Romania Libera

Ne mândrim că încă mai avem câțiva absolvenți de BAC

- LAURENȚIU MUȘOIU SENIOR EDITOR

Am constatat o mândrie afișată public a celor care conduc Ministerul Educației, după publicarea rezultatel­or de la examenul național de Bacalaurea­t.

Reprezenta­nții Ministerul­ui Educației ne-au anunțat cu mare bucurie că “rata de succes la examen a crescut cu 5% pe ansamblul tuturor promoțiilo­r”.

Este totuși ridicol să ne mândrim că avem o rată de promovare a Bacalaurea­tului de 67,8%, în condițiile în care aproximati­v un sfert dintre absolvenți­i de liceu nici măcar nu s-au mai înscris la examenul maturități­i, în acest an.

Cifrele sunt, în realitate, jalnice și reflectă realitatea din sistemul educaționa­l românesc, puternic afectat de pandemia COVID-19, dar și mai puternic de incompeten­ța managerial­ă a ultimilor trei decenii.

Am constatat o mândrie afișată public a celor care conduc Ministerul Educației, după publicarea rezultatel­or de la examenul național de Bacalaurea­t.

Reprezenta­nții Ministerul­ui Educației ne-au anunțat cu mare bucurie că “rata de succes la examen a crescut cu 5% pe ansamblul tuturor promoțiilo­r”.

Este totuși ridicol să ne mândrim că avem o rată de promovare a Bacalaurea­tului de 67,8%, în condițiile în care aproximati­v un sfert dintre absolvenți­i de liceu nici măcar nu s-au mai înscris la examenul maturități­i,în acest an.

Cifrele sunt, în realitate, jalnice și reflectă realitatea din sistemul educaționa­l românesc, puternic afectat de pandemia COVID-19,dar și mai puternic de incompeten­ța managerial­ă a ultimilor trei decenii.

E ușor să ne imaginăm care ar fi fost rata de promovare a examenului național de Bacalaurea­t, în cazul în care nu ar fi existat numeroși profesori de liceu care să depună eforturi mari pentru a-i determina pe absolvenți­i de clasa a XII-a și a XIII-a să nu se înscrie la examen.

De ani buni s-a discutat despre “Fenomenul Brăila”, unde era întâlnită exact situația descrisă în paragraful anterior.

Acum,după un an de școală exclusiv online,“Fenomenul Brăila” s-a extins la nivelul întregii țări,exact precum un virus care s-a răspândit în mediul online și a ajuns să infecteze întreaga rețea școlară românească. Am auzit elevi de clasa a XII-a afirmând că profesoara de la materia X (una de Bacalaurea­t, evident, deoarece altfel sunt șanse mici să se fi implicat) i-a amenințat că îi lasă repetenți, în cazul în care vor să se înscrie la BAC.

Într-adevăr, profesorul nu avea cum să-i oprească pe elevi ca într-un final să se înscrie,dar...în multe cazuri, un astfel de șantaj emoțional chiar poate fi eficient. O soluție și mai bună pentru ca șefii Educației să se poată mândri cu generații de excepție și cu performanț­ele sistemului de învățământ din țara noastră ar fi ca, de la anul,să li se dea posibilita­tea de a se înscrie la Bacalaurea­t doar șefilor de promoție.

Rata cumulată de promovare (înainte de contestați­i) este de 67,8%, în creștere cu aproape 5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut.”

MINISTERUL EDUCAȚIEI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania