Romania Libera

CITY INSURANCE, UN CAZ WIRECARD ÎN ROMÂNIA?

Potrivit informații­lor obținute de cotidianul național “România liberă”, insolvența City Insurance s-ar putea transforma într-un scandal similar cu cel legat de Wirecard, în Germania.

- laurentiu.musoiu@romanialib­era.ro

Potrivit informații­lor obținute de cotidianul național “România liberă”, insolvența City Insurance s-ar putea transforma într-un scandal similar cu cel legat de Wirecard, în Germania. Un cont bancar al asigurator­ului care are încheiate cele mai multe polițe auto din România, City Insurance, în care trebuiau să se regăsească 20 de milioane de euro este de negăsit, potrivit informații­lor obținute de cotidianul național “România liberă” de la surse din piața de asigurări.

Un cont bancar al asigurator­ului care are încheiate cele mai multe polițe auto din România, City Insurance, în care trebuiau să se regăsească 20 de milioane de euro este de negăsit, potrivit informații­lor obținute de cotidianul național “România liberă” de la surse din piața de asigurări.

Odată cu acest cont,au dispărut și rezervele pe care City Insurance pretindea că le deținea.

Modelul nemțesc

Un scandal similar a fost iscat în Germania, cu Wirecard, unde s-a spus că a fost,de asemenea, declarat un cont fictiv în Filipine. Scandalul din Germania a luat amploare după ce în dosar a fost inclus și numele cancelarul­ui Angela Merkel.

Lider pe piața asigurăril­or,cu circa trei milioane de clienți RCA, City Insurance a trecut recent în administra­rea statului român, prin Fondul de Garantare a Asociațilo­r (FGA). În Germania, un scandal similar cu cel ce stă să izbucneasc­ă în situația City Insurance a apărut la Wirecard, unde s-a descoperit că a fost declarat un cont fictiv în Filipine. Scandalul din Germania a luat amploare, după ce în dosar a apărut și numele cancelarul­ui Angela Merkel. În urmă cu un an, fostul președinte Wirecard și doi directori au fost arestați pentru umflarea conturilor companiei.

Cel mai mare asigurator auto din România,City Insurance, este aproape de un scandal similar Wirecard,din Germania. Aceasta, după ce,potrivit informații­lor obținute de cotidianul național “România liberă”, un cont al companiei, în care ar fi trebuit să se regăsească aproximati­v 20 de milioane de euro, este de negăsit.City Insurance a trecut în administra­rea Fondului e Asigurare a Asigurațil­or (FGA), al cărui președinte este Carmen Radu.

Potrivit informații­lor noastre, Autoritate­a de Supraveghe­re Fiscală (ASF) nu are intenții să “împingă” City Insurance spre faliment, așa cum a procedat în cazul Astra Asigurări.

Merkel, în scandalul din Germania

Cancelarul german Angela Merkel și-a apărat, în urmă cu două luni, eforturile de a promova, cu prilejul unei vizite în China în 2019, defuncta de acum companie germană de plăţi online Wirecard, afirmând că la acea vreme nu existau indicii ale unor „nereguli grave’’.

Audiată în faţa unei comisii parlamenta­re care anchetează falimentul șoc al Wirecard, Angela Merkel a negat că ar fi acordat un tratament special fostei companii vedetă germane. „Wirecard AG nu a primit niciun tratament preferenţi­al în timpul acelei deplasări’’, a afirmat Merkel. Potrivit Angelei Merkel, obiectivel­e Wirecard la acea vreme coincideau cu cele ale guvernului și era normal pentru cancelar să promoveze interesele companiilo­r germane cu prilejul discuţiilo­r bilaterale. „În pofida relatărilo­r din presă, la acea vreme nu exista niciun motiv de a presupune grave nereguli la Wirecard’’, a spus ea.

Wirecard, care avusese una din cele mai bune cotaţii DAX pe Bursa de la Frankfurt, a recunoscut că 1,9 miliarde de euro incluse în contabilit­atea sa nu au existat probabil niciodată. Aceasta a declanșat prăbușirea acţiunilor companiei, urmată de faliment și de arestarea unor foști executivi. În timpul vizitei sale în China în septembrie 2019, Angela Merkel a discutat cu conducerea chineză despre planurile de preluare a firmei chineze AllScore Financial de către Wirecard. Acest subiect fusese parte a eforturilo­r Germaniei de a obţine un acces mai bun pe pieţele chineze, a explicat Merkel.

Justiţia germană a anunţat, anul trecut, arestarea fostului președinte și fondator al companiei de plăţi online Wirecard, Markus Braun, precum și a doi directori, în urma scandalulu­i declanșat de descoperir­ea unei posibile fraude contabile de 1,9 miliarde de euro care a condus la insolvenţa acestei societăţi.

Pe 23 august 2019, Ministerul Federal de Finanţe a comunicat mai multe informaţii despre cazul Wirecard în urma unei cereri transmise prin e-mail de cancelarie“.

DER SPIEGEL

Ancheta intensivă a Parchetulu­i din Munchen a arătat că acuzaţiile împotriva suspecţilo­r s-au extins considerab­il“.

PARCHETUL DIN MUNCHEN

 ??  ??
 ?? INQUAM PHOTOS / GEORGE CALIN ?? Plen reunit al Parlamentu­lui pentru a fi votate numirile în funcţii de conducere la Autoritate­a de Supraveghe­re Financiară, Consiliul Legislativ şi ANRE, în București, miercuri, 24 iunie 2020.
INQUAM PHOTOS / GEORGE CALIN Plen reunit al Parlamentu­lui pentru a fi votate numirile în funcţii de conducere la Autoritate­a de Supraveghe­re Financiară, Consiliul Legislativ şi ANRE, în București, miercuri, 24 iunie 2020.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania