Romania Libera

Orban încearcă să câștige conservato­rii, Cîțu merge cu reformiști­i

- ioana.oancea@romanialib­era.ro

Weekend-ul care a trecut a marcat o schimbare de direcție în lupta celor doi candidați care au intrat în cursa pentru șefia PNL. Pus în situația de a constata că filialele mari îl susțin pe contracand­idatul său, Ludovic Orban și-a schimbat discursul încercând să ajungă la primarii din teritoriu și la aripa mai puțin „reformistă” a partidului.

Mesajul său a fost marcat de trei idei pe care „conservato­rii” din PNL voiau să le audă: susținerea valorilor tradiționa­le - familia, biserica, satul românesc, comunitate­a; un prim atac la adresa USR PLUS, deși Orban a fost unul dintre susținător­ii actualei coaliții, și noi promisiuni de finanțare în teritoriu. Cea de-a treia parte a

declarații­lor sale a trecut aproape neobservat­ă ținând cont că atât aripa reformistă,cât și reprezenta­nții USR PLUS au sărit să îl critice pe Orban pentru declarații­le „conservato­are” și l-au comparat cu premierul ungar,Viktor Orban. Declarația lui Orban a fost taxată de o parte dintre liberali.

Weekend-ul care a trecut a marcat o schimbare de direcție în lupta celor doi candidați care au intrat în cursa pentru șefia PNL. Pus în situația de a constata că filialele mari îl susțin pe contracand­idatul său, Ludovic Orban și-a schimbat discursul încercând să ajungă la primarii din teritoriu și la aripa mai puțin „reformistă” a partidului.

Mesajul său a fost marcat de trei idei pe care „conservato­rii” din PNL voiau să le audă: susținerea valorilor tradiționa­le - familia, biserica, satul românesc, comunitate­a; un prim atac la adresa USR PLUS, deși Orban a fost unul dintre susținător­ii actualei coaliții, și noi promisiuni de finanțare în teritoriu. Cea de-a treia parte a declarații­lor sale a trecut aproape neobservat­ă ținând cont că atât aripa reformistă,cât și reprezenta­nții USR PLUS au sărit să îl critice pe Orban pentru declarații­le „conservato­are” și l-au comparat cu premierul ungar, Viktor Orban.

Caricatura lui Octavian Goga

Declarația lui Orban a fost taxată de o parte dintre liberali. Fostul deputat Ovidiu Raețchi a scris: „(...) astăzi, după ce l-am auzit dezlănțuin­du-se cu crucea și Biblia, propunându-și să facă din partidul istoric al burgheziei și intelectua­lității laice și modernizat­oare o caricatură de partid al lui Octavian Goga, îmi dau seama că a ales deja să meargă pe drumul toxic al lui Viktor Orban.Și asta deja nu mai e o problemă internă a PNL devine o problemă pentru România, stat care a reușit până acum să echilibrez­e sănătos în această regiune derapajele Poloniei și Ungariei”.

Liderii USR PLUS s-au întrecut și ei în critici și ironii la adresa lui Orban.„Domnu’ Orban,a sunat Dragnea să nu-i mai furați discursuri­le. Nu aveți curaj dacă nu o băgați și pe aia cu Soroș și nu uitați că USR PLUS fură frigiderel­e etc. Și luați-l și pe Terhes în noul PNL, eventual spuneți mai repede că vă aliați cu Viktor Orban, Le Pen și Salvini să salvați Europa de progresism”, a scris fostul purtător de cuvânt al guvernului Cioloș, Liviu Iolu, pe Facebook.

Bani pentru primari

Un alt punct fierbinte în care cei doi contracand­idați au idei complet diferite este acela al Programulu­i Național de Dezvoltare Locală (PNDL 3).Aici,Orban a punctat încă o dată că, pentru el, susţinerea primarilor liberali reprezintă o prioritate în conducerea PNL.

„Sunt un garant al faptului că toţi primarii PNL vor beneficia de susţinere prioritară de la nivelul conducerii centrale și de la nivelul Guvernului României. PNDL 3 este o necesitate, dar un PNDL 3 adevărat, cu o sumă care într-adevăr să permită realizarea unor obiective de investiţii.Am auzit de o sumă de 7 miliarde. Păi PNDL 1 a fost în valoare de aproape 20 de miliarde, PNDL 2 a fost în valoare de 30 și ceva de miliarde, următorul Plan Naţional de Dezvoltare Locală trebuie să aibă o valoare locală de cel puţin 40 de miliarde,într-un program multianual gândit în funcţie de spaţiul bugetar pe care îl creăm în cei cinci ani de aplicare a programulu­i respectiv și el trebuie să finanţeze obiective vitale de dezvoltare a infrastruc­turii", a afirmat președinte­le PNL. Săptămâna trecută, Cîțu a spus însă că PNDL 3 nu va mai exista și că există ce reri de proiecte în valoare de 7 miliarde de lei depuse la Compania Națională de Investiții. „În CNI avem deja proiecte de 7 miliarde de lei și pornim de aici. Putem să avansăm orice cifră vrem: 80 de miliarde, 90 de miliarde. Putem să avansăm ce vrem noi, dar astăzi și ceea ce putem să finanţăm în momentul acesta prin buget avem 7 miliarde de lei în CNI,acestea sunt proiectele, nu sunt mai multe. Dacă se vor depune mai multe proiecte bineînţele­s că vom găsi surse de finanţare”, a spus Cîțu. Ulterior, întrebat de jurnaliști despre întârzieri­le privind plățile la PNDL 2, premierul a spus că banii vor fi plătiți la timp. „Vă aduc aminte că atunci când am preluat guvernarea în 2019, la Ministerul de Finanţe aveam facturi neplătite pe PNDL de șapte luni de zile. Le-am plătit la zi.Din acel moment nu au mai existat întârzieri. Săptămâna trecută au fost plătite 220 de milioane, iar în ședinţa de guvern de săptămâna trecută am eliberat încă 80 de milioane pentru Ministerul Dezvoltări­i, care se vor duce către plata acestor facturi.Vor fi alocate resurse suplimenta­re la rectificar­ea bugetară, nimeni nu trebuie să oprească nici un proiect. Proiectele merg mai departe, facturile vor fi plătite la timp”, a afirmat Cîţu.

Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând cruce“.

LUDOVIC ORBAN, PREȘEDINTE PNL

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? De la Consiliul Național și până astăzi, relația dintre Cîțu și Orban a devenit mult mai tensionată.
FOTO: INQUAM De la Consiliul Național și până astăzi, relația dintre Cîțu și Orban a devenit mult mai tensionată.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Cîțu a reușit să câștige susținerea unei filiale importante, PNL Iași, a cărei conducere a fost câștigată de Alexandru Muraru, un apropiat al președinte­lui Iohannis.
FOTO: INQUAM Cîțu a reușit să câștige susținerea unei filiale importante, PNL Iași, a cărei conducere a fost câștigată de Alexandru Muraru, un apropiat al președinte­lui Iohannis.
 ?? FOTO: INQUAM ?? În ultimele zile, pentru Orban s-au pronunțat organizați­ile PNL Bacau și PNL Sector 5.
FOTO: INQUAM În ultimele zile, pentru Orban s-au pronunțat organizați­ile PNL Bacau și PNL Sector 5.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania