de transport al răniților. Misiunea a fost aprobată de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, la cererea Departamen­tului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de secretarul de stat Raed Arafat, din Ministerul de Interne. În explozia de vineri a fost ucis un om iar mai multe persoane au fost rănite. Pentru salvarea acestora din urmă s-au mobilizat forțe din cadrul companiei, precum și din partea MApN și MAI, iar premierul Cîțu a anunțat că se va face tot posibilul pentru a fi recuperați și că a discutat chestiunea cu ministrul Sănătății și cu șeful DSU.

Unul dintre efectele exploziei din județul Constanța a fost pericolul de poluare, această problemă fiind gestionată în primul rând de Ministerul Mediului. Ministrul Tanczos Barna a explicat că,vineri,din cauza temerilor privind riscul unei noi explozii, inițial comisarii Gărzii Naționale de Mediu n-au avut permisiune­a să intre în zonă.

Ministrul a recunoscut că “impactul asupra mediului poate fi major” și trebuie cercetat și monitoriza­t de reprezenta­nții Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale de Mediu.

Rafinăria Petromidia din județul Constanța se află în zona Midia – Năvodari, pe malul mării, fiind considerat­ă cel mai mare obiectiv economic de acest tip din România.

Înainte de 1989 a aparținut statului român iar ulterior a intrat în proprietat­ea companiei Rompetrol Group, care a fost preluat în final de grupul KMGI.

Explozia de vineri s-a declanșat în cadrul unei instalaţii de hidrofinar­e petrol motorină. Imediat după aceea, toate procesele tehnologic­e din cadrul rafinăriei au fost sistate, a anunțat compania deținătoar­e. „În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalaţie­i de hidrofinar­e petrol motorină (HPM). Conform proceduril­or interne de gestionare a situaţiilo­r de criză, procesele tehnologic­e din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiţii de siguranţă”, a transmis proprietar­ul rafinăriei. Inspectora­tul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a trimis imediat la locul accidentul­ui opt autospecia­le de stingere, două ambulanţe SMURD și o unitate de terapie intensivă mobilă. Pentru “optimizare­a acţiunilor de răspuns” s-a decis ulterior și trimiterea de forţe din alte județe: de la ISU Călărași – două autospecia­le de stingere, de la ISU Ialomiţa – două autospecia­le, de la ISU Tulcea – două autospecia­le, iar de la ISU Brăila – două autospecia­le de stingere și un autocamion cu 2.000 de litri de substanţă de stingere. Întreaga operațiune a fost coordonată de șeful IGSU, generalul de pompieri Dan Iamandi.

Dintre angajații rafinăriei, unul a decedat, iar trei persoane rănite au fost internate în spital. Dintre cei trei răniți, doi sunt cei care au fost transporta­ți ieri, pentru tratament medical, în Germania. Costul tratamentu­lui în străinătat­e va fi suportat de proprietar­ul rafinăriei.

Am solicitat să beneficiez­e de cea mai bună îngrijire în țară, iar dacă transferul lor în străinătat­e este o soluție mai bună, trebuie demarată procedura“

FLORIN CÎȚU, PRIM-MINISTRU

Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului un laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului“

TANCZOS BARNA, MINISTRUL MEDIULUI

 ??  ??
 ?? – FOTO MAPN ?? Pentru a duce răniții din România în Germania, avionul militar Spartan a fost speciat reconfigur­at pentru necesități medicale
– FOTO MAPN Pentru a duce răniții din România în Germania, avionul militar Spartan a fost speciat reconfigur­at pentru necesități medicale
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania