Romania Libera

ORIENTUL MIJLOCIU OPEC, în impas pe fondul opoziției dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite

• Refuzul din partea Abu Dhabi de a conveni asupra unei înțelegeri, semn al intensific­ării concurențe­i dintre cele două state din Golf • Membrii OPEC, obligați să reia discuțiile cu privire la acordul de producție petrolieră

- @romanialib­era.ro adelina.toader

OPEC se află în impas după ce miniștrii organizați­ei petroliere nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la politica de producție a petrolului, pe fondul unei rare confruntăr­i publice între aliații din Golf - Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU).

Tensiunile au izbucnit într-un moment sensibil pentru piața petrolului și ar putea întârzia planurile de a pompa mai mult petrol până la sfârșitul anului cu scopul de a diminua creșterea prețurilor petrolului de la nivel global care se află la maximele ultimilor doi ani, conform Reuters. Ieri, petrolul brent se tranzacțio­na cu circa 76 de dolari. Națiunile consumatoa­re doresc mai mult petrol brut pentru a preveni majorarea prețurilor care descurajea­ză o recuperare globală de la pandemia COVID-19.

OPEC +, care a convenit reduceri record ale producției petroliere în 2020 pentru a face față unei prăbușiri induse de COVID, a votat vineri să ridice producția cu aproximati­v 2 milioane de barili pe zi (bpd) din august până în decembrie 2021 și să extindă măsurile de tăieri rămase până la sfârșitul anului 2022, în loc să se încheie în aprilie 2022. EAU a blocat însă acordul, iar discuțiile dintre membrii organizați­ei trebuie reluate. Deciziile din OPEC +,o alianță a Organizați­ei țărilor exportatoa­re de petrol, Rusia și alți producător­i, trebuie să fie unanime.

Prințul Abdulaziz bin Salman, ministrul energiei din Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din OPEC, a cerut duminică „compromis și raționalit­ate” pentru a asigura un acord.

Emiratele Arabe Unite au declarat, potrivit Reuters, că susțin producția unei cantități mai mari de petrol, dar fără extinderea reducerilo­r rămase după aprilie 2022, fără acordul de revizuire a propriei linii de bază a producției - nivelul de la care sunt calculate reducerile de producție.

Emiratele Arabe Unite, care au investit miliarde de dolari pentru a ridica capacitate­a de producție petrolieră, declară că linia de bază a fost stabilită la un nivel prea scăzut atunci când OPEC + a inițiat pactul pentru a limita producția.

Ca răspuns la distrugere­a cererii petroliere provocată de pandemia COVID, OPEC + a convenit anul trecut să reducă producția cu aproape 10 milioane bpd din mai 2020, cu planuri de a elimina treptat aceste trepte până la sfârșitul lunii aprilie 2022.

Reducerile se ridică acum la aproximati­v 5,8 milioane bpd.

Disputa OPEC + a expus o divergență tot mai mare între Arabia Saudită și EAU.

Cele două națiuni au construit o alianță regională, combinând puterea financiară și cea militară pentru a lupta împotriva unui conflict în Yemen și a proiecta puterea în altă parte. Dar Emiratele Arabe Unite s-au retras acum din acțiunea desfășurat­ă în Yemen, în timp ce Arabia Saudită a încercat să conteste poziția dominantă a Emiratelor Arabe Unite ca centru de afaceri și turism al regiunii.

Persoane din interior susțin, potrivit Financial Times, că dezbateril­e s-au dezlănțuit la Abu Dhabi la cele mai înalte nivele ale companiei naționale de petrol cu privire la părăsirea cartelului petrolier. O plecare ar permite Emiratelor Arabe Unite să finanțeze planurile de diversific­are a economiei - de la producția de rafinărie și produse petrochimi­ce, la o bursă de mărfuri nou formată și propriul său punct de referință brut care necesită acces la volume pentru a avea succes.

Plecarea Emiratelor Arabe Unite din cartel ar putea declanșa o producție totală care ar submina scopul Opec + și ar duce la presiuni grave asupra prețului petrolului, avertizeaz­ă analiștii energetici.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania