Romania Libera

O nouă etapă pentru imperiul construit de Jeff Bezos.

Jeff Bezos a renunțat, ieri, la funcția de director general al companiei Amazon, la 27 de ani după ce a fondat-o. Așa cum a anunțat încă din luna februarie, el va rămâne președinte executiv și cel mai mare acționar al companiei.

- adelina.toader@romanialib­era.ro

Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă, a transforma­t în decursul a 27 de ani Amazon.com Inc. dintr-o companie dezvoltată într-un garaj, într-un colos a cărui putere și influență reverberea­ză în numeroase industrii.

Valoarea companiei și averea lui Jeff Bezos au explodat în ultimii ani, pe măsură ce cumpărătur­ile online, activitate­a principală a Amazon, au fost la mare căutare. Capitaliza­rea bursieră a Amazon se ridică în prezent la 1.770 miliarde de dolari. Compania domină retailul online, unde reprezintă aproximati­v 41% din totalul vânzărilor online, potrivit firmei de cercetare eMarketer.

Compania a introdus, de asemenea, servicii de cloud computing și a devenit o forță în industria publicitar­ă, unde acum concurează cu titanii publicitar­i Google și Facebook Inc.În ultimii ani,Amazon și-a făcut simțită tot mai mult prezența în viața de zi cu zi a americanil­or prin serviciile sale de streaming și dispozitiv­ele inteligent­e, categorii în care și-a menținut controlul chiar și în timp ce concurența s-a încins.

Dar creșterea explozivă a companiei a sporit atenția autorități­lor de reglementa­re. Lipsa celui mai bogat om de pe Pământ la conducerea companiei ar putea ajuta Amazon la o mai bună rezistență în fața problemelo­r de reglementa­re. Totodată, pasul în spate făcut de Bezos l-ar putea ajuta pe acesta să se izoleze de criticile unor parlamenta­ri.

Pentru Jeffe Bezos 5 iulie a fost ultima sa zi în funcția de CEO al companiei. Deși va avea un rol mai puțin public, Bezos rămâne președinte executiv al companiei și va avea în continuare o influență importantă asupra Amazon (AMZN), fiind cel mai mare acționar individual al companiei, un mentor de lungă durată al directorul­ui executiv și cu un loc de seamă în boardul companiei. Începând cu luna trecută, Bezos deținea 51,2 milioane de acțiuni, aproximati­v 10% din acțiunile obișnuite ale Amazon, mult mai mult decât următorul cel mai mare acționar, Vanguard

Group, care deține aproximati­v 6,5%, potrivit CNN.

„Probabil că va rămâne implicat, deși nu se va mai ocupa de activități­le zilnice, se va putea concentra în schimb pe inițiative­le la nivel de companie și pe produse și servicii noi”,a declarat Daniel Elman,analist tehnologic global la firma de cercetare de piață Nucleus Research. Administra­rea zilnică a companiei îi va reveni fostului șef al Amazon Cloud Web Computing (AWC),Andy Jassy.Potrivit informații­lor din presa internațio­nală, noul CEO va fi remunerat cu 175.000 de dolari, la care se adaugă 45,3 milioane de dolari în acţiuni acordate anterior, pe care le-a dobândit în 2021, și 41,5 milioane de dolari în acţiuni pe care le-a obţinut în 2020. Totodată, va primi acţiuni suplimenta­re la Amazon de peste 200 milioane de dolari, care vor fi plătite într-un termen de 10 ani.

Ce planuri are miliardaru­l

Fondatorul Amazon a anunțat că va păși într-o viață care include explorarea spațiului, filantropi­a și cheltuieli­le pentru imobiliare și noi „jucării”. Contul de Instagram al miliardaru­lui dezvăluie că are deja o multitudin­e de interese cu care își dorește să-și ocupe timpul.Cu o avere personală de peste 200 de miliarde de dolari, Jeff Bezos se va axa pe noi inițiative, potrivit Reuters.

Fan SF, Jeff Bezos are în plan o călătorie în spațiu, la bordu capsulei New Shepard, împreună cu cel mai bun prieten și fratele său, Mark, în această lună, mai exact pe 20 iulie.

În plus,Jeff Bazos a precizat conform presei internațio­nale că prioritară va fi compania sa de nave spaţiale - Blue Origin în care a investit miliarde de dolari pentru a promova turismul în spațiu.

Totodată, miliardaru­l deține din 2013 și publicația The Washington Post, iar recent Amazon a cumpărat studiouril­e MCM, semn că miliardaru­l este interesat și de industria filmului.

Jeff Bezos a mai anunțat că își dorește să se axeze pe acțiuni filantropi­ce, iar atenția lui se îndreaptă, totodată, și către schimbăril­e climatice, pentru care a creat Bezos

Probabil că Jeff Bezos va rămâne implicat, deși nu se va mai ocupa de activități­le zilnice, se va putea concentra în schimb pe inițiative­le la nivel de companie și pe produse și servicii noi“.

DANIEL ELMAN, ANALIST TEHNOLOGIC GLOBAL ÎN CADRUL NUCLEUS RESEARCH.

Earth Fund, cu o valoare de 10 miliarde de dolari pentru a sprijini oamenii de știință, activiștii și organizați­ile caritabile care lucrează pentru a rezolva criza climatică.

Bezos a definit mult timp cultura Amazon, prin stabilirea unor valori de afaceri diferite, axate pe obsesia pentru client, dar și prin ideile sale inovatoare.

 ??  ??
 ?? TWITTER ?? CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, anunță lansarea Blue Moon, vehiculul de aterizare pe Lună, în timpul unui eveniment Blue Origin din Washington, D.C., în 2019.
TWITTER CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, anunță lansarea Blue Moon, vehiculul de aterizare pe Lună, în timpul unui eveniment Blue Origin din Washington, D.C., în 2019.
 ?? SEATTLE CITY COUNCIL FROM SEATTLE ?? Jeff Bezos la deschidere­a Amazon Spheres din Seattle, în 2018.
SEATTLE CITY COUNCIL FROM SEATTLE Jeff Bezos la deschidere­a Amazon Spheres din Seattle, în 2018.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania