Romania Libera

Parlamentu­l European dorește România în Spațiul Schengen

Membrii Parlamentu­lui European, reuniți în plen la Strasbourg, vor da astăzi votul final asupra unui raport care cere, din nou, primirea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Membrii Parlamentu­lui European, reuniți în plen la Strasbourg, vor da astăzi votul final asupra unui raport care cere, din nou, primirea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen.

Parlamentu­l European a dezbătut, ieri, un nou raport privitor la Spațiul Schengen, iar votul final asupra acestui text se dă astăzi la Strasbourg. În documentul supus la vot, Parlamentu­l European solicită din nou Consiliulu­i UE să primească România în Spațiul Schengen.

„Ținând seama de numeroasel­e sale solicitări de aplicare integrală a dispoziții­lor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, (Parlamentu­l) solicită insistent Consiliulu­i să-și onoreze angajament­ul, să ia imediat decizia de a elimina controalel­e la frontierel­e interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierel­e interne; (Parlamentu­l) este pregătit,atunci când este consultat de Consiliu în conformita­te cu articolul 4 din Actul de aderare, să-și exprime opinia cu privire la aplicarea integrală a dispoziții­lor acquis-ului Schengen în Croația”, menționeaz­ă Articolul 7 al raportului..

Parlamentu­l European “consideră că solidarita­tea și responsabi­litatea sunt de datoria tuturor și că viitorul spațiului Schengen trebuie să fie fără fragmentar­e”. Chestiunea Schengen a fost o temă discutată și acum trei săptămâni, la întâlnirea dintre Anca Dragu, președinte­le Senatului României, și David Sassoli, președinte­le Parlamentu­lui European.

Președinte­le Senatului României, Anca Dragu, a insistat pentru admiterea „cât mai curând” a țării noastre în Schengen la întânirile pe care le-a avut, la mijlocul lunii trecute, cu David Maria Sassoli (Italia), președinte­le Parlamentu­lui European, și cu Valdis Dombrovski­s (Letonia), vicepreșed­inte executiv al Comisiei Europene.

Oficialii de la București solicită instituții­lor UE să devină mai flexibile cu România atât în ceea ce privește Spațiul Schengen, cât și cu privire la acceptarea proiectelo­r din PNRR.

Schengen este considerat cel mai mare spațiu cu libertate de circulație din lume, întrucât nu există controale la frontierel­e dintre țările membre. El totalizeaz­ă peste 420 de milioane de locuitori, din 26 de state ale Europei. Din Spațiul Schengen fac parte toate țările UE cu excepția României, Bulgariei, Croației, Ciprului și Republicii Irlanda. În schimb, Schengen include și patru țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenst­ein.

Parlamentu­l European a avizat pozitiv, încă din anul 2011, cererile României și Bulgariei de a fi primite în Spaţiul Schengen, susținând acest punct de vedere și în fața Comisiei Europene și a Consiliulu­i Uniunii Europene. Comisia Europeană a acceptat și ea această solicitare venită din partea României, Bulgariei și Croației. Tot în raportul care se votează astăzi, Parlamentu­l European se referă și activitate­a unora dintre instituții­le comune ale UE.

Astfel, europarlam­entarii “regretă profund întârziere­a aplicării dispoziții­lor privind drepturile fundamenta­le din noul Regulament privind Poliția de frontieră și Garda de coastă la nivel european, cum ar fi recrutarea a 40 de observator­i pentru drepturile fundamenta­le până la 5 decembrie 2020, astfel cum se prevede în regulament; salută publicarea anunțurilo­r de posturi vacante și solicită finalizare­a urgentă a recrutăril­or în curs; subliniază că toți observator­ii recrutați trebuie să fie în măsură să-și îndeplinea­scă sarcinile în conformita­te cu articolul 110 din Regulament­ul privind Poliția de frontieră și Garda de coastă la nivel european, și trebuie recrutați la un nivel de administra­tor adecvat pentru a-și îndeplini sarcinile; solicită, de asemenea, ca independen­ța mecanismul­ui de tratare a plângerilo­r al Agenției să fie crescută, prin implicarea experților și al instituții­lor naționale din domeniul drepturilo­r omului”.

Avem nevoie de o Uniune Europeană mai eficientă, mai flexibilă, mai rezilientă și mai democratic­ă. Iată de ce trebuie să ne dedicăm toată energia pentru a ne apăra valorile“

DAVID SASSOLI, PREȘEDINTE­LE PARLAMENTU­LUI EUROPEAN

România trebuie să adere la Spațiul Schengen cât mai curând. De asemenea, este necesară simplifica­rea legislație­i în domeniul achizițiil­or publice pentru proiectele PNRR“

ANCA DRAGU, PREȘEDINTE­LE SENATULUI ROMÂNIEI

 ??  ??
 ?? – FOTO: HTTPS://MULTIMEDIA.EUROPARL.EUROPA.EU ?? Parlamentu­l European afirmă că intrarea României în Schengen ar ajuta nu doar țara noastră, ci și Uniunea Europeană
– FOTO: HTTPS://MULTIMEDIA.EUROPARL.EUROPA.EU Parlamentu­l European afirmă că intrarea României în Schengen ar ajuta nu doar țara noastră, ci și Uniunea Europeană
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania